Mug ud på folden og hold ormene i skak

18-04-2018 14:33

Regelmæssigt mugning på hestefolden gør en stor forskel for tilstedeværelsen af parasitter, viser en svensk undersøglse

Copyright Ridehesten.com
En svensk undersøgelse viser, man kan reducere mængden af orm hos hesten ved at muge folden to gange ugentlig. Foto: www.hastsverige.se

Regelmæssigt mugning på hestefolden gør en stor forskel for tilstedeværelsen af parasitter, viser en svensk undersøglse. Antallet af blodormelarver var signifikant lavere på en fold der blev muget sammenlignet med en fold som ikke blev muget. Det viser et eksamensprojekt på SLU, lavet af hippologen Helena Thorolfson Rainamo.

Formålet med undersøgelsen var at undersøge, om regelmæssig manuel mugning af folden kan reducere antallet af parasitter, herunder tilstedeværelse af blodormelarver, hvilket således er et effektivt supplement til en bæredygtig parasit kontrol. Mugning to gange om ugen var nok til at reducere antallet af larver i græsset.

Selvom der kun var tre heste i undersøgelsen, og at de ikke udstødte så mange æg, var resultaterne utvetydige.

Parasitter giver normalt ingen symptomer, men under visse omstændigheder kan de forårsage alvorlige helbredsproblemer hos den inficerede hest, såsom afmagring, diarré og kolik.
At parasitterne har udviklet modstand mod ormemidler indebærer en trussel mod hestens helbred. Nye midler til bekæmpelse af parasitter til heste er ikke blevet udviklet siden 1990'erne. Det betyder, at behovet for at udvikle alternative metoder til parasitisk kontrol er meget stor.

Se mere om undersøgelsen HER

I magasinet Ridehestens martsnummer kan du i artiklen "Kend din orm" læse meget mere om orm hos heste

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen