Skat tvinger top ponyavler til udsalg

21-09-2015 15:02

Stutteri Feldballe står bag nogle af Danmarks bedste dressurponyer, men en skattesag tvinger dem nu til at sælge ud af deres bedste afkom. Det er Campen Auktioner, der udbyder ponyerne på nettet, og her har de efterhånden stor erfaring med salg af heste

Feldballe Hingstecenter på Djursland huser ponyhingste som Bonansa, Dressman II og Marchi, der står som fædre til adskillige nationale og internationale topponyer i dressur. Og så har de gennem 30 år leveret den ene medaljehoppe og præmiehingst efter den anden. Men stutteriets indehaver Kim Præst Simonsen er løbet panden mod den samme mur som mange andre hestevirksomheder. SKAT anerkender nemlig ikke længere stutteriet som erhverv, og dertil kommer et efterspil for de sidste tre års fradrag. Det tvinger nu det hæderkronede hingstecenter til at sælge en kollektion på 17 ponyer af højeste kvalitet:

”Vi skal have solgt en masse rigtig gode ponyer. Det er primært ungheste, men der er også hopper og ridehopper imellem. Jeg beholder kun hingstene og fire avlshopper. Jeg mener, at der er nogle virkelige stjerner blandt dem, men SKAT tager jo desværre ikke hensyn til, at der kan gå flere år, før en tophest er klar til salg.”, fortæller Kim Præst Simonsen.

Ponyer med gods i
Netauktionen er allerede i gang og slutter den 4. oktober om aftenen. Blandt ponyerne er der tre meget spændende hingsteføl, herunder Monty, der bare har et ekstra gear. Han er ud af en hoppestamme med elitehopper og årets hopper i mange generationer bagved, mens faren er palominohingsten Monarch, hvis første årgang alle blev udtaget til Eliteskuet. Udover føllene er der blandt andet også en statspræmieret hoppe på fem år, hvis helsøster netop er blev distriktsmester i dressur som bare seks-årig. Hun er efter Dressman II, der blev nummer to i det tyske Bundeschampionat og er helbror til Dresssman I, der er syv gange europamester. Hoppens mor er ud af samme hoppestamme som Kat III ponyhingsten Bonansa, der selv er to gange danmarksmester og far til fire gange årets føl. Alle ponyerne bliver fremvist i de smukke rammer på Møllerup Gods søndag den 27. september:

”Det er super ponyer alle sammen, og jeg er rigtig ked af, at jeg skal af med dem. Men nu er der en regning, der skal betales, og det bliver så ponyerne, der må gøre det, selvom det skammeligt”, siger Kim.

Netauktion til hurtigt salg
Alle 17 ponyer bliver bortauktioneret på nettet gennem Campen Auktioner i Rønde, der i de senere år har fået mere og mere fat i det danske hestemarked. Indehaver Finn Campen solgte selv heste i sine unge dage, og så har han i en årrække været auktionarius hos flere af Dansk Varmblods auktioner. Herunder svingede han hammeren over et springføl til 110.000 kroner ved Følauktion Nord forleden. Og Kim Simonsen har netop lagt mærke til Campen ved flere lejligheder:

”Jeg har mødt Finn Campen et par gange, og ved DV’s eliteauktion talte vi så om min situation og besluttede, at de skulle hjælpe mig. De har behandlet det meget professionelt, og jeg tror faktisk, at det bliver et bedre resultat, end jeg havde regnet med. Jeg har ingen mulighed for at løfte så stort et salg selv, og så er der også det, at hestene pine død skal sælges nu, og det er der ingen garanti for, at de bliver, hvis jeg selv prøver at gøre det”, erkender Kim.

Hos Campen Auktioner fortæller de, at de endnu ikke har oplevet, at en hest ikke blev solgt. De har endda haft over 140 bud på en enkelt hest engang. Og så er det heller ikke første gang, at de sælger så stor en kollektion af heste. I efteråret solgte de blandt andet et helt stutteri, der skulle afvikles:

”Det kan være en langsommelig opslidende affære at vise heste frem igen og igen og uden garanti for et salg. Her bliver hestene vist frem en enkelt gang for et stort publikum, og så får man afsluttet handlerne på én gang. Og selvom enkelte heste måske bliver solgt lidt billigere, så kan andre være dyrere end beregnet, så det samlede resultat ender med at blive fordelagtigt alligevel”, fortæller Finn Campen.

Byde op frem for ned
Auktionshuset har ambitioner om at gøre danske auktioner ligeså attraktive som dem, der findes i Tyskland. For de danske heste har høj kvalitet, og Finn Campen spår, at også de rigtig gode heste i fremtiden vil blive solgt på auktion, for her kender sælgerne salæret, og der er ingen mellemhandler, der også skal have penge. Samtidig er det både i auktionshusets og sælgers interesse at få prisen så højt op som muligt:

”Mit store håb er på sigt at lave en auktion over 10-12 Grand Prix heste, der skal sælges over hele verden. På en auktion er der jo mange flere til at byde tingene op, fremfor den ene køber på staldgangen, der gerne vil presse prisen ned”, siger Finn Campen.

Campen auktioner sælger også enkelte heste såvel som de store kollektioner, og Kim Simonsen er sikker på, at hans 17 ponyer nok skal komme til gode hjem:

Jeg håber, at salget kommer til at gå godt, når det nu skal være. Og så ønsker jeg bare, at de kommer ud til nogle rigtig gode mennesker, der brænder for avl og ridning, og jeg hjælper meget gerne de nye ejere med at komme i gang”, slutter Kim Simonsen.

Se auktionskollektionen HER

Se lille film om ponyerne HER

 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen