Merete Haahr
Undersøgelser har vist at op til 47% af sportsheste har svært ved at præstere, men at ejere eller trænere ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på problemets årsag. Den verdenskendte dyrlæge, Dr. Sue Dyson, fra England, har igennem mange år forsket i hestens smerte adfærd. Hun har studeret hvordan vi kan blive bedre til at vurdere de adfærdstegn hos heste, der indikerer tilstedeværelsen af underliggende smerter i bevægeapparatet. Det fortalte hun om på konferencen "Horses inside out", som fandt sted i England i februar 2020.
Ryttere er ikke opmærksomme på hestens smerteadfærd
– Det er bekymrende hvor mange ryttere, der blot ignorerer hestens problemer alt for længe, fortæller hun. De forklarer hestens adfærd med udsagn som ” hesten har altid været gnaven”, eller ”han har aldrig været villig til at gøre noget” eller ”min hest lægger altid ørerne tilbage og vil ikke stå stille når jeg stiger op”
Mange af disse ting kunne let være tegn på smerter hos hesten, og derfor er det nødvendigt at se på flere faktorer der kan have indflydelse på denne form for adfærd hos hesten.
– Vi er nødt til at tage en holistisk tilgang for at finde en løsning på problemet, forklarer Sue Dyson.
– Heste fortæller os, når de har et problem, men vi er blevet alt for vant til at afskrive denne adfærd som "normal", selvom det absolut ikke er normal adfærd for hesten.
Gå i dybden med Hestens smerteadfærd i magasinet Ridehesten
Flere årsager til manglende præstation
Problemet kan være et træningsproblem, i form af ringe eller fejlagtige træningsmetoder, eller mangelfuld kommunikation. Det kan være et rytterproblem, som blandt andet mangelfuld balance, rytterens vægt og højde kan have indflydelse på hesten eller det kan være en dårlig tilpasset sadel for hesten, eller en sadel der ikke passer til rytteren. Det kan også være mangelfuld udvikling af hestens muskler, styrke og koordination.
Dyrlæger og trænere som ikke har så meget erfaring i begyndende halthed, kan have svært ved at finde årsagen til rytterens problemer med hesten. Ligeledes kan det være vigtigt at lægge mærke til nogle af de signaler som hesten sender, særligt ved handelsundersøgelser, idet tidlig opdagelse af problemet vil føre til bedre prognose for en bedring af hesten.
Lær at kende hestens smerteadfærd
Sue Dyson har på baggrund af to års forskning og studier af mere end 400 heste, udviklet et etogram til vurdering af smerteadfærd hos hesten. For at udbrede denne viden, har hun lavet et udførligt online kursus for hestefolk, således at alle kan lære at genkende tegn på smerte hos hesten.
– Dette kursus kan fungere som et kraftfuldt værktøj, der kan gøre meget for hesteverdenen med hensyn til at tidlig diagnosticering af skader, før de bliver alvorlige eller katastrofale, fortalte Sue Dyson til deltagerne på konferencen.
Sue Dyson er passioneret omkring forståelsen og behandlingen af halthed, og dårlige præstationer hos heste. Hun ønsker at kurset skal være tilgængeligt for alle med interesse for heste, lige fra dyrlæger, dyrlægestuderende og smede, og til samvittighedsfulde hesteejere, fysioterapeuter og kiropraktorer, med det mål at forbedre velfærden for vores heste.
Online kursus i hestens smerteadfærd for hestejere og ryttere
Kurset består af 12 dele og det vil give deltagerne mulighed for at opbygge deres viden omkring tegn på smerter hos hesten. Ved hjælp af videomateriale, quiz og praktiske øvelser kan dette redskab hjælpe med at evaluere hestens smerteadfærd.
Det giver deltagerne en sikker basisviden til at kunne vurdere om hesten har smerter, og det kan også hjælpe til at se om hesten har spændinger, eller om dens uvilje til at samarbejde kan være på grund af smerter.
Kurset kan hjælpe trænere, ejere og dyrlæger med at genkende og beskrive de ansigtstræk, der forekommer hyppigere hos heste der har smerter, og man lærer at beskrive de 24 adfærdstræk, som tilsammen kan indikere et underliggende problem i en redet hest. Deltagerne bliver også i stand til at identificere den fremgangsmåde der skal følges, såfremt man opdager smerter hos hesten.
Vigtigt at opdage smerter i tide
Sue Dyson understreger betydningen af at opdage smerter hos hesten tidligt, således at det kan blive afhjulpet før det bliver til en kronisk smerte, og inden hesten tilpasser sine bevægelser, hvilket i sidste ende kan give flere problemer.
– Jeg er overbevist om at vi har udviklet et stærkt redskab til tidligt at kunne genkende smerteadfærd hos hesten, fortæller Sue Dyson.
– Det er virkelig vigtigt at denne information bliver udbredt blandt alle der arbejder med heste. En hest uden smerter er en glad hest, og når vi har med heste at gøre, er vi forpligtet til at høre efter hvad hesten prøver at fortælle os, slutter Sue Dyson.
Kurset er på engelsk, og her kan du læse mere om kurset: How to Recognize the 24 Behaviors indicating Pain in the Ridden Horse – Dr Sue Dyson Læs artiklen Hestens smerteadfærd i magasinet Ridehesten