Hunde hjælper med at diagnosticere diarre hos føl

08-02-2021 16:46

Astrid Sørensen

Den amerikanske hestedyrlæge og forsker Dr. Nathan Slovis fortalte ved ”the American Association of Equine Practitioners’ Convention 2020” om de nye muligheder, der er for at diagnosticere alvorlig diarre hos føl, og dermed redde føl, som ellers ville være døde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Malene Reismer Vestergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Som den amerikanske hestedyrlæge Dr. Slovis har udtalt, får omkring 20% af alle føl diarre på den ene eller anden måde.

Det kan være alvorligt, og for mange dyrlæger er det svært at behandle for den rigtige sygdom. Det skyldes, at der findes så mange forskellige former for diarre, som skal behandles på forskellige måder. Indtil nu har det været besværgeligt og taget for lang tid at identificere årsagen bag, men nu er der kommet meget bedre mulighed for dette, hvilket gør, at behandlingen kan specificeres og flere føl dermed får mindre alvorlige sygdomsforløb.

Det skriver The Horse i denne artikel.

Engang måtte dyrlæger stole på, hvad de kunne se i et mikroskop eller dyrke i en petriskål, men i dag kan man bruge PCR-tests, som både giver et langt hurtigere svar og er mere præcise. PCR-testene er baseret på detaljeret viden om DNA og genetik og tester således for arvemateriale af de specifikke diaresygdomme. PCR-testene bliver også brugt til at afgøre om, man er coronasmittet eller ej, og det fungerer på stort set samme måde, hvad end det er påvisning af Corona-virus eller identifikation af diarre hos føl.

Der findes certificerede ’snifferhunde’, der kan identificere Clostridium Difficile, som er en diarre- og tarmbetændelsessygdom hos mennesker, skriver The Horse.

Man har undersøgt og fundet ud af, at disse hunde kan hjælpe med at afgøre om diarreen hos føl er viral, protozoel, bakteriel eller noget andet. Disse hunde er dog en mangelvare, og der mangler mere forskning på området, men set i et fremtidsperspektiv er dette bestemt interessant.

– Når man som dyrlæge ikke kan identificere den pågældende sygdom, er det som sagt svært at behandle. Ofte gives der antibiotika - men at give antibiotika rutinemæssigt er et problem, siger Dr. Nathan Slovis. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Antibiotika virker ikke mod virus, og der er en voksende bekymring for, at bakterier bliver antibiotikaresistente. Desuden kan antibiotika i nogle tilfælde endda forværre diare. Derfor er det netop så vigtigt at vide om, det overhovedet hjælper at behandle med antibiotika.

Udover fordelene ved nye teknologier, der gør det lettere at behandle, når man står med et sygt føl, er det også vigtigt at forebygge, lyder det fra Dr. Slovis; man kan bl.a. vaccinere mod bestemte former for virusdiarre enten hos den drægtige hoppe eller hos føllet med en uvaccineret hoppe til mor.

Som The Horse skriver, mener Slovis desuden, at hygiejne er altafgørende for at undgå eller i det mindste reducere diarreudbrud hos føl.  

Diarre hos føl kan aldrig undgås helt, men ved bedre forebyggelse i form af god hygiejne og vaccination, og med forbedrede muligheder til at diagnosticere, tegner det godt for føllene ift. føldiare.

Kilde: The Horse

Trine Askjær-Jørgensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen