Kom vinterhosten i forkøbet

04-12-2013 06:01

Med optimalt management af hesten, blandt andet med fokus på mindskelse af støvgener, kan du reducere risikoen for, at hesten udvikler luftvejslidelser

Copyright Ridehesten.com

Kroniske luftvejslidelser er ofte forbundet med store frustrationer hos både hesteejere og dyrlæger. De trygge rammer i stalden er også hjemsted for støv, sporer og ammoniakdampe, og det er nogle af de største syndere, når det gælder hestens helbred.

Hestens luftveje er optimeret til at flytte enorme mængder luft effektivt. Lungerne har en overflade på 1200 m2, hvor ilt optages og kuldioxid afgives. I hvile indånder hesten ca. 60 liter luft pr. minut og i arbejde stiger luftindtaget til over 2000 liter luft pr. minut.

Ifølge en amerikansk undersøgelse har hele 38% af hestene en lavgradig inflammation i luftvejene, som aldrig opdages. Og nogle af de skader dyrlægerne ser, som overbelastningsskader af sener og led, kan rent faktisk være følgeskader, fordi hestens muskulatur iltes dårligt pga. et luftvejsproblem.

I magasinet Ridehesten guider vi hesteejerne til, hvordan man optimalt kan håndtere opstaldning, pasning og pleje af hesten med henblik på, at mindske risikoen for, at hesten udvikler en luftvejslidelse.

Læs meget mere i magasinet Ridehestens decembernummer.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen