Pas godt på de udegående heste

27-10-2023 15:22

Charlotte Kusk Berwald

Hvilke regler gælder for heste, der går ude i mere end 12 timer hver dag? Det giver vi dig her svaret på

Copyright Ridehesten.com
Livet som hest skal helst være en fornøjelse året rundt. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Som hesteejer er det vigtigt at tage højde for både årstid og vejr, når hestene skal passes. Mange heste nyder et frit liv, som udegående eller i løsdrift. 

Vinterlignende vejr
Så snart vejret bliver vinterlignende, hvilket vil sige frost og vinterlignende nedbør, skal udegående heste, eller heste, der går på fold mere end 12 timer hver dag, have adgang til læ. Vinteren, og vinterlignende vejr, er december, januar og februar, og man må forvente at vinterlignende vejr kan forekomme i november og marts, idet naturen jo ikke indretter sig efter menneskets kalender.

§18: ”Den ansvarlige for et hestehold skal sikre, at heste, som går ude i vinterperioden og i perioder med vinterlignende vejr, kun er ude i mere end 12 timer i døgnet, hvis de har udviklet et kraftigt og tæt hårlag og er ved godt huld og har adgang til læskur eller bygning, hvor alle dyr samtidig kan hvile på et tørt, strøet leje.

Stk. 2. I læskur eller bygning skal gulvarealet opfylde arealkravene i § 7, stk. 1

Stk. 3. Læskur eller bygning skal placeres på et sted med tilstrækkelig afvanding”.

Nyheden fortsætter efter annoncen

§ 19: “ Islandske heste, konik-heste, przewalski-heste, exmoorponyer og shetlandsponyer, jf. stk. 2, kan uanset bestemmelsen i § 18 holdes ude i vinterperioden og i perioder med vinterlignende vejr i mere end 12 timer i døgnet uden adgang til læskur eller bygning, hvor alle dyr samtidig kan hvile på et tørt, strøet leje, hvis de holdes på meget store arealer,

1) hvor naturlige forhold, som tæt beplantning, lavninger eller lignende, yder hestene en høj grad af både læ og beskyttelse mod nedbør, og

2) hvor der findes et tørt, strøet lejeareal med en veldrænet bund som f.eks. et tykt lag grannåle.

Stk. 2. Stk. 1 finder anvendelse på islandske heste, konik-heste, przewalski-heste, exmoorponyer og shetlandsponyer af rene racer med stambog, eller dyr som dokumenterbart er mindst 7/8-rene racedyr. Hestene skal endvidere have udviklet et kraftigt og tæt hårlag og være ved godt huld.”

Alle heste, der går ude mere end fire timer skal have adgang til drikkevand og dette skal holdes frostfrit i vinterlignende perioder.

Kilde: Hestens Værn

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen