5 tips til den gode schenkelvigning

15-01-2016 08:31

Tonya Bille Nielsen

Læs om schenkelvigning

Nyheden fortsætter efter annoncen

Forbered hesten i god tid

For at hesten kan lave en god schenkelvigning, er det vigtigt, at den er opmærksom på dine signaler og har bagparten godt ind under sig. Lav derfor en til flere halve parader et par meter før hjørnet. Det gør du ved at læne dig godt tilbage og klemme med dine lår. Samtidig tager du lidt mere fat i tøjlen (men kun lidt, så hesten ikke slår fra!). Når så hesten venter et par skridt (går langsommere), driver du den fremad igen ved at give slip med dine lår igen og løsne tøjlen igen.

Igennem hjørnet

Nu skal du igennem hjørnet. Du stiller hesten til indvendige side (ind mod midten) ved at tage lidt mere fat i den indvendige tøjle og lægge den indvendige schenkel (ben) mere ind til hesten, så den ikke tror, at den skal dreje indenfor hovslaget. Hold stadig fast i den udvendige tøjle. Du bøjer hesten ved at lægge din udvendige schenkel (ben) lidt længere bagved gjorden. På den måde støtter du hesten rundt i svinget. Tænk på at holde balancen, så rid ikke for stærkt igennem hjørnet.

Ind mod midten

Nyheden fortsætter efter annoncen

I hjørnet laver du igen en halv parade, så du kan nå at dreje hesten ind mod midten ud for det første bogstav på langsiden. Når I lige er kommet ud af hjørnet, retter du hesten ligeud et par skridt og lægger din udvendige schenkel frem ved gjorden igen. Derefter begynder du at stille hesten ud mod hovslaget. Igen lægger du din udvendige schenkel et stykke tilbage, men nu beder du hesten om at flytte sig ind mod midten. Hold samtidig den indvendige schenkel let ind til hesten lige bagved gjorden, så den ikke skyder skulderen ud men samtidig heller ikke bliver “forhindret” i at bevæge sig sidelæns. Hesten skal gå på ét spor, dvs. at for- og bagparten er lige ud for hinanden.

Rid ikke for stejlt

Se med jævne mellemrum i bevægelses-retningen, så du ender ved det rigtige bogstav. I starten kan det godt være ret svært at lave en schenkelvigning, så lad være med at lave den for stejl, så hesten ikke kan holde balancen og mister bæringen eller går helt i stå. Lav halve parader indimellem for at holde sammen på hesten. På den måde kan du også enten få bagparten eller forparten noget mere med, hvis det er nødvendigt. Nogle heste kan også blive så ivrige, at de gerne vil løbe af sted. Det dur jo ikke, for så mister de takten og balancen.

Ud på hovslaget igen

Når du er kommet ud på hovslaget igen, retter du hesten ligeud. Det går næsten af sig selv for de fleste heste. Derefter rider du igennem hjørnet ligesom beskrevet ovenover, og efter det næste hjørne kan du lave en schenkelvigning til den anden side.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner