Ridelighed er en vigtig faktor

30-04-2024 10:03
Avl

Det var talsmand for Avlsledelsen i springning Johnny Hansen som aflagde den avlsfaglige beretning for springning på repræsentantskabsmødet – vi bringer her et uddrag

Copyright Ridehesten.com
Talsmand for Avlsledelsen i springning Johnny Hansen aflagde beretning for springning. Foto: Ridehesten.com

Der har været en tradition for, at avlskonsulenten har aflagt den avlsfaglige beretning for året i forbindelse med Dansk Varmblods repræsentantskabsmøde. I år var det hhv. Jens Søgård og Johnny Hansen, som løste den opgave, og den blev løst med stor akklamation fra salen.

– Det har krævet en ekstra indsats af alle, at få tingene til at fungere det seneste år, indledte Johnny Hansen, talsmand for Avlsledelsen i springning. Efter hingstekåringen i 2023 blev avlskonsulenten opsagt, og der blev samlet en ny avlsledelse for dressur. Det har betydet et ekstra arbejdspres på alle, understregede Johnny, der takkede avlsafdelingen på sekretariatet for et stort og godt arbejde året igennem.

Avlskonsulentens opgaver blev fordelt, og det resulterede bl.a. i, at Signe Wiese og Vicky Nortvig gav karakteristik ved dette års Hingstekåring. – Det gjorde de helt fantastisk godt, understregede Johnny.

Ridelighed en vigtig faktor
– Ridelighed er noget af det vigtigste i vores sport og avl. Har vi ikke rideligheden, kommer vi ikke langt. Og specielt med det fokus der er på hestevelfærd i dag, er det vigtigt at hestene er ridelige, sagde han også.

I 2023 blev den disciplinopdelte ridelighed taget i brug for første gang. I vurderingen af ridelighed hos springhestene indgår en vurdering af temperamentet, energi, reaktion, balance, lydighed og indstilling. - Og selvom det kun er galoppen, som bliver bedømt, har vi oplevet, ved vores sadelkåringer, at springhestene er blev meget mere smidige. Vi har springheste, som arbejdet smidigt gennem hele kroppen, og det er vigtigt, fordi rytterne hellere vil ride på den type heste, og så bliver hestene bedre uddannet. Og bliver de det, får vi bedre resultater.

Rideligheden er vigtig i forhold til brug af bid, hvor skarpere bid af forskellig art kan betyde, hestene viser konfliktadfærd. – Det var derfor en fornøjelse at dømme de unge hingste i Herning i præsentationsklasserne, hvor de alle blev vist på almindelige to- eller tredelte bid. Og rideligheden har indflydelse på holdbarheden. Har hesten det rette eksteriør og ridelighed, følger en god holdbarhed med.

Læs den fulde artikel på Varmblod.dk

Læs den fulde artikel om repræsentantskabsmødet i magasinet Ridehesten.

Thomas Bach Jensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen