Hvad kan styrketræning hjælpe rytteren med - del 2

24-03-2021 06:39

Lars Mars

Hvad er det nu, som styrketræningen, som tillægstræning, kan hjælpe rytteren med? Et det motivationen eller tiden, der er styrende for om du får trænet din tillægstræning?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er så mange super gode argumenter for at ”styrketræning af hele kroppen” kan hjælpe rytteren, på rigtig mange områder – derfor er det en rigtig god ide at have fokus på helheden, og ikke kun nogle øvelser for balance og stabilitet – det kan du nemlig automatisk også få trænet, i et målrettet og tilpasset styrkeprogram for hele kroppen.

EN TING, KAN VÆRE SKYLD I MANGE TING – SOM MAN MÅSKE IKKE LIGE ER HELT OPMÆRKSOM PÅ, ELLER HAR KENDSKAB TIL.

Målrettet styrketræning af hele kroppen kan bl.a. afhjælpe eller minimere flg. områder:

 • En skulder der hænger lidt – som vil kunne udfordre tøjletrækket.
 • Et hoved der falder lidt til den ene side – vil forplante sig ned gennem kroppen.
 • Skuldre der falder frem - flere bruger "support-veste” der kan holde skulderne tilbage - men det vil nedsætte ”kroppens naturlige balance og opspænd” - som har stor betydning for resten af rytterens krop.
 • Et ben der er svagere i forhold til det andet - vil kunne give udfordringer i signalerne til ponyen/hesten.
 • En balle-muskel der er mindre aktiv, eller lidt mindre i størrelse – vil kunne give en dårligere position i sadlen.
 • En ryg-muskulatur der er stærkere i den ene side i forhold til den anden side.
 • Smerter eller ustabilitet i kroppen fra mén eller skade – kan ofte også nedsættes eller afhjælpes, når der kommer en aktiv og kontrolleret bevægelse af området.

Typisk for ovenstående områder, vil de både kunne indvirke på ridningen, udviklingen, præstationen, samt de gode oplevelser - samt give anledning til at rytteren skal kompensere, og dermed både belaste sig selv og ponyen/hesten uhensigtsmæssigt. 

MÅLRETTET STYRKETRÆNING OG UDSTRÆKNING KAN ALTSÅ BÅDE HJÆLPE RYTTEREN OG PONYEN/HESTEN - SAMT GØRE DET LETTERE FOR TRÆNEREN AT UDVIKLE RYTTEREN

TRÆNEREN
Vær opmærksom på at træneren ofte ikke er opmærksom på ovenstående områder – rytteren skal ikke forvente, at træneren har fokus på helheden – men vil typisk bare forsøge, at træne rytteren endnu mere med ridningen.

 • Men noget der kan være svært at udføre for rytteren, eller for ponyen/hesten - kan altså skyldes rytterens krop.
 • Rytteren: Husk at fortælle din træner hvis du kan mærke at du har udfordringer i kroppen, eller har smerter – så I kan få lavet en god plan, og måske få hjælp udefra.
 • Træneren: Hvis en rytter har udfordringer med bestemte tekniske udførsler på ponyen/hesten kan det bl.a. skyldes styrke- eller bevægelses-udfordringer, eller smerter – hjælp og vejled rytteren til at opsøge en kompetent hjælper som har fokus på helheden og ikke kun et område.   

VORES KROP OG HJERNE ER SKABT TIL AT BLIVE BRUGT – OG VED AT LÆRE, AT LYTTE TIL DEN, KAN VI FÅ DET BEDSTE UDBYTTE – PÅ DEN BEDSTE, OG MEST SKÅNSOMME MÅDE.

VORES NERVEBANESYSTEM ER FANTASTISK
Vi er afhængig af et velfungerende nervebanesystem, det er nemlig det, der hjælper os, til at kan udføre vores bevægelser, og med en afstemt styrke, som der skal til for at kunne udføre en bestemt funktion.

Jo mere vi skal nørde med vores krop og detaljerne – jo mere afhængig er vi af, at der er lige stærke signaler til alle steder i kroppen – altså at vi bl.a. kan bruge ”begge ben”, ”begge arme”, og ”begge sider af kroppen” lige godt.

Der kan desværre let komme ubalance i de signaler – og ”desværre” er vores nervebanesystem super god til at kompensere for forskellige ubalancer – men kun til en vis grænse, for over tid, vil det typisk belaste kroppen, eller gå udover udførslen af de svære øvelser i ridningen, samt påvirke både rytter og ponyen/hesten.

Vores nervebanesystem er styret af vaner – og det kræver træning og tilvænning at ændre på det, bl.a. fordi at vi har tillagt os det over lang tid, som f.eks.: 

 • Hvis vi over længere tid har kompenseret for ubalancer fra bl.a. ovenstående områder.
 • At vi har et favorit-ben vi står på, når vi står op, i længere tid. 
 • At vi børster tænder med den samme hånd/arm hver gang.
 • At vi stiger op på ponyen/hesten med samme ben/fra samme side hver gang.
 • At vi muger ud og fejer med samme side af kroppen hver gang.
 • Hvis vi har en styrke-forskel eller stramhed et sted – vil det typisk også påvirke et andet sted. 

Ovenstående områder vil automatisk gøre nervebanesignalerne stærkere i den aktive side/område - derfor er det vigtigt at få styrketrænet hele kroppen - således at den modsatte side/område, kan få skabt mere nervebane-aktivitet, så kroppen derved bedre kan arbejde sammen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Kender du det, at du har ambitionerne om at styrketræne, både for udviklingen, resultaterne, eller for at hjælpe din krop, eller ponyen/hesten - men du finder hurtigt lige på nogle begrundelser for, at det ikke lige passer ”nu”, eller ”i dag” – du gør det i morgen – men risikoen er, at der sker det samme.

LAV EN GOD PLANLÆGNING
Hjælpe dig selv til den bedste start – eller til at fortsætte med at få trænet kontinuerligt.

 • Med en god realistisk planlægning har vi bedre mulighed for at få et godt overblik over vores tid, samt at få lavet faste aftaler med os selv.
 • Lav f.eks. en fast aftale med en træningsmakker – hvis I ikke kan træne sammen – kan I bare træner på samme tidspunkter – så I støtter hinanden i at få det gjort.

PRIORITERING
Undgå undskyldninger, begrundelser og forklaringer – hold dig fast til den plan som du har lavet – også selv om der opstår uforudsete ”opgaver” eller situationer, som kan gå udover din planlægning.

 • Forsøg alligevel at få trænet hele programmet, evt. bare med færre gentagelser i øvelserne - så du stadig får trænet hele kroppen de planlagte dage – så kan du presse dig lidt mere næste gang. Det hjælper dig også mentalt at overholde dine træninger og planer.  

HVILKET UDBYTTE ØNSKER DU DIG AF TRÆNINGEN

 • Sørg for at du har helt klare planer, og afstemte forventninger for din styrketræning.
 • Lav din træning målbar – så du kan mærke om der kommer forbedringer – det er både motiverende og retningsvisnende, for om du gør det rigtige, for at få det ønskede udbytte.

PRØV LIGE AT TÆNKE PÅ, HVOR MEGET BEHANDLING OG TRÆNING DER FINDES OG TILBYDES, TIL AT HJÆLPE PONYEN/HESTEN – TIL AT KUNNE TRIVES OG PRÆSTERE OPTIMLAT. DERUDOVER ER DEN GENERELT ALTID FYLDT OP MED DET BEDSTE FODER OG TILSKUD

 • Rytteren kan desværre let glemme sig selv, og alle de optimerende områder - som vil kunne skabe små marginaler, eller større udviklings- eller præstations-muligheder.

HUSK ALTID AT LAVE UDSTRÆKNING OG AT LYTTE TIL KROPPENS SIGNALER 

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT KOMME I GANG, ELLER FORTSÆTTELSE MED STYRKETRÆNINGEN

Du kan med stor fordel også læse mit tidligere blogindlæg ”HUSK AT TRÆNE BAGSIDEN AF KROPPEN” – bragt d. 9/7-20 – kan læses HER

Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder:

På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK.
På min blog på RIDEHESTEN.COM.

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering

Læs også

Optimering af rytteren – Kost og væske under stævner

18-11-2021 06:28, af Lars Mars

Giv dig selv de bedste betingelser, til at skabe den bedste præstation, og de bedste oplevelser til stævnerne

Optimering af rytteren - Fokus på din vejrtrækning

03-11-2021 09:40, af Lars Mars

I en koncentrationssport som ridesporten – er der store fordele ved, at skabe forståelse for, hvordan en optimal vejrtrækning kan hjælpe os – både fysisk og mentalt.

Optimering af rytteren – Nervøsitet

19-10-2021 16:06, af Lars Mars

Lad ikke din hjerne stikke af med dig. Få styr på din nervøsitet , ved bl.a. at kende baggrunden for at den kan opstå, samt ved at lære at acceptere, og håndtere den – så den ikke påvirker din præstation eller oplevelse negativt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hestevognsulykke kostede kusk livet

27-11-2021 21:58, af Christine Krogh Frausing

En kvindelig kusk kom alvorligt til skade i en hestevognsulykke, hvor kvæstelserne endte med at koste hende livet. Det var en løbsk hest der forårsagede ulykken, hvor hestevognen væltede med passagere i

Dansk magtdemonstration i Stockholm af Dufour og Krüth (opdateret)

28-11-2021 14:16, af Kristine Ulsø Olsen

Nærmest alting lykkedes i dag for både Cathrine Dufour og Carina Cassøe Krüth i küren ved Saab Top 10. De to danske piger red begge helt fænomenalt og det sikrede dem på flotteste vis anden- og tredjepladsen blandt verdens bedste ryttere

Maxie med hyldest til sin bedste ven der blev mobbet

01-12-2021 18:16, af Christine Krogh Frausing

Maxie Nabi Christiansen red under dette Christmas Show Warm Up for sin bedste ven, Zac Kean Parry, der er blevet mobbet, slået og sparket så meget, at han har valgt at stoppe i ridesporten på ubestemt tid

Komfortabel andenplads til Dufour og Bohemian

27-11-2021 13:45, af Kristine Ulsø Olsen

Bohemian satte nærmest ikke en hov forkert under dagens Grand Prix ved Saab Top 10 og det resulterede i at han og Cathrine Dufour red sig ind på andenpladsen med 79% efter tyske Jessica Von Bredow-Werndl. Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera besatte sjettepladsen efter stor uenighed blandt dommerne

27-årige Little Miss Milton vandt ved Christmas Show

30-11-2021 19:39, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 27-årige hoppe Little Miss Milton har netop været til start ved Christmas Show Warm Up for pony, hvor hun med sin rytter Anna Sofia Fuhrmann har leveret indtil flere nulrunder i klasser med en højde på op til 1 meter

Syv danske dressurekvipager i verdens top-50

02-12-2021 06:26, af Thomas Bach Jensen

Mens Cathrine Dufour med Bohemian bibeholder deres andenplads på FEI's verdensrangliste i dressur, rykker de øvrige danske ekvipager op ranglisten

Kandar for første gang valgfrit i alle klasser

02-12-2021 16:00, af Trine Askjær-Jørgensen

Dansk Ride Forbund er netop kommet ud med de nye, reviderede disciplinreglementer, som gælder fra 1/1-2022, og det er ikke kun i springning, der er ændret på reglerne, for som noget nyt er kandar nu valgfrit fra sværhedsgrad 3 og op – også på landsplan

Tre rideture sammen og så til Christmas Show

27-11-2021 09:58, af Christine Krogh Frausing

Christmas Show Warm Up for ponyer er et af de mest populære ponystævner i Danmark. Josefine Damkilde Jacobsen var tilmeldt, men desværre fik hendes pony en øjenskade lige op til stævnet. Derfor brugte hun Instagram til at forsøge at finde en pony hun kunne låne, og nu har hun altså været til start med en pony hun kun havde siddet på tre gange inden

Favoritterne sejrede hos junior- og ungrytterne

28-11-2021 18:30, af Kristine Ulsø Olsen

Nærmest som forventet, så blev det til sejr for Frederikke Gram Jacobsen med en kür til over 81% i juniorrytternes ECCO Cup-finale, mens storfavoritten Sara Aagaard Hyrm for andet år i træk sejrede hos ungrytterne

Happy Feets Heartbeat vandt 150 cm i USA

30-11-2021 18:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Varmblodshesten Happy Feets Heartbeat, som nu hedder Jackofhearts, vandt i forrige uge en 150 cm-klasse med sin nye rytter Margie Goldstein-Engle