TAF holder kåring og DM i weekenden

29-02-2024 14:23

Trine Askjær-Jørgensen

I den nærtforestående weekend kommer Vejle Rideklub til at vrimle med smukke trakehnerheste, når Trakehner-avlsforbundet i Danmark holder deres årlige hingstekåring og DM i dressur for trakehnere

Copyright Ridehesten.com
Foto: TAF
Nyheden fortsætter efter annoncen

DM for trakehnere og for novicer finder sted den 2.-3. marts og TAF-hingstekåringen søndag den 3. marts.

Gennemavlede, unge talenter til kåring
I år stiller to hingste til kåring, som begge har interessant og gennemavlede afstamninger. Det drejer sig om Hamilton Selsø e. Ivanhoe E.H./ Lacroze Selsø (opdr. Stutteri Selsø) og Basshunter e. Millennium E.H./ Syrano (Salix Eskemose) (opdr. Stutteri Egedahl).

Førstnævnte er ud af én af Stutteri Selsøs solide hoppestammer. I faderens afstamning ses den stærke afstamning med Ivanhoe / Millennium / Easy Game / Gribaldi – og det danske islæt; Evita, mor til Easy Game, der er opdrættet i Danmark. Moderen, Honey Selsø er HTPR, dvs. kåret i hovedstambogen som præmiehoppe og har aflagt rideprøve. Hoppestammen er en af de kendte hoppefamilier, Herbstgold, fra Tyskland.

I Basshunter er igen Millennium på farsiden, mens hoppestammen er Bergfriede 1612. Mormor Betty Bluebell er elitehoppe og har avlet flere hingste, der har været udtaget til hingstekåringen i Neumünster. Moderen, Bahira er efter den danskopdrættede Syriano e. Gribaldi, der var præmiehingst i Neumünster. Bahiras indtil nu tre føl er alle særdeles højt bedømt til følskuer med mellem 57,5 og 61,5 point.

Det er Stutteri Egedahl, der har avlet Basshunter, som er med til kåring, og som også har avlet Zavier, som Severo Jurado Lopez har købt af avler og fået kåret i Neumünster i december 2023.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Flotte hingste til præsentation
Søndag bliver der også præsentation af to hingste. Den ene er 7-årige Heaven Dancer e. Kentucky E.H./ Kaiser Wilhelm, der er opdrættet af Hestebjerggaard v. Mette Hansen i Boeslunde, og ejet af Kingston Park Warmblod Stud i Australien, og den anden er 4-årige Monroe’s Euromax e. Preussen Party/ Schampus, der er opdrættet og ejet af Steffen Madsen fra Rønnede.

Værd at bemærke er det, at Heaven Dancer er født i Danmark, solgt til Australien, opvokset i Tyskland og Østrig, fremstillet og kåret i Neumünster, har gået 35-dages test i Danmark og står nu i Boelslunde, hvor han rides af Jean van Deventer fra Sydafrika. Hans ejer er rejst hele vejen fra Australien for at være med i Vejle i weekenden, og opdrætteren, Mette Hansen, har tidligere også fået kåret en hingst, Herakles, som reservefløj i Neumünster. Den har nu gået Grand Prix med sin tyske ejer i flere år.

Monroe’s Euromax blev kåret sidste år ved den tyske forårskåring og er nu klar at gå sin prøve i Verden. Hans mor er opnåede et særdeles højt kåringsresultat i TAF: 9, 9, 8 / 8,5 9 8,5 / 8,5. Faderen er Preussen Party fra Kaj Olesens kendte hoppestamme. Preussen Party kommer selv til start ved DM. Han var med succes udstationeret sidste år i Tyskland, hvor han rejser tilbage til for bedækningssæsonen.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Muligheder for ryttere og heste på forskellige niveauer og fokus på hestevelfærd
– Til det almindelige DM fra LA1 til Grand Prix Special og alle paradressurprogrammer breder vi os over hele spektret. Pararytteren Camilla Winther er Grad 1. Hun har ejet hesten, fra den var fire, og er dens primære rytter. De rider mod raskrytterne i samme klasse. Der har været et ønske fra pararytterne om at ride mod raskryttere. Det kan lade sig gøre hos os, da rytterne rider med koefficienter afhængig af programmets sværhedsgrad, og resultatet derfor udregnes af Excel, fortæller Tina Piora, der er en af stævnearrangørerne.

Som noget nyt har TAF opfundet et Novice-DM for ryttere og/eller heste, der aldrig har startet over LB3. I denne klasse må f.eks. en landsstævnerytter gerne starte en 10-års hoppe, der har gået med føl og ikke er blevet redet nogle år. Det kan også være en rytter, der måske har redet som barn, og som har holdt mange års pause og har købt en hest, der f.eks. er uddannet til Prix St. Georges, men som ikke selv er så langt. De har så chancen for også at ride (begge er tænkte eksempler).

– Desuden har vi en TD’er tilknyttet til stævnet, for vi mente det alvorligt, da vi i efteråret sendte en pressemeddelelse ud om, at hvis man er udelukket i et anerkendt rideforbund eller avlsforbund i ind- eller udland, kan man ikke optræde ved vores arrangementer. Vi håber, at idéen går videre til WBFSH; at de kan vedtage en formulering. Vi vil kun se ordentlig ridning ved vores arrangementer, siger Tina Piora og supplerer med: – TAF og Brogården har netop indgået en aftale, der forhåbentlig kommer til at køre i flere år. Aftalen er bl.a. kommet i stand på grund af vores værdisæt med ordentlig ridning og omgang med heste.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com

Lørdag starter programmet kl. 13.00 og er som følger:

 • Klasse 1: Malerfirmaet Per Jensen og TAF's Novice-DM forsøg LC1A-LB3A, åben for 5-års og ældre heste.
 • Klasse 2: Procentklasse LA1A-LA6A, åben for alle 5-års og ældre heste, der ikke starter klasse 1. Tæller ikke til DM.
 • Klasse 3: Traktørstedet Højeruplund og TAF's Danmarksmesterskab for 5-års og ældre trakehnere fra LA1A til Grand Prix Special samt alle ordinære Paradressurklasser i min. sværhedsgrad 1. FORSØG.

Inden fællesspisning kl. 18.30 overrækkes præmier til ranglistevinderne 2023, og under middagen overrækkes Schwadroneurs vandrepokal.

Søndag er programmet som følger:

 • Kl. 08.00: DM – Klasse 4: Malerfirmaet Per Jensen og TAF's Novice-DM LC1A-LB3A. Åben for 5-års og ældre heste.
 • Kl. 08.40: Præmieoverrækkelse Novice-DM
 • Kl. 10.00: Måling af hingstene
 • Kl. 10.20: Hingste på fast bund
 • Kl. 10.50: Hingste på trekantsbane og løse
 • Kl. 11.15: DM – Klasse 5: Traktørstedet Højeruplund og TAF's danmarksmesterskab for 5-års og ældre
  trakehnere fra LA1A til Grand Prix Special samt alle ordinære PARA-klasser i min. sværhedsgrad 1.
 • Kl. 12.45: Præmieoverrækkelse DM
 • Kl. 13.00: Præsentation af Monroe’s Euromax
 • Kl. 13.40: Løsspringning
 • Kl. 14.20: Præsentation af Heaven Dancer
 • Kl. 14.30: Hingstene på skridtring, kåringsresultat.

Ret til ændringer forbeholdes.

Start- og resultatlister kan ses på Equipe.

Hingstedagene og DM 2024 finder sted på Vejle Rideklub, Ibækvej 15, 7100 Vejle.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner