Udstrækning og smidighed - 2. del

20-04-2021 06:51

Lars Mars

Hvilken betydning har smidighed og mobilitet for rytteren? Stramheder og ubalancer i kroppen kan stamme fra både påvirkninger af kroppen, samt fra mentale påvirkninger fra hjernen

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hver gang du gør noget ekstra udover din ridning – påvirker det ikke kun din krop, og påvirkning på ponyen/hesten – det påvirker også din hjerne positivt.

For alle sportsudøvere er det gavnligt, at både lave styrketræning, og lave udstrækning som tillægstræning til ridningen - både for udvikling og for forebyggelse. I de fleste sportsgrene er det helt normalt – og fra et vidst niveau, er det helt obligatorisk, og en integreret del af sporten:

  • At lave opvarmning af kroppen inden man starter på selve sporten.
  • At lave udstrækning efter træningen.
  • At lave styrketræning, som styrker hele kroppen.   

Fordelene er altså ikke anderledes for ridesporten.

Rigtig mange acceptere desværre udfordringer i deres krop – og over tid bliver det desværre en normal del af hverdagen og ridningen.

  • Det kan desværre have en væsentlig større betydning, både fysisk og mentalt, end rytteren og ”mennesket inde i rytteren” umiddelbart ligger i det.

HVAD GØR DU FOR AT HAVE ET HARMONISK OG FUNKTIONELT BEVÆGEAPPARAT ?

Hele kroppen hænger sammen
Vær opmærksom på at lave udstrækning for hele kroppen - og ikke kun at lave øvelser for et begrænset område, eller kun der hvor man måske mærker en stramhed eller udfordring.

EN UBALANCE ELLER OVERBELASTNING KAN FAKTISK VÆRE OPSTÅET ET HELT ANDET STED, END DER HVOR MAN MÆRKER DEN – DERFOR ER DET VIGTIGT AT HAVE FOKUS PÅ HELE KROPPEN.

Behandling og behandlere
Jeg oplever ofte, at alt, alt for mange, har alt for lange behandlingsforløb hos behandlere – at det bare bliver en vane - eller fordi at rytteren ikke tør stoppe, af frygt for at det så bliver dårligere, eller fordi der ikke er den nødvendige fremgang pga. manglende hjælp/vejledning.

Behandlerens opgave er at kunne afslutte et forløb, ved behandling samt at give udøveren øvelser, som kan fremme processen samt vedligeholde efterfølgende.

  • Sørg for at der er afstemte forventninger for et forløb.
  • Sørg for at der er en klar plan for forløbet.  
  • Sørg for at få øvelser som kan laves derhjemme, som kan hjælpe til fremgang.

Vær opmærksom på de unge ryttere – hjælp dem med at få skabt gode vaner
Det er vigtigt at FORÆLDRE OG TRÆNERE ikke acceptere at de unge ryttere har ubalancer eller smerter, og at det ikke bare bliver slået hen med ”en henkastet bemærkning”: At det har de fleste ryttere.

Problemet er, at de fra en meget tidlig alder lære at kompensere, i stedet for at lære, at lytte, og at bruge deres krop og nevebane-signaler optimalt.

Jeg oplever en del ryttere, hvor det er blevet helt normalt, at have ondt engang imellem eller ofte - nogle har endda været til flere undersøgelser og behandlinger uden at der er fundet en løsning på stramheden eller smerten - og alligevel rider de videre med både forældre og træneres viden.

  • Jeg har hjulpet mange ryttere til en smidigere og mere mobil krop, som også har hjulpet med at fjerne, eller minimere eventuelle smerter.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ AT DE FLESTE UBALANCER, STYRKEFORSKELLE OG SMERTER TYPISK KAN FJERNES MED EN KORREKT STYRKETRÆNING OG UDSTRÆKNING

Jeg har stor erfaring i, at målrettet træning og udstrækning, både kan afhjælpe mange udfordringer og problemer, samt skabe endnu mere udvikling – det er derfor, at jeg brænder for at sætte fokus på området, og at hjælpe ryttere til at få det bedste udbytte, samt de bedste oplevelser af det som de gør.

HVOR SKAL DER STRÆKKES
Det vil jo være helt naturligt at strække der hvor man mærker at stramhederne, eller der hvor ømheden sidder – men stramhederne og ubalancerne kan faktisk udspringe fra helt andre steder i kroppen.

  • Det er jo individuelt fra person til person hvor stramhederne sidder – men for mange ryttere kan der ofte være stramheder og ubalancer i flg. områder:

1) Hoftebøjeren (psoas)
En stram hoftebøjer kan være en af de største syndere, og have stor påvirkning på mange områder, bl.a.:

  • Udover at der er mindre mobilitet i lyske og hofte, når man bevæger sig, eller sidder i sadlen – så kan det muligvis også give ømhed/smerte, samt påvirke andre områder.
  • Kan giver stramheder, og evt. smerter i lænd og ryg, samt i siden over hoften.
  • Svært ved at aktivere balle-musklen optimalt – som både kan have betydning for lænd og ben. 

Forslag: Lav udstrækning (f.eks. se foto 1)

2) Lænden kan let blive stram og øm, bl.a. pga.: 

  • Over tid kan lændemusklerne blive stramme pga. ophobning af affaldsstoffer, som bl.a. kan opstå af samme vedvarende påvirkning af musklerne.
  • Eller hvis man har kompenseret i længere tid pga. styrke- eller smidigheds-ubalancer – eller at sidde lidt skævt i sadlen, måske pga. en lidt mindre ballemuskel, eller størrelsesforskel.   
Nyheden fortsætter efter annoncen

Forslag: Lav udstrækningsøvelser - samt brug en Foam Roller til at massere muskulaturen og bindevævet (Fascia) (f.eks. se foto 2 + 3) 

3) Ømhed og stramhed mellem skulderbladene, femfaldne skuldre, eller nakken, eller en skulder der hænger lidt - kan bl.a. forekomme pga.:

  • Manglende styrke i bagskulderne.
  • Fremfaldne skuldre pga. manglende styrke i overkroppen.
  • Et hoved der hælder lidt på skrå, enten pga. manglende styrke, eller for at kompensere pga. mangelende styrke andre steder, eller pga. at koncentration

Forslag: Lav udstrækningsøvelser – samt brug en hård massage-bold med nupper, til at massere mellem skulderbladene og op i nakken. Lav styrketræning for ryggen. (f.eks. se foto 4 og 5)

4) Stramme lægge, baglår eller ballemuskler, kan faktisk være skyld i mange gener eller ubalancer i kroppen.

Forslag: Lav udstrækningsøvelser - samt brug en Foam Roller til at massere muskulaturen. (f.eks. se foto 6 og 7)

5) Forsiden og ydersiden af låret – kan blive stramt og bl.a. påvirke:

  • Ømhed i knæ.
  • Stramme hoftebøjer.
  • Stramhed og ømhed i sider over hoften, samt lænd.

Lav udstrækningsøvelser - samt brug en Foam Roller til at massere muskulaturen, samt bindevævet (Fascia) på ydersiden af låret (f.eks. se foto 8)  

Individuel udstrækning
Vær opmærksom på at vi ikke alle er ens, og ikke har de samme behov - samt at det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle tidligere skader og mén.

Der kan også være forskel på hvordan den samme udstræknings-øvelse skal udføres fra person til person, ud fra den enkeltes behov.

LAV EN KLAR PLAN FOR HVILKET UDBYTTE DU ØNSKER DIG AF DE ØVELSER SOM DU LAVER

Kontinuerlig udstrækning
For at få det bedste udbytte, er det vigtigt at udstrækningen bliver udført hver dag, og i nogle tilfælde flere gange om dagen, eller lige efter din ridning/ridninger (alt efter hvilke områder, eller udfordringer der er fokus på).

ACCEPTERE IKKE SMERTER ELLER UBALANCER I KROPPEN

DU KAN LÆSE 1. DEL AF ”UDSTRÆK OG SMIDIGHED” fra d. 10/4-21 HER

Hvis du er nysgerrig på ”Rytter-optimering”, kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder:

På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK
På min blog på RIDEHESTEN.COM

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT KOMME I GANG, ELLER MED FORTSÆTTELSE AF AT LAVE MÅLRETTEDE ØVELSER.

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen