Hvad er westernridning?

19-03-2018 13:50

Marie Helene Rigård Rohleder

Westernridning er meget mere end cowboyhatte, glimtende sadler og flokke af kvæg. Vi giver dig her et indblik i westernridning

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller og Assets Grand Slam til EM 2016, hvor de vandt bronze i open senior trail. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Yeah Ha!

Cowboyen kipper den slidte hat på skrå, klemmer let med sporene mod hestens side og  kniber øjnene sammen for at kunne skimte kalven i støvskyen. Rytteren holder godt fat i det brune læder på westernsadlens horn, mens hesten øvet genner den udvalgte kalv væk fra resten af flokken.

Westernridning stammer fra cowboyhesten, og det arbejde som de gamle cowboys brugte hestene til på deres ranchs i det vilde vesten. Westernridning er en stilart i sig selv, som i de seneste år er blevet mere populær i Danmark.

“En velredet westernhest er en hest, der reagerer på rytterens mindste signaler fra stemme, ben og sæde. Jo lettere det ser ud, jo højere kvalitet er westernridningen. På topniveau ligner det, at rytteren næsten ikke laver noget,” siger Natasha Møller, international konkurrencerytter og cheftræner på westerncenteret Kumlegaard.

Der bliver dyrket westernridning på højt plan i mange europæiske lande. Disciplinerne der konkurreres i tager udgangspunkt i cowboyens daglige arbejde med blandt andet kvæg. Der er cirka 15 discipliner herhjemme.

En tænd og sluk knap
I westernridning sidder du med helt løse tøjler. Jo løsere tøjler jo bedre. De primære hjælper i westernridning er sæde og ben. En westernrytter rider med spore, som kan rulle, så de kilder hesten på siden i stedet for at sparke.

I westernridning har de lange stigbøjler, for at rytteren kan nå rundt om hesten. Rytteren skal sidde lige, så man kan trække en streg fra skulder til hofte til hæl. Dette gælder for all round klasserne. Mens i kvægklasser og reining skal rytteren have korte stigbøjler og sidde mere afslappet.

“En westernhest har en tænd og sluk knap. Du kan bede den om at galoppere for fuld gas det ene sekund, og det næste sekund skal du kunne bede den om at stå stille ovre i hjørnet. En god westernhest skal have et dejligt og godmodigt temperament, så den kan rides af både nybegyndere og øvede ryttere,” fortæller Natasha Møller.

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller på IOnlyWannaBeWithYou til EM 2014, hvor de vandt en guldmedalje open junior trail og sølvmedalje open junior western riding. Foto: Privat

Hurtigste hest på en kvart mil
I westernridning bruger man typisk racerne american quarter horse og paint. I Danmark er der over 1200 registrerede quarter horses. Racen har sit navn, fordi den er verdens hurtigste hest på kvart mil ‘quarter mile’ (en kvart mil er cirka 400 meter).

Det er svært at beskrive en racetypisk quarter horse, for nærmest hver disciplin i western har fremavlet deres ideelle quarter horse.

I eksempelvis disciplinen reining skal hesten være bred, kraftig og cirka 1.50 cm i stang. Mens i disciplinen hunter ligner hesten en varmblod på 1.75 i stang. Begge heste er samme race men efter to forskellige blodlinjer.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Fællestrækkene ved en quarter horse er det smukke trekantede hoved, en god bringe, kort ryg og et meget hældende kryds, som gør det muligt at sætte sig godt, når den skal stoppe og dreje skarpt. Derudover er racen født med en meget muskuløse bagpart allerede fra føl af.

American quarter horses kan kun registreres i USA.

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller sammen med sine forældre. De driver westerncenteret Kumlegaard sammen. Foto: Marie Rohleder

Tidlig tilridning og velopdragne heste
Natasha Møller avler sammen med sine forældre american quarter horses. I western starter man typisk med at tilride unghestene, når de er 2 1/2 år gammel.

Natasha tilrider alle hestene bidløst, og hun starter altid med jordarbejde, så hesten lærer de basale øvelser som stop, bakke, flyt til siden.

Når hun træner med unghestene, bruger hun meget sin stemme. Især i longeringen er det vigtigt, at når Natasha siger “woaa” skal hesten stoppe, og når hun siger “walk” skal den skridte.

“Det vigtigste er, at hesten synes, at det er fedt at blive redet. Helt fra føl lærer vores heste at gå pænt, flytte sig på kommando og ikke være bange for trafik, maskiner mm. Vores heste skal være velopdragne, rolige og stole på, at hvad vi siger, er det rigtige,” siger Natasha Møller.  

Discipliner i westernridning
Alle discipliner i westernridning er opdelt i forskellige kategorier af ryttere. Alle ryttere må starte klassen ‘open’, inklusiv professionelle. I klassen ‘amateur’ er det kun ryttere over 19 år, som ikke tjener på at undervise og/eller ride heste til for andre, som må starte.

Den sidste klasse er ‘youth’ som er for unge til og med det år, hvor de fylder 18 år.

Artiklen har tidligere været bragt på everhorse.dk 

Læs også

Cowboy, kvæg og det vilde western i Ridehesten (video)

05-05-2021 15:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Har du en ko, der er sluppet ud af indhegningen, eller har landmanden brug for at få fanget 50 skotske højlandskvæg? Så ring til Natural Western Riders, og oplev cowboys og heste i aktion

Årets mestre i westernridning

28-12-2020 15:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

År 2020 er ved at rinde ud, og derfor præsenterer Ridehesten.com årets mestre i forskellige ridesportsdiscipliner. Indenfor westernridning har valgt at fokusere på Danish Quarter Horse Associations danmarksmesterskab

Fri for Fordomme: Se afsnittet fra westernsporten nu

10-07-2019 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

I det andet afsnit af Ridehestens nye YouTube-serie besøger vi westernsporten. Fri for Fordomme italesætter fordommene i den danske hesteverden gennem dialog i et forsøg på at blive klogere. I dag handler det om western! 

DM i western-ridning

03-09-2008 08:06, af Maja Golles
12.-14. september er der i Vivild på Djursland DM i westernridning.

Er distanceridning en sport?

10-04-2012 07:37, af Nina Marie Villadsen
... eller westernridning for den sags skyld? Og kan traditionelle dressur- og springryttere lære noget fra alle de ”andre” discipliner?

Toppen af dansk western samlet til DM

13-09-2017 16:47, af Camilla Tiefensee Schrøder

Sidste weekend blev vinderne fundet DKQHA's danmarksmesterskaber i westernridning, som blev afholdt på Tuse Creek Ranch ved Holbæk.

DM i westernridning

11-09-2010 09:18, af Maja Golles
I denne weekend kan tilskuere stifte nærmere bekendtskab med westernridningens forskellige discipliner, flotte udstyr og helt specielle stemning, når der afholdes DM for quarter horses i Ikast

Da barnedrømmen blev til virkelighed

03-03-2018 15:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Natasha Møller driver westerncenteret Kumlegaard sammen med sine forældre. Hun er europamester i flere westerndiscipliner, og alt i hendes liv kredser om heste, for hvad skulle hun ellers lave?

Bliver man hjulbenet af at ride?

31-03-2017 15:01, af Britt Carlsen

En rigtig cowboy er hjulbenet, det har vi set på film, og mange ryttere, som vi møder til stævner er tydeligt hjulbenede, når de kommer ned af hesten, men skyldes det ridning?

Hvorfor bliver hesten halt?

03-03-2021 17:18, af Marie Helene Rigård Rohleder

Agria Dyreforsikring har kigget nærmere på de mest almindelige diagnoser knyttet til, hvad hesten bruges til. Her bekræftes det endnu en gang, at halthed fra led og sener er de mest almindelige skader, både hos heste der bruges til spring, dressur, military og westernridning. Koldblodshestene klarer sig derimod noget bedre

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

1. Grand Prix-dag – Dufour sluttede som toer

24-07-2021 10:01, af Thomas Bach Jensen

Her beretter vi i løbet af i dag lørdag den 24. juli 2021 om Grand Prix-klassen ved OL 2021 i Tokyo, og vi opdaterer jævntligt med nye kommentarer fra den internationale dressurdommer Susanne Baarup Christensen og med friske billeder af den internationale fotograf Dirk Caremans

2. Grand Prix-dag – alle danskere finalekvalificeret

25-07-2021 10:22, af Thomas Bach Jensen

Vi er nu i gang med anden halvdel af Grand Prix-klassen ved OL 2021 i Tokyo, og vi opdaterer løbende med kommentarer og billeder. I dag har danske Carina Cassøe Krüth leveret et fremragende ridt, og vi skal se de bedste ryttere fra bl.a. England og Tyskland 

Patrik Kittels olympiske drøm er bristet

22-07-2021 11:47, af Kristine Ulsø Olsen

Svenske Patrik Kittel stod foran at skulle ride sit fjerde OL om få dage, men da hoppen Well Done de la Roche i går pådrog sig en mindre skade under træningen i Tokyo, har Kittel været nødsaget til at trække sig fra det svenske hold

Larissa red for sin afdøde mand Greg

25-07-2021 08:38, af Thomas Bach Jensen

Blandt de mange fremragende billeder, som vores fotosamarbejdspartner ved OL, Dirk Caremans, fangede i går, er billedet af belgiske Larissa Pauluis, der viser indersiden af sin hvide ridehandske. GREG og et stort hjerte - for hendes mand Grégoire Naslin, der døde sidste år

Østrig er ude af OL-holdkonkurrencen

24-07-2021 09:09, af Thomas Bach Jensen

Den østrigske dressurrytter Victoria Max-Theurer må i sidste øjeblik trække sig, da hendes hest Abegglen FH plages af et tandrodsproblem – og dermed er Østrig også ude af holdkonkurrencen

Her kan man se OL i ridning

03-07-2021 09:57, af Kristine Ulsø Olsen

Lørdag den 24. juli tager dressurrytterne hul på OL og frem til den 7. august hvor springrytterne rider om de sidste medaljer, vil det være muligt at følge med hjemmefra når både DR og Discovery sender ridning i fjernsynet direkte fra Tokyo

Vi er overvældede, glade og euforiske!

24-07-2021 15:15, af Thomas Bach Jensen

Optimismen bobler i den danske dressurlejr ved OL i Tokyo, hvor Cathrine Dufour i dag blev nr. 2, og Nanna S. Merrald blev nr. 9. Ridehesten har talt med den danske holdleder Anne-Mette Binder

DR1 sender når medaljerne i dressur bliver uddelt

21-07-2021 08:06, af Kristine Ulsø Olsen

Så er sendeplanen fra DR klar til de næste par dage og den afslører af DR2 sender dressuren fra OL lørdag og søndag den kommende uge, mens det bliver på DR1 når både hold- og individuelle medaljer skal uddeles i næste uge

DR2 er klar til at sende dressur fra Tokyo

18-07-2021 13:19, af Kristine Ulsø Olsen

Nu er der snart ikke længe til at OL i Tokyo går i gang og diverse TV stationer begynder derfor også at offentliggøre sendetiderne. Lørdag og søndag i næste weekend rides der Grand Prix og det hele bliver sendt direkte på DR2

Første danske rytter på banen kl. 10:09

24-07-2021 09:39, af Thomas Bach Jensen

Der er nu under en time til, at OL 2021 starter for dressurridningens vedkommende. Allerede som rytter nr. 2 skal Nanna Skodborg Merrald på banen kl. 10.09 og næste dansker er Cathrine Dufour kl. 12.57