Jagten på det rigtige grovfoder

12-07-2023 06:47

Anne Martens

Er du en af de hesteejere, der har en hest med en stofskiftesygdom, tendens til overvægt, som er i risiko for at blive eller allerede har været forfangen? Så kender du sikkert alt til vigtigheden af at give det rigtige foder for at holde den brutale sygdom fra døren

Copyright Ridehesten.com
Katrine Skyum-Nielsen og Simply the Best. Foto: Anne Martens

– Det påvirker os alle, at han blev syg. Katrine Skyum-Nielsen sætter sig ned foran sin DV-vallaks forben. Hun kører rutineret sin hånd ned over hans ben, mens hun mærker efter varme og puls. En bevægelse hun gør dagligt, og som er blevet en indgroet rutine.

– Det hele startede for et par år siden, hvor min datter ringede helt ulykkelig. Hun kunne ikke få ham ind fra fold. Han stod bare der i græsset med stive ben og kunne slet ikke bevæge sig. 

Den sommer blev slutningen på en lang karriere som springhest for 16-årige Simply the Best e. Linardo/ Leendert (opdrætter Jette G. Bach), som har startet over 100 stævner med Katrine Skyum-Nielsens datter. Nu lever han et helt andet liv.

Stram styring og store frustrationer
Forsommeren er højsæson for indgræsning. Det betyder også, at dyrlægerne landet over har travlt med at tilse heste med tegn på forfangenhed – og har man først fået den frygtede sygdom indenfor døren, er det ofte et livslangt bekendtskab. Det gælder også Katrine Skyum-Nielsen, der til dagligt er gymnasielærer, og som nu bruger enorme mængder energi, tid og penge på at sikre sig et så stramt management, som en tidligere forfangen hest kræver.

Simply the Best eller Simse, som han bliver kaldt, er diagnosticeret med stofskiftesygdommen PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction). Det indebærer medicin, særlige sygebeslag og en nøje skræddersyet foderplan i kampen for at holde ham rask og forfangenheden fra døren...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten juli 2023, s. 62-67.

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen