Pas på din hest med astma

08-11-2020 08:00

Marie Helene Rigård Rohleder

Det er livsnødvendigt, at hestens åndedræt og luftveje fungerer optimalt, så det hvert minut kan forsyne den store krop med ren luft og holde hele systemet igang. Hvis hesten lider af astma, er der flere hensyn, man skal tage for at passe ekstra godt på sin hest 

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

En sund hest i hvile tager 10 til 14 indåndinger pr. minut, hvor den indånder op mod 150 liter luft på den tid. 

Hvis hesten derimod lider af astma, så har den ofte problemer med at trække vejret, og det kan gå hårdt udover hestens evne til at præstere under ridning og træning. 

Støv fra stalden, ridebanens underlag, luftpartikler fra ammoniak dampe fra urin og møg, støv fra fodring eller når man fejer staldgangen. Alt dette kan påvirke hestens luftveje negativt. 

Der skriver mediet The Horse.

Heldigvis er der mange måder, hvor hesteejeren kan hjælpe sin astmaramte hest i forhold til pasning og træning. 

Det handler om mindske de faktorer i hestens nærmiljø, som kan aktivere og provokere astmaen. Eksempelvis anbefaler forskere at mindske brugen af hønet. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

I et studie fra 2014 undersøgte Kathleen Ivester fra den veterinærmedicinske afdeling af Purdue University's College i USA 49 fuldblodsheste. Seksten af hestene fik hø fra hønet, og 33 af hestene blev fodret med hø på jorden. Studiet viste, at de heste som spiste fra hønet havde større tendens til at begrave mulen og næseborene i høet, og dermed var de i langt højere grad udsat for støvpartikler, som kan påvirke hestenes vejtrækning negativt. 

Læs mere om studiet her. 

Hvis du har en hest, som lider af astma, anbefales det også, at gøre stalden og boksene grundigt rent mindst en gang om måneden. Men husk at lade hestene gå ude, mens stalden gøres rent. For selve rengøringen kan også skabe uhensigtsmæssig støvpartikler, som hesten kan indånde. 

Temperaturen og ventilationen i stalden spiller også en vigtig rolle for den astmatiske hest. Heste trives bedst i temperaturer omkring 10 grader, så man må ikke være bange for at lufte ud i sin stald. 

Kilde: The Horse

 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen