Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27

Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Copyright Ridehesten.com
Iris, mens hun stadig stod på stævnepladsen, kort inden hun desværre måtte aflives. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Sophie Schwarck Asmussen er en af de danskere, som har været til start ved stævnet i Valencia. Hun er til dagligt bosat i Spanien, og derfor var det nærliggende at deltage i netop det stævne. I dag er hun en af mange ryttere, som ville ønske, at hun aldrig havde tilmeldt sig stævnet, men som hun forklarer, så havde man ikke i sin vildeste fantasi troet, at dette kunne ske. 

– Jeg er helt knust, det har været et sandt mareridt, fortæller Sophie, som søndag aften måtte indse, at hendes 8-årige hoppe Iris van her Fries Hofke ikke ville overleve den voldsomme virus, som netop nu hærger en hel stævneplads i Valencia. 

Sophie havde i alt tre heste med til stævnet i Valencia, og de to heste nåede at rejse hjem inden stævnestalden kom i karantæne, og ingen heste kunne forlade stævnepladsen. Det betyder dog ikke, at de to af Sophies heste er gået fri, for de har desværre også fået virusinfektionen, og er nu i behandling. 

Ankom uvidende om, at der var virus på pladsen
– Vi ankom til stævnet i den fjerde uge, altså onsdag en 17. februar, og vi kommer i gang med stævnet, og alt forløber umiddelbart som det skal. Jeg kommer så søndag morgen den 21., og rider min første klasse, og først derefter får jeg at vide, at der florerer en virus på stævnepladsen, som angiveligt skulle have floreret siden starten af februar, forklarer Sophie og fortsætter:

– Der begynder mine alarmklokker at ringe, for Iris havde lørdag ikke sprunget helt som hun plejer, og lørdag aften havde hun faktisk haft lidt næseblod. Så jeg ringer selvfølgelig til min dyrlæge, og jeg får at vide, at vi skal tage temperatur tre gange om dagen. 

I løbet af søndagen viser det sig, at Sophies ene hest har 39,5 i feber, og den bliver defor sat i behandling. Flere ryttere har i løbet af lørdag aften, natten til søndag og søndag morgen pakket deres heste og er kørt fra stævnepladsen. Sophie og hendes familie beslutter sig for, at de også til forlade stævnepladsen, og derfor spørger de deres dyrlæge om det er forsvarligt at køre med den syge hest. 

– Vi får at vide, at vi godt kan transportere hende, selvom der er en risiko ved det. Vi starter derfor med at få de to af mine, på det tidspunkt, raske heste pakket i en transport, og da vi så vil pakke Iris i en anden særskilt transport, bliver vi stoppet, og får at vide, at kun raske heste må forlade stævnepladsen. Vi lader derfor selvfølgelig Iris blive sammen med en hestepasser, og får de andre to transporteret hjem. På det tidspunkt er der ingen kontrol, og det er blot op til folk selv at sige om de har syge heste eller ej. Det betyder også, at rigtig mange køre fra stævnepladsen med syge heste. 

– Når jeg efterfølgende tænker over det, så undrede det mig, at da vi var på stævnepladsen, så var der dyrlæger som løb rundt og behandlede flere heste, og normalt ser man jo ikke flere syge heste til de her stævner. Men vi fik jo ingenting at vide, og det kunne jo lige så godt være, at de blev behandlet for noget, som ikke var smitsomt.

Positive opdateringer
Sophie var altså nødt til at lade sin syge hest blive, selvom det var aftalt, at hun kunne transportere den direkte til dyrehospitalet i Barcelona. Sophie tager med de to raske heste hjem, men sørger hele tiden for at få opdateringer omkring Iris, som er ladt tilbage i Valencia. 

– Vi får tilsendt videoer, og vi får at vide, at hun har det okay om mandagen, men vi får at vide, at vi ikke kan hente hende hjem, fordi myndighederne har lukket ned for stævnepladsen, og det er forbudt at forlade pladsen med hestene. 

Fra mandag til fredag får Sophie hele tiden opdateringer fra folkene på stævnepladsen om, at Iris har det okay. Hun var ikke rask, men hun var ved godt mod, og det så også sådan ud på de videoer som Sophie fik tilsendt. 

– Fredag får vi så en mail om, at der er mangel på dyrlægehjælp på stævnepladsen, og at der mangler medicin til hestene. Der står, at situationen er alvorlig, og at heste begynder at dø. En af vores dyrlæger fra Barcelona bliver sendt derned, og han ankommer lørdag morgen. Han ringer derefter til mig og fortæller, at min hest har det meget slemt, og at det altså ikke var korrekt, at den var frisk nok. Han går i gang med at behandle hende, og fortæller mig, at de næste 12 timer er meget kritiske. Jeg får samtidig også at vide, at de ikke kan sende hende på hospitalet, da alle hospitaler er fyldte, fortæller Sophie, som også fortæller, at hun efter nogle timer får at vide, at Iris umiddelbart er lidt bedre, og at der nu er en plads på et hospital. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Sophie fortæller også, at det var forfærdeligt kun at følge med hjemmefra, og have følelsen af, at man ingenting kunne stille op.

Pludselig går det stærkt
Iris bliver derfor transporteret afsted til hospitalet, og kan på det tidspunkt godt selv stå og gå hvis den bliver støttet af en del personer. 

– Vi håber på det tidspunkt stadig på, at hun nok skal klare den, for nu kom hun jo på hospitalet. Hun hang endnu ikke i en sele, som flere af de andre heste. Men da hun ankommer til hospitalet ringer de til mig og siger, at der ikke er mere at gøre. Hun når ikke engang at komme i behandling på hospitalet inden, at beslutningen er nødt til at blive taget. Hun er her altså ikke mere. 

Nederst kan i se en video af Iris, som støttes af en del personer, på vej til dyrehospitalet, kort inden hun kommer i så alvorlig en tilstand, at hun er nødt til at blive aflivet.

Copyright Ridehesten.com
Iris nåede kun lige at komme til hospitalet, for i løbet af en time var de neuroligske følger blevet så slemme, at der ikke var noget at gøre. Foto: Privat

Kæmper for de andre heste
Nu har Sophie sine to andre heste tilbage, som nåede at forlade stævnepladsen i Valencia, inden den lukkede ned. 

– Vi nåede heldigvis at køre med mine andre to heste, men de er desværre også blevet ramt af virussen, og er derfor selvfølgelig i karantæne. Den ene er i behandling og karantæne i poloklubben i Barcelona, hvor vi normalt står. Den anden er på hestehospitalet i Barcelona, hvor den er i behandling.

– De har endnu ikke vist tegn på neurologiske problemer, men de er begge ramt og vi beder til dem hver time. 

– De næste dage er kristiske, og vi beder til, at de kommer sig over sygdommen. De er i gode hænder, og jeg er så ovenud lykkelig for, at vi nåede at få dem hjem, hvor vi kan holde ordentlig øje med dem, og hvor der er hænder nok til, at de kan få den hjælp, som de har brug for. 

Det er blevet håndteret helt forkert
Sophie kan slet ikke forstå, at hun fik lov til at komme ind på stævnepladsen, når arrangørerne allerede der vidste, at der florerede en virus. 

– Jeg kan slet ikke forstå det. Det virker som om de slet ikke har gjort noget for at forhindre smitten i at brede sig i første omgang. Der har været så dårlig kommunikation, og jeg har slet ingen ord for det, det hele har været så frygteligt. De melder ud, at der kun er 4 heste døde, men det passer simpelthen ikke. Jeg tror slet ikke de har styr på det, fortæller Sophie og fortsætter:

– Der er langt flere heste end dem på stævnepladsen, som er ramt og jeg ved, at der er mange som er rejst hjem med syge heste. Da min døde, sagde mange af de andre "Åh nej, ikke også din", og vi ved jo også, at Karina Leichle har mistet en allerede. Der er flere døde end det, som de siger, og alle dem som hænger i seler nu, har minimale chancer. Så der kommer flere tilfælde. 

Vaccinen hjælper ikke
– I poloklubben i Barcelona, hvor vi står, er der kommet syv heste tilbage fra stævnet i Valencia, og alle er syge, og de tre er på hospitalet. Hestene er selvfølgelig isoleret. Alle hestene fra vores stald er vaccineret mod herpes, men det lader ikke til at have nogen effekt. Det er formodentligt slet ikke den variant af virussen, som man i forvejen kender til, for mange testsvar kommer negative tilbage, selvom hestene helt tydeligt er ramt af virussen. 

– Jeg har en kollega, som kom torsdag aften den 18. til stævnet, og kørte derfra igen allerede lørdag morgen, og hendes hest er også syg, og på hospitalet nu. Den virus er så agressiv, og angriberne hestene så hurtigt, at det slet ikke er til at forstå, slutter Sophie.

Læs også

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner