Jessica og Dalera forsvarer titlen

04-08-2024 15:24

Trine Askjær-Jørgensen

De individuelle medaljer ved OL i dressur er nu uddelt, og det blev nervepirrende spændende til sidst i dagens Grand Prix Kür. Læs vores analyse af klassen og det danske resultat med input fra elitesportschef Anne-Mette Binder og vores OL-dressurekspert Christine Winther Prip

Det blev sindssygt spændende, da tyske Isabell Werth kom banen som den femte sidste ekvipage i dagens Grand Prix Kür ved OL i dressur i Versailles, Paris. Den 55-årige rytter demonstrerede nok engang, hvor meget hun mestrer dressurens svære kunst, og i den 10-årige dansk varmblodshoppe Wendy de Fontaine e. Sezuan/ Blue Hors Soprano (opdr. Kurt Gosmer) har hun virkelig fundet sit match.

Werth guidede den 185 cm store hoppe gelinde rundt i et kürprogram med en ikke alt for høj sværhedsgrad for den relativt nye ekvipage, men alle øvelserne lykkedes, og det har stor værdi. Werth sikrede sig dermed endnu en OL-medalje, denne gang af sølv. Om det sagde hun: – Det er utroligt, Wendy er bare noget helt særligt.

Copyright Ridehesten.com
Sølvvinder Isabell Werth. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Efter hende var det de regerende verdensmestre, 28-årige Charlotte Fry med avlshingsten Glamourdale e. Lord Leatherdale/ Negro, som indtog banen med deres velkendte "Greatest of Britain"-kür fra VM i Herning 2022. Det var ikke et fejlfrit ridt, men med masser af højdepunkter, og den natsorte hingst gik bedre under briten, end han har gjort i de to foregående klasser. Med det ridt sikrede parret sig bronzemedaljen.

Copyright Ridehesten.com
Bronzevinder Charlotte Fry. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Hollandske Dinja van Liere var virkelig ikke én, der skulle overses i dagens konkurrence. Hendes 12-årige hingst Hermès N.O.P. e. Easy Game/ Flemmingh fungerede måske ikke til fulde i den indledende Grand Prix, men er, som OL er skredet frem, blevet bedre og bedre. I dagens kür så det ud til, at hingsten var fuldstændig med den 34-årige rytter, som virkelig red sig i spil til en topplacering.

Copyright Ridehesten.com
Jessica von Bredow-Werndl kan næsten ikke tro at guldet er hendes. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Efter dem blev det rigtig spændende, for med to ekvipager tilbage var der lagt op til, at topkampen nu skulle stå. Den forsvarende, olympiske mester Jessica von Bredow-Werndls 17-årige trakehnerhoppe TSF Dalera BB e. Easy Game/ Handryk har heller ikke set ud til at fungere 100% under de to første starter, men i dag var parret virkelig tilbage på toppen, og som de eneste red de lige præcis over 90%. Dermed forsvarer Jessica sin titel fra Tokyo, og det eneste, hun nærmest har til gode at vinde på hoppen, er VM, hvor hun ikke deltog i 2022 pga. barsel. Mon ikke, at Dalera dog er for gammel til at deltage i 2026 – det vil tiden vise.

– Jeg er overvældet. Jeg kan ikke beskrive det. Det var så følelsesladet, og fra i går til i dag handlede det bare om at finde tilliden og tro på, at vi kunne gøre det. Og vi gjorde det! Dalera er den mest fantastiske sjæl på denne planet, siger Jessica efter sejren og tilføjer: – Jeg har danset med Dalera i ni år nu, og jeg er bare så taknemmelig og kan ikke takke hende nok for denne dans.

Til at lukke og slukke ballet var det Cathrine Laudrup-Dufour og Mount St John Freestyle e. Fidermark/ Donnerhall, og det var næsten for spændende til at bære, fordi der var lagt i kakkelovnen til, at parret godt ville kunne tage en individuel medalje. Cathrine og "Free" red et kürprogram med vanvittig høj sværhedsgrad, og hvor alle de svære ting lykkedes, men desværre indsneg der sig nogle fejl hist og pist, som var for dyre til at resultere i en medalje.

– Det var en flot finale med højt niveau og flot, flot ridning. En lille fejl kan betyde alt, det fik vi at se, men det var flot sport og harmonisk ridning. En finale, hvor 15 ud af 18 kvalificerede red over 80%, siger jo noget om niveauet, og hvor flot det er, at vi har tre ryttere i top-9, lyder vurderingen fra vores OL-dressurekspert Christine Winther Prip.

Resultatet af den individuelle finale i Grand Prix Kür.

Fakta
Resultatet af den individuelle konkurrence ved OL i dressur
  1. Guld: Jessica von Bredow-Werndl (GER) og TSF Dalera BB – 90,093%
  2. Sølv: Isabell Werth (GER) og Wendy de Fontaine – 89,614%
  3. Bronze: Charlotte Fry (GBR) og Glamourdale – 88,971%
  4. Dinja van Liere (NED) og Hermès N.O.P. – 88,432%
  5. Cathrine Laudrup-Dufour (DEN) og Mount St John Freestyle – 88,093%
  6. Carl Hester (GBR) og Fame – 85,161%
  7. Daniel Bachmann Andersen (DEN) og Vayron – 84,850%
  8. Becky Moody (GBR) og Jagerbomb – 84,357%
  9. Nanna Skodborg Merrald (DEN) og Blue Hors Zepter – 83,293% 
  10. Isabel Freese (NOR) og Total Hope OLD – 83,050%
Copyright Ridehesten.com
Cathrine Laudrup-Dufour og Mount St. John Freestyle efter et flot, endt ridt. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Danmark med tre ryttere i top-10 ved OL
Det er temmelig sikkert ikke set før, at Danmark har haft hele tre ekvipager i top-10 ved et OL. Daniel Bachmann Andersen satte med Vayron e. Vitalis/ Gloster personlig rekord i dagens kür, mens Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Zepter e. Blue Hors Zack/ Wolkentanz II leverede et klasse ridt, men desværre også med nogle fejl, og det samme gjaldt Cathrine og Freestyle.

Elitesportschef i dressur Anne-Mette Binder fortæller om dagens præstationer:

– Det har været en fin dag. Vi har tre ryttere med i den individuelle finale, og det er vi superstolte over. De har gjort det godt på hver deres måde. Så var der nogen, som kunne mene, der skulle have været en individuel medalje iblandt. Det var der ikke denne gang, men det er der næste gang, det er jeg sikker på, siger hun og tilføjer:

– Det er klart, at det ikke var, hvad Cathrine og Nanna lige havde forestillet sig at ride med sådan lidt småfejl, men alligevel husker vi hinanden på, at det er stort, at de alle tre er i finalen, og de har lige kysset en sølvmedalje med lidt guldglimmer på i går. Det er den følelse, vi tager hjem med.

Copyright Ridehesten.com
Elitesportschef i dressur og paradressur, Anne-Mette Binder. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Fakta
Fakta om Christine Winther Prip
  • Mange års erfaring som dressurrytter og har uddannet flere heste op til Grand Prix.
  • Er i regi af Dansk Ride Forbund udnævnt som overdommer, og er i det internationale rideforbund FEI 4* dommer.
  • En af Christines kompetencer er, at hun er god til at kommunikere og udtrykke sig. Hun har en bachelor i erhvervssprog og medier.
  • Hun er ansat som koordinator for avlsledelsen hos Dansk Varmblods på Vilhelmsborg.
Fold up
Copyright Ridehesten.com
Christine Winther Prip. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner