Har du en hingst til fremtiden?

03-11-2023 06:33
Avl

Ved Dansk Varmblods forbesigtigelse af unghingste udtages hingste til hingstekåringen i marts 2024. Der er nu mulighed for at tilmelde unghingste til forbesigtigelsen på Riders Cup og Vilhelmsborg i december 

Copyright Ridehesten.com
Hingsten Vassina Ask ved sidste års forbesigtigelse på Vilhelmsborg. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen

Dansk Varmblods forbesigtigelse af unghingste afholdes i år søndag den 10. december på Riders Cup og onsdag den 13. december på Vilhelmsborg med henblik på udtagelse af hingsten til Dansk Varmblods Hingstekåring i uge 10 i 2024.

Tilmeldingsfristen er den 15. november 2023. Hingsteejeren skal ved tilmelding til selv afkrydse, om hingsten ønskes bedømt som dressur- eller springbetonet. I princippet kan man godt tilmelde en hingst med dressurbetonet afstamning til bedømmelse i løsspringning, men en sådan hingst vil næppe blive udtaget til kåring, selvom den springer godt, da der i bedømmelsen naturligvis også indgår en vurdering af afstamningen.

Procedure ved bedømmelse af dressurbetonede hingste
Der etableres en 20 x 40 bane med to øer.
Alle hingstene vises enkeltvist løse (ca. 4 min pr. hingst). 4 års og ældre hingste kan i stedet vises under rytter.

  • Hingstene skridter på ring i hold á ca. 12, herunder udtages enkelte til fremvisning på fast bund (ca. 1 min pr. hingst).
  • Udtagne hingste fremvises på fast bund. (ca. 2 min. pr. hingst)
  • Udtagne hingste longeres 2 ad gangen i ca. 6 min. to ad gangen. Først vises trav og galop på den ene volte og så trav og galop på den anden volte. Herefter tages indspændingstøjlerne af og hingsten trækkes rundt i skridt på venstre volte. Såfremt 4 års og ældre hingste har været vist under rytter, skal de ikke longeres.
  • Endelig udtagelse til kåring sker i forbindelse med longering/vist under rytter.
Copyright Ridehesten.com
Hingsten Solution Unik ved sidste års forbesigtigelse på Vilhelmsborg. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen

Procedure ved bedømmelse af springbetonede hingste
Der etableres en lukket løbegang sammen med løsspringningsbanen.

  • Alle hingstene varmes enkeltvis op i løbegangen og vises herefter i løsspringning (ca. 6 min pr. hingst). 4 års og ældre hingste kan i stedet vises i springning med rytter.
  • Hingstene skridter på ring i hold á ca. 12, herunder udtages enkelte til fremvisning på fast bund (ca. 1 min pr. hingst).
  • Udtagne hingste fremvises på fast bund. (ca. 2 min. pr. hingst)
  • Udtagne hingste longeres 2 ad gangen i katalogrækkefølge i ca. 4 min. Galop vises på begge volter. Skridt og trav skal ikke bedømmes. Såfremt 4 års og ældre hingste har været vist i springning med rytter, skal de ikke longeres.
  • Endelig udtagelse til kåring sker i forbindelse med longering/springning med rytter.

I magasinet Ridehestens novembernummer fortæller  Christian Springborg i en artikel om klargøring af unghingste til forbesigtigelse. – Jeg vil gerne starte træningen af hingstene tre måneder før forbesigtigelsen, for det giver god tid til, at hingstene kan blive forberedt uden stress og tidspres. På den måde kan vi i højere grad træne på hestenes præmisser, derfor kommer de ind fra flokken og på stald i starten af september. 

/Varmblod.dk

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen