Må du selv give din hest medicin?

02-03-2024 06:57

Trine Askjær-Jørgensen

Reglerne for udelukkelse fra konsum er ændret, og det har en direkte konsekvens for dig som hesteejer. Flytter en ikke-udelukket hest ind i en stald, hvor alle heste er udelukket fra konsum, skal alle andre fra den dag til at registrere foder – og skal du eller andre kunne give din hest ormekur, smertestillende eller lignende, kræver det et medicinhåndteringskursus

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Et medicinhåndteringskursus til produktionsdyr blev et lovkrav pr. 1. februar 2007. Det gjorde det for at sikre, at personer, som har med produktionsdyr at gøre, har den nødvendige viden og færdigheder til at administrere medicin på en sikker og effektiv måde.

Den ansvarlige for en dyrebesætning må kun give receptpligtig medicin til dyr, hvis vedkommende har gennemført et godkendt kursus om medicin til produktionsdyr og kan dokumentere det.

Ja, heste er også produktionsdyr
– Nu tænker du måske; er heste produktionsdyr? Og ja, det er de. Produktionsdyr er dyr, der er opdrættet med henblik på at producere fødevarer eller pels. De kategoriseres som fødevareproducerende dyr og pelsdyr – og her hører heste også under, såfremt de ikke er udelukket fra konsum, forklarer dyrlæge Peter Hjuler fra Horsedoc Hestehospital og Hestetandklinik i Sabro ved Aarhus. Han og partneren Annie Agerbek står bag hjemmesiden equication.dk, hvor man bl.a. kan tage et online medicinhåndteringskursus, som de har udviklet og fået godkendt af Fødevarestyrelsen.

Betegnelsen fødevareproducerende dyr inkluderer et væld af fjerkræ, pelsdyr samt klov- og hovbærende dyr som blandt andre kvæg, svin, får, geder, heste – undtagen heste, der er udelukket fra konsum.

– Anvendelsen af medicin til produktionsdyr er reguleret af myndighederne i de fleste lande, og der er strenge regler og retningslinjer for at sikre, at disse lægemidler bruges på en sikker og effektiv måde, og at de ikke forårsager negative konsekvenser for dyrenes sundhed eller miljøet...Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten marts 2024 s. 60-67.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen