Tysk anklagemyndighed efterforsker OL-atlet

06-10-2021 09:47

Christine Krogh Frausing
Skribent

Den moderne femkamp, under OL i Tokyo, satte ridesporten under en lup verden over. Nu efterforsker en tysk anklagemyndighed, hvorvidt der er tale om dyremishandling

Copyright Ridehesten.com
Foto: FEI/Hippo Foto - Stefan Lafrentz
Nyheden fortsætter efter annoncen

Store dele af verden retter hård kritik mod Annika Schleu, og hendes træner, Kim Raisner, efter episoden under ridebanespringningskonkurrencen i den moderne femkamp i Tokyo. Store dele af verden har efterfølgende debatteret, hvorvidt ridesporten skal tages helt ud af det olympiske program. Nu er en tysk anklagemyndighed gået igang med at efterforske, hvorvidt der er tale om dyremishandling, da episoden udspillede sig på springbanen. 

Jeg behandlede ikke hesten ekstremt hårdt. Jeg havde en pisk med, som blev kontrolleret på forhånd. Det samme med sporerne, siger Annika Schleu til Die Zeit.

Annika Schleu lå suverænt i spidsen, da de nåede til den tredje disciplin. Den tredje konkurrence i den moderne femkamp, er ridebanespringning på ukendt hest. Annika Schleu fik tildelt hesten Saint Boy, der desværre ikke var med på opgaven. Annika vælger at gøre brug af sin pisk, for at få den til at springe. Derudover blev Annikas træner, Kim, smidt ud af OL for at sige 'hit it right' (slå den rigtigt).

Var det dyremishandling?

Organisationen Animal Welfare Association har anklaget Annika og Kim for dyremishandling, og derfor bekræfter den tyske anklagemyndighed i Potsdam til det tyske medie Bild, at de har åbnet en undersøgelse af dem begge. 

– Efter at have fastslået en indledende mistanke, startede vi undersøgelser mod dem begge, siger anklagemyndighedens talsmand, Sebastian Thiele, til Bild.

Annika mødte hård kritik, og valgte derfor at lukke hende instagram profil, samt at udtalte sig til nyhedsbureauet AP.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg prøvede, men hesten Saint Boy ville ikke gå. Jeg begyndte bare at græde. Jeg forventede ikke at få ham til at gå, og det var derfor, jeg græd. Jeg følte, at hesten manglede tillid, men jeg prøvede mit bedste, siger hun ifølge AP.

Efterfølgende forsvarede hun sig i et interview med den tyske avis Die Zeit, hvor hun sagde, at 'det var en håbløs situation'.

– Jeg behandlede ikke hesten ekstremt hårdt. Jeg havde en pisk med, som blev kontrolleret på forhånd. Det samme med sporerne, siger Annika Schleu til Die Zeit.

I september blev det efter en intern disciplinærsag fastslået at træner, Kim Raisner, skulle gennemgå et kursus i 'human behandling af dyr'. Derudover vil en nedsat gruppe fra det Internationale Moderne Femkamp Forbund (UIPM), komme med anbefalinger til forbedringer af dyrevelfærden i Den Moderne Femkamp.

Er dressur, paradressur, ridebanespringning og military i fare?

Episoden har lagt op til debat, og flere mener at ridesport bør fjernes helt fra det olympiske program. 

– De olympiske lege skal fremvise atleter, ikke evnen til at skræmme og skade heste, der ikke selv vælger at konkurrere, men alligevel gør alt arbejdet. Nogle gange på bekostning af deres liv.

– Ligesom OL har udviklet sig til at omfatte moderne sportsgrene som skateboarding, opfordrer Peta Den Olympiske Komité (IOC) til at henvise voldelige ridediscipliner til historiebøgerne, lød det fra præsidenten for Peta, Ingrid Newkirk, i et åbent brev til IOC.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner