Da barnedrømmen blev til virkelighed

03-03-2018 15:25

Marie Helene Rigård Rohleder

Natasha Møller driver westerncenteret Kumlegaard sammen med sine forældre. Hun er europamester i flere westerndiscipliner, og alt i hendes liv kredser om heste, for hvad skulle hun ellers lave?

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller med sin første pony Humle
Nyheden fortsætter efter annoncen

“Det er ikke et seriøst job. Vælg en ordentlig uddannelse.” Sådan lød den hårde dom, da den unge folkeskoleelev Natasha Møller fra Amager fortalte sin klasselærer, at når hun blev stor, ville hun arbejde med heste og have sin egen træningsstald.

Det ‘useriøse’ job lever den 25 årige Natasha af i dag, og nogle gange kunne hun da godt tænke sig at ringe den gamle klasselærer op og sige: “Hvad sagde jeg!”

Natasha er cheftræner og ansvarlig for alt, hvad der har med heste at gøre på westerncenteret Kumlegaard, som ligger tæt ved Roskilde. Sammen med hendes forældre driver hun et træningscenter, opstaldningssted, er international konkurrencerytter og så avler de også american quarter horses på nabogården.

“Jeg lever min drøm. Det er utroligt hårdt arbejde, men jeg ville ikke bytte det for noget. Jeg elsker heste og udendørs arbejde, og jeg kan slet ikke se mig selv lave andet,” siger Natasha Møller.

Fra dyr hobby til livsdrøm
Hun havde plaget og plaget sine forældre i umindelige tider, og endelig fik den 6 årige Natasha lov til at starte til ridning på den lokale rideskole. Og så var der ingen vej tilbage.

Det startede som en rigtig dyr hobby, og i dag driver familien Møller et kæmpe familieforetagende med 70 heste i de nybyggede stalde, hvor 25 af dem er deres egne.

“Jeg tror dårligt, at jeg var begyndt at ride, før at jeg vidste, at det var der her, som jeg ville gøre resten af mit liv. Det er min skyld af mine forældre er blevet vilde med heste, for min mor var faktisk bange for dem i starten. Men nu er hestene en del af familien,” siger Natasha Møller.

Vild med western
Der gik ikke lang tid før, at Natasha fik sin første hest: Humle. En fuldstændig ustyrlig fjordhest, som løb løbsk, gav Natasha hjernerystelse, forstuvet ankler, og så havde den for vane af tørre hende af i boksdøren.

Efter et halvt år var Natasha parat til at give op. Hun kunne ikke hamle op med Humle, og det så sort ud for den lille hestepige og hendes drøm om at leve af ridningen. Men som alle lykkelige eventyr kommer der en hjælper, når hovedpersonen er i nød. I denne historie blev redningen westernridning.

En westernklub besøgte Natasha rideskole og gav lidt undervisning et par søndage eftermiddage, hvor hun deltog med Humle. De startede med at træne fra jorden af med helt basale øvelser som stop, flytte til siden og bakke. Natasha galopperede ikke i et halvt år, for det handlede om at få ro på Humle.

“Westernridningen reddede Humle, og så var der bare ingen vej tilbage for mig. Western fangede mig fuldstændig, da jeg kunne se, hvordan at Humle gik fra at være helt ustyrlig til den sødeste fjordhest, som jeg efterfølgende har startet alverdens westernstævner med,” siger Natasha Møller.  

Jeg går efter min mavefornemmelse
Derefter gik det stærkt. Natasha fik halvpart på naboens quarter horse, og så gjorde hun ellers sin entre i den danske stævneverden indenfor western.

Da Natasha blev 14 år kørte hun med sine forældre til Holland. Sigtekornet var rettet mod en velredet 5-6 års quarter horse, som kunne lære Natasha en masse. Men det er sjældent, at tingene går, som forventede for Natasha. For hun navigerer efter sin mavefornemmelse.

“Vi endte med at køre hjem med en 3 års hingst, der kun lige var tilredet. For det var ham jeg faldt for. Fra jeg så ham inde i boksen, vidste jeg bare, at det skulle være den. Det samme skete med Humle. Jeg handler meget efter min mavefornemmelse,” siger Natasha Møller.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Weekenderne blev derefter fyldt med stævner i ind- og udland, og Natasha valgte efter 10. klasse at uddanne sig til dyrepasser med heste i speciale

Under uddannelsen tog Natasha sin praktik på westerncenteret Tuse Creek Ranch nær Holbæk, og i Italien hos westerntræneren Matteo Sal.

Copyright Ridehesten.com
Natasha og IOnlyWannaBeWithYou til EM 2016, hvor de vinder sølv open senior western pleasure og sølv open senior western riding. Foto privat

Flere gange europamester
Natasha rider westernstævner på internationalt plan. Som ungdomsrytter på det danske ungdomslandshold blev hun 2009 europamester i disciplinen reining.

Reining kan til en vis grad sammenlignes med den engelske dressur. Ekvipagen skal blandt andet lave galopchangementer, og vise temposkift. Derudover vises der ‘Run downs’, hvor hesten accelerere til høj hastighed ned gennem banen, efterfulgt af et ‘Sliding stop’, hvor hesten sætter sig på bagbenene og ‘slider’ til stilstand. Et yderligere element er ‘Spins’, som er fire hurtige bagpartsvendninger uden ophold.

Et andet bemærkelsesværdigt resultat, fra Natashas lange liste af top tre placeringer i diverse westernklasser fra ind- og udland, er fra europamesterskaberne for american quarter horses i 2014.
Stævnet blev afholdt i Tyskland og Natasha deltog med sin nye hoppe IOnlyWannaBeWithYou, i daglig tale Demi.

Efter to kvalifikationsrunder i junior trail som var gået fint nok, gav Natasha og Demi den hele armen i finalen og vandt guldet suverænt.

I disciplinen trail skal hest og rytter forcere en forhindringsbane, som skal forestille nogle af de vanskeligheder, man kan komme ud for i naturen. Banen består blandt andet af en låge og bomme på jorden.

“Jeg vandt ret stort i finalen, og det var en helt vild følelse. Et halvt år tidligere var jeg kommet hjem fra Italien hvor jeg havde fået træning og hjælp hele tiden, men nu var det første gang, at jeg skulle stå på egne ben. Så det var ret vildt at kunne sige, at det her gjorde jeg helt selv,” siger Natasha Møller.

En pigedrøm der gik i opfyldelse. Historien om Natasha Møller er langt fra slut endnu. Hun arbejder alle syv dage om ugen på Kumlegaard, for som hun selv udtrykker det: “Jeg ville bare falde i søvn på et kontorjob fra 8-16. Hestene er mit liv."

Familien Møller købte Kumlegaard i 2014, og en nabogård blev tilkøbt ved årsskiftet 2014/2015.

De to gårde er nu i fællesskab ved at blive udviklet i henhold til familiens vision;
at skabe et avls, trænings og ridecenter med fokus på American Quarter Heste og western ridning i høj international klasse.

Artiklen har tidligere været udgivet på everhorse.dk 

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen