Sadlen skal passe hest og rytter

29-09-2023 06:42

Trine Askjær-Jørgensen

Den engelsk forsker, Sue Dyson, og hendes kollegaer har i et studie klarlagt vigtigheden af tilpasning af sadlen til både hest og rytter, hvordan man kan spotte en sadel, der ligger dårligt, og hvilke konsekvenser det kan have

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Sanne Kolind
Nyheden fortsætter efter annoncen

Sammen med et par kollegaer undersøgte den engelske forsker, Sue Dyson, tilbage i 2015 vigtigheden af en korrekt tilpasset sadel for både hest og rytter. Denne viden kan måske virke forældet, men det er den absolut ikke. Den gør sig i høj grad stadig gældende i dag. Dyson kom i studiet også ind på, hvordan man finder ud af eller får øje på, om en sadel ikke ligger korrekt, og hvilken konsekvens det kan have for hest og rytter at gå til ridning med en sådan sadel.

Forskerne kom frem til:

En sadel, der ikke passer hest eller rytter korrekt, kan potentielt have store konsekvenser for både hest og rytters helbred. Sadlen bør gennemgås både af og på hesten samt med og uden rytter. Man bør også altid se på, hvorvidt og hvordan sadlen passer til henholdsvis hesten og rytteren.

En veltilpasset sadel fordeler vægten jævnt via panelerne, som ligger ovenpå hestens rygmuskler og ribbenene i sadellejet, og der skal være fuld bevægelsesfrihed til hestens rygrad.

Sadlen skal ligge rimelig stille under ridning i de forskellige gangarter.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Sadlen skal også passe til rytteren, for at denne kan sidde i balance og indvirke korrekt på hesten.

Ligger sadlen ikke korrekt på hesten, vil man kunne se tegn som rygsmerter hos hesten, lokale hævelser i sadellejet, uglet pels, tørre pletter omgivet af svedige områder under sadlen umiddelbart efter træning samt unormal slid af pelsen.

Hvis sadlen ikke passer rytteren, kan rytteren ikke ride i balance med hesten, og det kan give smerter og ubehag i både hest og rytters krop. En sadel, der ikke passer i størrelse eller udformning til rytteren, kan give rytteren ondt i ryg og hofter, ømhed under sædebenene samt skader på mellemkødet.

Vil du vide mere om sadler og sadeltilpasning?
I magasinet Ridehestens september-udgave lavede vi et stort tema om netop dette emne, hvor vi snakkede med flere forskellige sadeltilpassere og sadelmagere. Læser man artiklerne her, er man godt klædt på til at spotte eventuelle udfordringer med ens egen eller andres sadler og ved, hvilke parametre der er vigtige at være opmærksomme på. Bidragsyderne i temaet kommer rigtig godt rundt omkring det hele.

Du finder temaet i magasinet her.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner