Risikerer at sende folk på gaden

28-04-2023 18:00

Annika Knudsen Lorentsen

Nye ejendomsvurderinger er landet hos mange ejere af landejendomme, og det til stor bekymring for mange. Medlem af Europa-Parlamentet, Asger Christensen fra Venstre, frygter at borgere bliver tvunget fra hus og hjem, hvis ikke skatteministeriet trykker på pauseknappen nu

Copyright Ridehesten.com
Asger Christensen. Foto: Pressefoto
Nyheden fortsætter efter annoncen

Medlem af Europa-Parlamentet, Asger Christensen har skrevet et indlæg om, hvad han tænker om de nye ejendomsvurderinger. Det kommer her:

Jeg har haft så ondt i maven i den sidste tid over alle de opkald, beskeder og mails jeg har modtaget fra bekymrede borgere, der har frygtet for, at de bliver tvunget fra hus og hjem på grund af en ny ejendomsvurdering. Der er nemlig kæmpemæssige udfordringer med systemet bag vurderingerne.

Vi husker alle, hvordan varmechecken endte hos borgere uden berettigelse til den på grund af forkerte oplysninger i BBR-registret. Samme fejlbehæftede register bruges nu som baggrund for udstedelsen af de nye ejendomsvurdering. Set fra min stol er det tankevækkende, at man ikke har lært af sine fejl.

Samtidig er det netop kommet frem, at dataproblemerne strækker sig udover BBR-registret. Siden 2021 har Skatteministeriet vidst, at der var store problemer med Plandata, som også bruges til den automatiske udregning af ejendomsvurderinger.

Derfor har man siddet manuelt og regnet på borgeres ejendomsvurdering, fordi systemet fejler. Fejl, som kan koste dyrt for borgerne. Det er helt galt. Skatteministeriet må trykke på pauseknappen!

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er en forfærdelig situation for de mange borgere, der bor i landdistrikterne, som berøres af de nye ejendomsvurderinger. Derudover kommer en problematisk ændring af, hvordan man ser på mindre landejendomme.

De nye ejendomsvurderinger kan nemlig, som det er nu, komme til at betyde for 25.000 ejere af mindre ejendomme på landet, at deres landbrugsejendom fremover potentielt kategoriseres som ejerbolig.

Almindelige ejendomsejere risikerer at skulle betale op til ni gange mere i ejendomsskat. Det er der altså ikke nogen, der kan holde til. Mange vil gå konkurs og tvinges til at sælge deres hjem til spotpris.

Derfor beder jeg igen til, at Skatteministeriet sætter processen på pause, så der kan komme styr på de mange udfordringer. IT-systemerne skal have et eftersyn, og ejere af mindre landejendomme skal beskyttes. Det kan nemlig ikke passe, at borgere pludselig står i en helt anden økonomisk situation som følge af en tåbelig beslutning.

Jeg håber inderligt, at Skatteministeren reflekterer over forløbet og kigger på de kritikpunkter, som flere eksperter fremsætter, før sagen køres videre. Det er den eneste måde, borgerne beskyttes mod forkerte ejendomsvurderinger, der defineres af et IT-system fra Stenalderen. Det må simpelthen stoppes.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald