Nu skal du tage gødningsprøver

24-09-2019 08:02

Hesten kan sagtens tåle at have orm, så længe mængden ikke overskrider en vis grænse. Det er tid til at tage gødningsprøver igen

Copyright Ridehesten.com
Foto Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Man skal tage højde for ormenes livscyklus, når man skal have undersøgt hesten for orm. Derfor er det bedst at få indsendt gødningsprøver til analyse i april/maj måned, når hestene skal på græs og igen ved græsningssæsonens afslutning omkring august/september/oktober måned.

Når du skal udtage gødningsprøven
Brug en lille pose eller plastikhandske som beholder til gødningsprøven. Hold herefter øje med hvornår hesten gøder. Det er en god idé at udtage prøven, når hesten er på stald så vind, vejr og mudder ikke gør processen besværlig. Prøven ska tages lige efter hestepæren er lagt, så man mindsker risikoen for forurening fra f.eks. jord og sand. Tag aldrig pærer der ligger tæt ved jorden. Tag 1-2 hestepærer fra toppen af bunken. Posen/handsken skal derefter lukkes så den er lufttæt og lægges på køl, hvis ikke du har mulighed for at sende prøverne ind til analyse med det samme. Det er en god idé at have aftalt med dyrlægen på forhånd , hvornår hun eller han henter prøverne, så man er sikker på at prøverne når frem til laboratoriet indenfor to døgn, efter gødningsprøven er taget.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Har hesten symptomer, når den har orm?
Hvis hesten har for mange orm, kan den udvise symptomer. Typisk kan hesten være tynd og se vommet ud, trives dårligt, have dårlig tilvækst, kolikanfald, diarré, nedsat appetit m.m. Føl og plage har oftest flere orm end voksne heste, fordi de er mere modtagelige. Spolorm og trådorm er mere alment hos de unge heste, hvilket kan skyldes, at de er mindre selektive ift. hvor de græsser. Derfor kan de være mere udsat, hvis de græsser tæt ved der, hvor der ligger gødning. Derfor skal føl og plage også tjekkes oftere end voksne heste - første gang ved 3-måneders alderen og 12 gange igen inden for det første leveår.

Vil du vide mere om de forskellige typer parasitter, så find april-nummeret af magasinet Ridehesten frem.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald