Udstrækning og smidighed – 1. del

10-04-2021 21:04

I forlængelse af mine blogindlæg om ”Hvad kan styrketræning hjælpe rytteren med” – ligger det nærliggende at fortsætte med fokus på udstrækning og smidighed

Copyright Ridehesten.com

Stramheder i kroppen kan stamme fra både påvirkninger af kroppen, samt fra mentale påvirkninger fra hjernen

Påvirkninger af kroppen, f.eks. pga.:

  • At have kompenseret i længer tid
  • At have større styrke-forskelle
  • Eller fra gamle skader og mén
  • Hverdagens-påvirkninger fra stående-, siddende-, eller liggende-positioner, samt fra aktivitet

Mentale påvirkninger fra hjernen, f.eks. pga.:

Ved nedenstående eksempler vil hjernen automatisk sende signaler til kroppen, om at den skal være i ”alarmberedskab”, og derved vil den automatisk spænde uhensigtsmæssig op – som over tid, ofte vil oparbejde stramheder i kroppen.

  • Nervøsitet eller et højt spændingsniveau, i hverdagen, til træning og stævne.
  • Længerevarende koncentration, hvor man glemmer optimal vejrtrækning.
  • Usikkerhed – skaber en utryg tilstand i hjernen.
  • Frygt for at lave ”fejl” – eller at det går ”knap så godt”.
  • Frygt for at falde af ponyen/hesten.
  • Eller pga. smerter fra kroppen.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ AT EN TING, KAN VÆRE SKYLD I MANGE TING – SOM MAN MÅSKE IKKE LIGE ER HELT OPMÆRKSOM PÅ, ELLER HAR KENDSKAB TIL.

Fokus på helheden
Vi glemmer ofte at ”det hele hænger sammen” – og at ”noget” har indflydelse på ”noget andet”.
Vi kan drive rovdrift på krop og hjerne i en periode – men risikoen er, at der opstår følgevirkninger.
I alt hvad jeg arbejder med, har jeg fokus på helheden (fysisk og mentalt) – både hvordan ”kroppen og hjernen hænger sammen” – samt på forholdet mellem rytteren og ”mennesket inde i rytteren”.

Drop quickfix løsninger
Specielt indenfor en koncentrationssport som ridesporten, giver det rigtig god mening at have en holistisk tankegang både til sig selv - men også til alt det, som har betydning for både ridningen, udviklingen, præstationen samt for ponyen/hesten.

Vores krop og hjerne
Vores hjerne og krop er super god til at kompensere, både for mentale- eller fysiske-ubalancer, både i hverdagen og til sporten – dette er en mega god fordel i nogle situationer – men hvis det bliver en vane, og en nødvendighed, eller naturlighed at krop eller hjerne skal kompensere for at udføre ønskede ”opgaver” – så er det på ingen måde fornuftigt.

Screening af kroppen
For at få et optimalt overblik, er det vigtigt, at vi ikke kun går ud fra det som vi har kendskab til – men at vi også er opmærksom på, om der er noget som vi gør ubevidst, som dermed kan være skyld i noget andet.
Med få øvelser er det let at finde ud af om man har stramheder - som kan være hæmmende for udvikling og præstation, eller som kan blive skyld i overbelastninger/skader, enten for rytteren eller for ponyen/hesten.

En smidig og bevægelig krop har mange store fordele for rytteren og ponyen/hesten:

  • Bedre bevægelighed, så rytteren frit kan arbejde sammen med ponyen/hesten.
  • Nedsætter risikoen for overbelastninger, samt at rytteren ikke skal kompensere.
  • Nedsætter risikoen for overbelastninger, samt at ponyen/hesten ikke skal kompensere for rytteren.
  • Lettere at give signaler til ponyen/hesten – og udføre øvelser.
  • Mere overskud og overblik under ridningen.
  • Kan ofte også minimere eller fjerne smerter eller stramheder fra skader eller mén.
  • Et større mentalt-overskud.

DET ER EN STOR FORDEL AT LAVE FASTE STRÆKØVELSER HVER DAG – BÅDE TIL AT SMIDIGGØRE, ELLER TIL AT FOREBYGGE – TIL STOR FORDEL FOR BÅDE RYTTER OG PONYEN/HESTEN, SAMT FOR UDVIKLINGEN.

Jeg oplever rigtig mange ryttere, både unge som voksen, der har stramheder – der bevidst eller ubevidst kan hæmme dem

  • Rigtig mange ignorere desværre stramhederne/ubalancerne i kroppen – bl.a. fordi at de typisk kommer snigende over tid, og det vænner krop og hjerne sig stille og roligt til.

På samme måde som ved styrkemæssige-ubalancer, vil stramheder også over tid, blive en vane - og mange vælger at leve med det, også selv om at det kan gå ud over både udvikling, præstation eller de gode oplevelser.

  • Men det er aldrig for sent at gøre noget, for at smidiggøre, helberede eller forebygge - til stor fordel for både rytteren og ponyen/hesten.

Opmærksomhed på ponyen/hesten ponyen/hesten
Rigtig mange ponyer/heste får massage, eller anden behandling med udstyr, for at forebygge, eller helbrede, hvis der er blevet for stramt i et område - det er jo super godt - men mange er ikke opmærksomme på, at det rent faktisk kan være rytterens skyld, at ponyen/hesten har oparbejdet stramheder - bl.a. fordi at den skulle kompensere for rytterens ubalancer.
· Det vil altså sige, at hvis rytteren ikke er opmærksom på egne ubalancer mht. stramheder eller styrkeforskelle – vil der være stor sandsynlighed for, at belastningen på ponyen/hesten, vil fortsætte i større eller mindre grad.

Favorit bevægelser
Vi har typisk de samme bevægelsesmønstre hver dag, bl.a. når vi står, går, sidder, stiger op på ponyen/hesten, osv.
Dette gør at vores krop bliver mere og mere orienteret på den side, som den har det bedst med - men det gør så typisk også, at vi bliver "dårligere og dårligere", og ”strammere og strammere” i den modsatte side af kroppen.
Vi træner ofte meget gerne det som vi ved at vi er bedst til - men vi burde faktisk træne det som vi er "lidt dårligere til". Derfor opbygger vi ofte både styrke- og mobilitets-forskelle i kroppen - og det er desværre ikke optimalt hverken for vores krop eller for ridningen.

MÅLRETTET UDSTRÆKNING OG STYRKETRÆNING KAN ALTSÅ HJÆLPE BÅDE KROP OG HJERNE TIL OPTIMAL UDVIKLING, PRÆSTATION - SAMT EN SUND OG SKÅNSOM PÅVIRKNING FOR BÅDE RYTTER OG PONYEN/HESTEN

Jeg håber at jeg har fanget din interesse, hvad en smidig og mobil krop kan hjælpe dig og ponyen/hesten med. I næste blogindlæg handler ”Udstrækning og smidighed” om hvor vi lettest kan sætte ind, og effektivt kan komme godt i gang.

Læs også meget gerne mine seneste blogindlæg ”Hvad kan styrketræningen hjælpe rytteren med”. Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder: · På min hjemmeside rytteroptimering.dk og på min blog på Ridehesten.com.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED START, ELLER FORTSÆTTELSE AF MÅLRETTET UDSTRÆKNING I HVERDAGEN

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen