Cecilia Lindahl
At ride sidebevægelser er en stor del af det at ride dressur, men også selvom du ikke er dressurrytter, kan sidebevægelser være en rigtig god træningsøvelse – i en ny træningsserie her på Ridehestenjunior vil du få masser af tip og gode råd til at komme godt i gang med at ride sidebevægelser, eller måske til at blive endnu bedre til det.
Schenkelvigning – et mærkeligt ord
Nok er schenkelvigning et mærkeligt ord, men det er sikkert fordi ordet schenkel er tysk og betyder noget i retning af rytterens ben – mest den nederste del fra knæ til hæl. Så giver ordet pludselig bedre mening, for det betyder, at hesten flytter sig( eller viger) for rytterens ben (schenkel), på samme måde, som hvis du vil rykke hesten til siden på staldgangen ved at skubbe til den med hånden – så viger den for din hånd.
Så går vi sidelæns
Man ser oftest ryttere ride schenkelvigning ind over midten af banen, hvor hesten fx går sidelæns fra midterlinjen og ud til langsiden. Selv om det er det mest almindelige og det der bruges ved stævner, så kan man ride schenkelvigning på mange forskellige måder. Så længe hesten er stillet til den side, som den skal flytte sig fra, så er det en schenkelvigning. Den kan både være meget let, hvor hesten flytter sig mere fremad og kun lidt til siden, eller den kan være svær, hvor hesten flytter sig meget til siden og kun lidt fremad. Hesten skal dog helst blive ved med at bevæge sig fremad også, og ikke kun til siden.
Til siden – sådan
Når du vil ride schenkelvigning skal du stille hesten til samme side, som den schenkel du vil have den skal flytte sig for, så hvis hesten fx skal flytte sig for højre schenkel, så skal den stilles til højre. Pres med den schenkel, som hesten skal flytte sig for og støt godt op på begge tøjler, så hesten ikke bare løber lige frem. Du kan eventuelt lægge pisken lige bag schenklen, men kun ganske forsigtigt. Du skal også huske at ride fremad, hvis du rider mest til siden og ikke husker også at ride fremad, så bliver det for svært for hesten og den stopper måske helt op.
En god start
Det er en god idé at starte i skridt, for her har du det bedste overblik, og vent så med traven til I har styr på det i skridt. De første gange kan du starte på langsiden med at stille hesten ud mod barrieren og presse med udvendige ben indtil hesten skubber bagparten ind mod midten og begynder at gå sidelæns. En anden god måde at starte på er, hvis du skridter rundt på kortsiden og drejer lige inden hjørnet, så du rider lidt inden for hovslaget langs med langsiden. Her kan du så stille hesten ind mod midten og presse med indvendige schenkel indtil hesten går sidelæns ud mod barrieren. Denne metode er god, fordi de fleste heste helt af sig selv gerne vil trække ud mod barrieren, og det hjælper dig. Efterhånden kan du dreje tidligere og tidligere på kortsiden, så hesten kommer til at gå schenkelvigning et længere og længere stykke. Men husk at starte med nogle få skridt ad gangen og ros hesten rigeligt, så den får lyst til at gøre sig umage.
Er det nu rigtigt?
Især i starten kan det være svært at finde ud af, hvornår hesten går til siden og hvor meget. Så her kan det være en god idé at bruge spejlet i ridehallen, hvis man har sådan et, for så kan du se i det og holde øje med om I gør det rigtigt. Har du ikke adgang til et spejl, så få en af dine veninder eller en anden til at hjælpe dig ved at kigge mens du øver og fortælle dig, hvordan det ser ud - det kan være en rigtig stor hjælp, så man hurtigt lærer at mærke, hvornår det er helt rigtigt.
Hesten løber eller stopper
Der er mange ting, der kan gøre det svært at lave en schenkelvigning helt rigtig i starten. Fx kan det være hesten prøver at løbe frem og ikke vil til siden, så er det god idé at lave schenkelvigningen ved langsiden, hvor hesten er stillet ud mod barrieren, for så hjælper barrieren med at stoppe hesten lidt op. Det kan også være den stopper op og slet ikke vil gå - så skal du ride mere frem inden du beder hesten om at gå til siden og husk at drive på igen, hvis den begynder at stoppe op. Måske hesten stopper op eller løber fordi den ikke forstår, hvad det er du vil have den til, så du skal heller ikke blive sur på den, men prøve lige så stille igen og kun lidt ad gangen - og husk så at rose den rigeligt med det samme den gør det rigtigt og giv den en pause inden du prøver igen.
Støt skulderen
Det sværeste problem man kan komme ud for er nok alligevel, hvis hesten skyder skulderen ud til siden. Det sker fx hvis hesten er stillet til højre, så kan det ske, at den skubber, eller skyder, skulderen ud til venstre og ikke vil gå sidelæns.
Hvis hesten begynder på det, så er det vigtigt, at du tager lidt mere i tøjlen i den side, hvor skulderen skyder ud. Samtidig med det holder du godt imod schenklen i samme side. De to ting hjælper med at støtte skulderen og holde den inde på plads. Husk også at støtte godt op på modsatte tøjle, når du stiller hesten - fx støtte op på venstre tøjle, når du stiler hesten til højre - og pas på du ikke kommer til at stille eller bøje den for meget i halsen, så har den nemmere ved at holde skulderen på plads.