Om at uddanne fremtidens beridere

12-01-2023 18:39

Mille Albinus Hjermitslev

I en ny podcast har vi snakket med Johnny Hansen og Mette Svare Ehlers om de opdaterede hestemanager-, rideinstruktør- og berideruddannelser, der skal hæve niveauet og gøre uddannelsen mere attraktiv 

Copyright Ridehesten.com
Undervisere på berideruddannelsen, Mette Svare og Johnny Hansen. Foto: Ridehesten.com/Maria Johansen

– Det er vigtigt at understrege, at ridning har udviklet sig vanvittigt meget de sidste 10-15 år. Almindelige amatører rider bare virkelig godt, og så er det jo klart, at så bliver de professionelle også nødt til at være tilsvarende bedre. Sådan lyder det fra Mette Svare Ehlers om tankerne bag den nye struktur på berideruddannelserne. Dette kan du høre meget mere om i en ny podcast, hvor Mette Svare og Johnny Hansen fortæller om intentioner med og forhåbninger til de opdaterede uddannelser. 

  • Johnny Hansen underviser i springning på berideruddannelsen på Vilhelmsborg. Han er uddannet berider, og har mange års erfaring som springrytter og underviser i springning. Ligeledes er han medlem af Dansk Varmblods avlsledelse, talsmand for avlen af springheste og dommer i springchampionater.
  • Mette Svare Ehlers underviser på berideruddannelsen på Vilhelmsborg i dressur. Hun er også uddannet berider, har tidligere været ansat berider og er nu selvstændig. Hun uddanner heste og underviser ryttere i dressur. Derudover er hun dressurdommer i Dansk Ride Forbund og sidder i bestyrelsen i Dansk Ride Instruktør Forbund. 
Fakta
Om rideskolemanager-, rideinstruktør og berideruddannelsen

Rideskolemanageruddannelsen
Til dem der vil arbejde med heste, ridning, undervisning og drift af rideskoler.
2-årig varighed, består af skole- og praktikophold ved en godkendt læremester og afsluttes med en praktisk eksamen.
Der er efterfølgende mulighed for videreuddannelse som rideinstruktør, hvis forudsætninger herfor opfyldes.
Forudsætninger for at søge hestemanageruddannelsen: 

  • Være fyldt 18 år og min. have bestået 9. klasses afgangsprøve. Min. 02 i dansk og matematik. 
  • Kunne dokumentere stævnestart i LA dressur eller LB springning på c-niveau på hest. 

Rideinstruktør- og berideruddannelsen
Til dem der vil arbejde med heste, ridning, undervisning og drift af rideklubber og -centre. 
I alt 4-årig varighed, rideinstruktør 1. og 2. år og berider 3. og 4. år. Består af praktikophold ved godkendt læremester, kortere kurser og hver deluddannelse afsluttes med en praktisk eksamen. 
Man kan vælge at uddanne sig som allround eller specialisere sig i henholdvis springning eller dressur. 
Forudsætninger for at søge rideinstruktør- og berideruddannelsen: 

  • Være fyldt 18 år og min. have bestået 9. klasses afgangsprøve. Min. 02 i dansk og matematik. 
  • Kunne dokumentere stævnestart i MB0 dressur eller MB* springning på c-niveau på hest.

De nye uddannelser trådte i kraft pr. 1. august. 

Dansk Ride Forbund

Fold up
Copyright Ridehesten.com
Den nye struktur på uddannelsen kræver planlægning. Foto: Ridehesten.com/Maria Johansen

Konkrete ændringer 
Fra en til to uddannelser, forkortet periode og en mulighed for specialisering er nogle af de ændringer, der er foretaget på uddannelsen. Samtidigt er kravet for optagelse på rideinstruktør- og berideruddannelsen hævet, og det ikke længere et nødvendigt krav, at eleverne skal være i lære på en rideklub. I podcasten fortæller Mette Svare og Johnny Hansen om fordele og ulemper ved ændringerne. 

De fremhæver eksempelvis, at muligheden for at specialisere sig indenfor enten springning eller dressur, gerne skal gøre uddannelsen mere attraktiv. Samtidigt er forhåbningen, at der vil komme et større fokus på hestemanageruddannelsen: – En af dem som jeg ser som den allervigtigste, det er hestemanageruddannelsen. Det er jo soklen for hele vores sport. Hvis vi ikke får rideskolerne op at køre, og vi ikke får uddannet nogle rigtig dygtige folk til dem, så forsvinder de, fortæller Johnny Hansen. 

Få hjælp til at forstå den nye berideruddannelse i videoen nedenfor. 

Her får du podcasten, hvor Johnny Hansen og Mette Svare Ehlers fortæller om den nye berideruddannelse. Podcasten bliver produceret af Ridehesten. Hvis du har forslag til emner, vi skal tage op i podcasten, så tøv ikke med at kontakte os på: info@ridehesten.com.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner