Studie om herpesudbruddet i Valencia

11-10-2023 19:36

Charlotte Kusk Berwald

Tilbage i 2021 blev hesteverdenen rystet af det store udbrud af herpes EHV-1 i Valencia. Nu har en række forskere kigget nærmere på, hvorfor det endte så galt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et nærmere studie af udbruddet har vist, at der var flere årsager til at det gik som det gjorde. Noget af det, der gjorde udslaget var den dårlige luftkvalitet i teltstaldene. 

I begyndelsen af udbruddet var der i alt 752 heste på pladsen i Valencia. Af de fik 592 heste lov til at forlade stævnepladsen, da stævnet blev aflyst og 160 heste fik besked på at blive på pladsen. Fra de 160 heste blev der indsamlet data fra 74 heste.

Stævnestalden i Valencia bestod af 440 bokse. Disse var fordelt mellem fire rækker a 20 bokse og 12 rækker a 30 bokse. I stalden var der kun ventilation i hver ende, hvilket ville sige at den luftbårne virus havde optimale forhold til at sprede sig.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Ifølge studiet havde heste opstaldet inde i midten ni gange større sandsynlighed for at blive smittet med virussen, i forhold til de, som var opstaldet nær udgangene hvor ventilationen var bedst. 

Forskerne håber at den nye viden kan være med til at forebygge lignende angreb i fremtiden og at stævnearrangører vil tænke på hvor vigtigt ventilation er i stævnestalde, for at undgå at smitsomme sygdomme spredes. 

Læs mere hos FEI her.

Du kan læse hele rapporten her.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner