Sommerfuglene kan ikke være i maven

05-03-2019 06:19
Avl

Hos Stutteri Tophøj er stemningen spændt, for der er både meget at være stolt af, men også meget på spil. Det er nemlig lykkedes stutteriet at få udtaget ikke mindre end to hingste til kåringen samt en hoppe til UCH i dressur i Herning i år

Copyright Ridehesten.com
Tophøjs Falchetto.
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Sommerfuglene kan ikke være i maven lige nu, siger Anette Nilausen, som driver Stutteri Tophøj sammen med sin mand Niels-Jørgen Johansen, og beskriver den vilde situation, at Stutteri Tophøj har fået udtaget tre af deres opdræt, som skal vises til Dansk Varmblods Hingstekåring 2019.

Det er stutteriets avlsmål at avle sunde, ædle og højtstillede dressurheste med tre gangarter, der er gode, taktfaste og funktionelle. Og så skal stutteriets heste også have et godt og samarbejdsvilligt temperament.

Nu peger pilen på, at Stutteri Tophøj har valgt rigtigt, da det blev besluttet, hvilke hopper, der skulle krydses med hvilke hingste. Tre opdræt skal nemlig vises frem i Herning i år, og en fjerde hest er på reservelisten.

Der er tale om de to hingste Tophøjs Falchetto e. Floriscount I/Solos Landtinus og Tophøjs Tebaldo e. Tailormade Temptation/Blue Hors Don Romantic/Solos Landtinus.

Derudover dressurhoppen Tophøjs Florentina e. Floriscount/Solos Landtinus, som skal vises frem i unghestecampionatet for dressurheste.

 

Topryttere til alle tre heste

Stutteri Tophøj har solgt de tre fremragende ungheste til topryttere, som nu giver hestene de bedste muligheder for at vise deres talent og potentiale. Tophøjs Falchetto ejer Stutteri Tophøj dog fortsat 50 procent af, hvorimod den anden halvdel er solgt til dressurrytter Andres Helgstrand, Helgstrand Dressage.

Om Tophøjs Falchetto fortæller Anette Nilausen følgende.

– Tophøjs Falchetto er både en arbejdsom, flink og rar hest, som har meget udstråling. Han er meget velgående med stor bagbensaktion, og han griber godt ind under sig. Han er meget ædel og smuk, og sådan en type hest, som man bare får øje på, siger Anette Nilausen og fortsætter.

– Vi er meget glade for den udvikling, der er sket med Tophøjs Falchetto, som trænes på Helgstrand Dressage, som ikke er længere væk end, at vi kan følge ham tæt. Vi håber og tror på ham, og vi er super spændte på at se ham i Herning, siger Anette Nilausen.

Om Tophøjs Tebaldo, som ejes af norske Kristin Andresen, fortæller Anette Nilausen, at hun glæder sig over, at han skal vises frem i Herning i år, da en skade sendte ham til tælling sidste år, hvor han også var udtaget til kåring i Herning.

– Tophøjs Tebaldo er en stort gående hest, som vi er super spændte på at se i Herning. Vi har god og jævnlig kommunikation med Kristin Andresen, som vi er taknemmelige for, giver Tebaldo mulighed for at vise sit store talent, siger Anette Nilausen.

Foruden de to hingste, der skal med til Herning, har Stutteri Tophøj også dressurhoppen Tophøjs Florentina, som er ejet af dressurrytter Anna Zibrandtsen.

– Jeg synes, at Florentina er en virkelig god hest med masser af kapacitet. Florentina er en gangartshest, som jeg virkelig tror på kommer langt, siger Anette Nilausen og fortsætter.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg er meget glad for, at vi har solgt Florentina til Anna Zibrandtsen, som kan udnytte dens store potentiale, siger hun.

Sidst Anette så Florentina var i oktober til egnethedstesten på Blue Hors, så derfor er hun spændt og glæder sig til at se hende igen, fortæller hun og uddyber.

– Vi har hjertet med i arbejdet med vores opdræt, og det er ikke bare en fabrik, der skal fungere. Derfor er det vigtigt for os, at vi kan følge hestene, når de forlader stutteriet, og rejser ud i verden, siger Anette Nilausen.

Anette Nilausen fortæller, at de er dybt taknemmelige for, at gode ryttere køber deres heste og viser dem frem ude i verden – noget de er både afhængige af og glade for på det mindre stutteri.

 

40 herlige år i Herning

Når det om ganske kort tid atter bliver tid til at drage til Herning for Anette, bliver det omtrent den 40. gang, hun skal afsted. Hun fortæller, at hun håber, at det i år kan blive til to kåringer og til en placering i UCH, men hun gør samtidig meget ud af at forklare, at hun håber på, at det hele går godt og efter planen, men at hun ikke vil forvente noget, da hun ved, at når man har med heste at gøre, kan der være mange ubekendte, som kan gå ind og ændre på forventninger –og så bliver man bare skuffet, mener hun. Derfor nøjes hun med at håbe på, at hestene fra Stutteri Tophøj får medvind i sejlene i Herning.

– Vi er meget spændte. På en skala, der går fra en til ti, så er lægger vi på en tiér. Vi har aldrig prøvet at få en hingst kåret før, så lige nu kan sommerfuglene ikke være i maven, siger Anette Nilausen.

Det er ikke svært for Anette Nilausen at svare på, hvad hun glæder sig mest til i Herning i år.

– Jeg glæder mig til at se de tre heste. Hvordan de klarer det på dagen, og hvordan de bliver bedømt, siger hun.

Herning tilbyder en ramme, hvor heste af en vældig høj kaliber samles og dammer rammen om, at man som avler kan vurdere, hvordan ens opdræt potentiale er i forhold til de andres, fortæller Anette Nilausen.

– Herning er højdepunktet på året, når man er avler. Her får man fingeren på pulsen, og det er kæmpestort og vigtigt, siger Anette Nilausen og fortsætter.

– I år bliver det ekstra spændende at komme til Herning, fordi vi har tre af vores opdræt med. For os betyder det, at folk ude i verden får øje på os, siger Anette Nilausen.

Den cadeau der ligger i at få tre heste udtaget til Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning i år betyder for Anette Nilausen og hendes mand, at de får bekræfter, at de har satset rigtigt med de hopper og hingste, de har valgt.

– Lige meget, hvordan det går i Herning, så er det at vi har tre heste med i en bekræftelse af, at det vi gør fungerer, og vi bare skal arbejde videre, siger Anette Nilausen afsluttende.

/DVHerning.

Copyright Ridehesten.com
Anette Nilausen.
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen