Hvad er cushings syndrom?

12-05-2021 17:30

Merete Haahr

For at få en bedre forståelse af forholdene for heste med cushings syndrom, har forskere fra Australien  netop iværksat en ny online undersøgelse blandt hesteejere

Copyright Ridehesten.com
Ved at mange hesteejere udfylder spørgeskemaet, kan forskerne blive klogere på de overvejelser og udfordringer som hestejere med cushings heste møder. Foto: shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskerne har oprettet dette online spørgeskema for hesteejere fra hele verden. Formålet er at blive klogere på, hvordan det er for den enkelte hesteejer at holde en cushings hest, i forhold til behandling af sygdommen. 

Cushings Syndrom eller PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) er almindeligt hos ældre heste og ponyer, og det har sammenhæng med en lang række af andre problemer, blandt andet forfangenhed, vægttab, og en lang krøllet pels.

Spørgeskemaet er udarbejdet af forskere fra universitetet i Melbourne, Australien, og det er en del af en større international undersøgelse, der har til formål at øge forståelsen og viden omkring de fundamentale årsager til sygdommen. Forskerene håber, at undersøgelsen kan hjælpe til at forbedre mulighederne for en tidlig diagnose, behandling og optimal fodring.

Spørgeskemaundersøgelsen foretages blandt hesteejere, for at vide mere om hvordan de arbejder med deres heste eller ponyer, der lider af cushings syndrom, og hvilke faktorer, der påvirker deres hestehold. Eksempelvis om hesten bliver fodret separat, holdt væk fra græs og prisen for medicin.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Lederen af dyrlægeklinikken på Melbourne Universitetet, Dr. Nicolas Galinelli, mener også at det er vigtigt af få en bedre forståelse for, hvordan hestehold fungerer i praksis, når det drejer sig om heste der lider af cushings syndromet.

Copyright Ridehesten.com
Symptomerne på cushings syndromet giver sig udtryk i at hesten får lang og krøllet pels, den virker depressiv, og kan tabe huld. Foto: shutterstock

Han håber på at de med undersøgelsen kan forbedre helbredelsesmulighederne for disse heste. Det kan være i form af tidlig genkendelse af tegn på sygdommen, eller den måde man definerer den mest hensigtsmæssige medicinske behandling. 

Forskningen er støttet af det Australske forskningsråd, i samarbejdet med Waltham Pet Care Science Institute i England, Boehringer Ingelheim i Tyskland og Liphook hestehospitalet i Storbritannien. Undersøgelsen er anonym, men håbet er, at resultaterne kan give vigtig information og bidrage til en målrettet uddannelse af hesteejere rundt om i verden.

Det tager kun fem minutter at udfylde spørgeskemaet og det er helt anonymt at deltage.

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen