Pas på taks

22-12-2012 10:34

Maja Golles

Pas især på, hvis du er kommet til at pynte op med taks, som er yderst giftigt for hestene at indtage. Taks bør aldrig befinde sig i stalden - eller på folden

Copyright Ridehesten.com
De allerfarligste og mest giftige planter står ofte i haven, så idéen med enten at smide haveaffald ud på folden eller indhegne haven som en del af foldarealet er rigtig dårlig! F.eks. er taks, som ses på billedet, den rene arsenik. En enkelt gren kan være nok til at tage livet af hesten – og det går hurtigt!

Taks er et nåletræ med ganske små nåle, som sidder tæt sammen.

Er du kommet til at pynte din stald eller boks med denne form for grønt, bør du pille det ned igen, for selv en stor hest, skal indtage blot en ganske lille smule for at det kan være livstruende.

I 2009 mistede tre heste fra Annasholm Ridecenter på Fyn livet efter at have græsset på en mark, hvor der også var samlet grene til et sankthansbål. Ved et uheld var der kommet grene fra taks ind i bunken. De tre heste blev senere på dagen lukket ud for at græsse på marken. Halv seks blev de så fundet livløse af en ridelærer. Taks er den rene gift for heste, en enkelt gren kan være nok til at tage livet af hesten.

Den toksiske dosis er lav – 0,5g/kg. Symptomer på taksforgiftning er rystelser, åndedrætsbesvær og koma. Så vær særlig påpasselig med altid at holde denne form for nåletræ langt fra hestens fold og stald! 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen