Marie Helene Rigård Rohleder
– Agria har kørt vidensprojektet #stophalthed i et par år nu, og vi ser et lille, lille håb i skadestatistikken. Men der er stadig meget at gøre for at beskytte vores heste mod unødvendige skader, hvor vi som ryttere kan gøre en stor forskel, siger Tine Antvorskov, administrerende direktør for Agria Dyreforsikring.
De mest almindelige diagnoser hos vores heste i dag er betændelsestilstande (inflammation) og gigtforandringer i ryggens led, gaffelbåndsskader, knæledsinflammation og øvrig ledinflammationer.
Det er ikke ligefrem en smuk liste, der opsummerer de mest almindelige skader hos vores rideheste. Det er frem for alt ridningen, der påvirker disse diagnoser. Jon Vedding, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring fortæller hvordan:
– Alle hestens led er udsat for belastning, når vi rider dem, men vi ser i statistikken, at det først og fremmest er ryggens led og gaffelbåndet, der normalt siger fra først. Vi er nødt til at give hestene mere tid og varieret træning for at styrke muskler, led, sener og ledbånd og dermed undgå de mange skader.
Ryggen er mest udsat
De relativt små led i ryggen absorberer en enorm kraft, når hoven rammer jorden. Dette i kombination med belastningsfordelingen på den begrænsede overflade betyder, at rygraden er meget udsat.
Blandt springheste er de forreste hvirvler mest udsat for belastning, når de lander efter forhindringerne. Dertil kommer, at heste, der rides i højt tempo og måske også i ubalance, kan ende i risikozonen for inflammation i ryggens led såvel som gaffelbåndsskader.
Dressurridning kan forårsage lignende skader, men oftere på grund af bevægelser, der udføres forkert og monotont og dermed forårsager inflammation i led og sener.
Den negative effekt forstærkes mange gange ved, at man rider på det samme underlag. Det faktum, at inflammation i knæleddet på bagbenene er mere almindeligt hos dressurheste, skyldes, at når de kommer højere op i klasserne, skal de samle og bære mere vægt på bagbenene for at kunne udføre øvelserne.
Hos koldblodshesten er det i stedet forfangenhed og kolik, der topper listen over skader, mens skader i led og sener kommer længere nede på listen.
Undgå led- og seneskader
Der er dog håb for ridehestene – ved et grundigt forebyggende arbejde kan rytteren styrke hestens muskler, led og sener. Grundlaget er, at hesten skal holde sig i balance, og at du som rytter skal være i balance. Tilføj varieret træning, intensitet og underlag, og hesten får bedre betingelser for at undgå skader.
//Pressemeddelelse fra Agria Dyreforsikring