En ny chance for astma- og allergiheste

12-06-2022 06:32

Trine Askjær-Jørgensen

I denne artikel ser vi sammen med dyrlæge Guilhem Pellas fra Horsedoc Hestehospital og Niels Tellerup fra Hesteklinik Herning nærmere på IRAP, en type regenerativ medicin, der som noget relativt nyt kan benyttes i behandlingen af heste med luftvejslidelser

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Du har måske hørt bogstavkombinationerne RGT, IRAP, CST og PRP osv. før, men er ikke helt klar over, hvad de præcist dækker over, og hvordan de virker – eller måske er du stødt på de to sidstnævnte som behandling af led- og seneskader hos heste. Regenerativ medicin (RM) bruges til en række forskellige behandlinger af heste, hvoraf det nyeste er luftvejslidelser, såsom IAD (Inflammatory Airway Disease) og RAO (Recurrent Airway Obstruction), der er astmatiske.

– Regenerativ medicin dækker over behandlinger, der har med processen at erstatte, bearbejde eller reparere celler, væv eller organer at gøre, og her hører forkortelser som RGT, IRAP, CST, PRP osv. ind under, forklarer Guilhem Pellas og fortsætter: – Dette behandlingsprincip benytter kroppens evne til at reparere sig selv. Nærmere bestemt er det blodpladernes (trombocytternes) evne til at producere og udskille vækstfaktorer og proteinstoffer, som man benytter til at hæmme inflammation og fremme dannelsen af reparationsvæv af god kvalitet.

Den nye dreng i klassen
CST (Conditioned Serum Technology) og PRP (Platelet Rich Plasma) er veletablerede RM-behandlingsmetoder, der bl.a. bruges til behandling af led, seneskader, tilhæftningsskader og ledbåndsskader hos heste, mens IRAP (Interleukin Receptor Antagonist Protein) eller RGT (Respiratory Gene Technology), som det også nogle gange kaldes, er den nye dreng i klassen. Princippet er præcist det samme som ved CST og PRP pånær den forskel, at man ved IRAP anvender regenerativ medicin til behandling af heste med luftvejsproblemer. 

 

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten juni 2022.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen