Astrid Ø. Sørensen
I dag lukker og slukker OL i Paris 2024. Afslutnings-ceremonien bliver afrundingen på mere end 14 dage med olympisk sport med mere end 10.000 dystende atleter. For en stund vil Paris nu atter blive rolig. Det samme er tilfældet for ridebanen foran det smukke Château de Versailles, men inden længe vil hestehove igen betræde sandet - for det er også her, at alle pararytterne skal konkurrere.
Den officielle start på de paralympiske lege markeres med åbningsceremonien den 28. august, hvor spotlightet på Eiffeltårnet er byttet ud med den mindst lige så imponerende allé, Champs-Elysées, i fokus. Som ved åbningsceremonien til OL er arrangementet rykket ud under åben himmel, og den store parade af paraatleter skal hyldes på deres vej op af alléen, hvor ikoniske Paris-varemærker som Triumfbuen er at finde. Efter paraden vil selve ceremonien finde sted på Place de la Concorde, som er en stor plads på Seinens højre bred.
De danske pararyttere Tobias Thorning Jørgensen og Katrine Kristensen har fået den store ære at være fanebærere til den officielle åbning. Det kan du læse mere om HER.
Der findes fem grader, grad I, II, III, IV og V, i paradressur. Grad I er for de ryttere, der har den mindste kropsfunktion, og her rides kun i skridt. I grad II og III rides der i skridt og trav, og i grad IV og V, hvor rytterne har den højeste kropslige formåen, består dressurprogrammerne af øvelser i alle tre gangarter. Ridningens korrekthed forventes at være den samme som i raskridning, så et handicap er altså ingen undskyldning. Rytterne skal derfor finde løsninger og arbejde med deres udfordringer for at udføre dressur på højt niveau, hvilket er et af de imponerende elementer ved paradressur.
Stærkt dansk hold
Der kommer i alt 75 pararyttere til start fordelt over de fem grader, og fire af dem rider med Dannebrog på brystet. De sidste ryttere på det danske paradressurhold blev endeligt udtaget i starten af denne uge, og holdet består dermed altså af Katrine Kristensen og Tobias Thorning Jørgensen samt debutanterne Karla Dyhm Junge og Pia Wulff Jelstrup. Nicole Johnsen er reserve og skal holde sig klar frem til den 21. august, som er sidste chance for at udskifte en ekvipage.
Den 21-årige Tobias, der rider i grad III, kommer med en favoritposition, da han både er forsvarende verdensmester og paralympisk mester. Til PL i Tokyo var Tobias den unge underdog, men det fik han i den grad gjort noget ved, og nu ser forventningerne noget anderledes ud. Han er for tiden storridende på den 8-årige Blue Hors Zackorado e. Zack/ Florencio II (opdr. Paul Rode), der forhåbentligt bliver Tobias' næste stjerne; men det er den erfarne Jolene Hill e. Blue Hors Schufro Hit/ Windsor (opdr. Hanne Andreasen), der endnu en gang skal være Tobias' firbenede partner til PL. Tobias og den 16-årige hoppe har ikke været til stævnestart siden december sidste år, men der vandt de så også intet mindre end Prix St. George for raskryttere.
Katrine Kristensen (grad II) og Gørklintgårds Quater e. Quaterback/ Blue Hors Don Schufro (opdr. Jørgen Ravn)
Tobias Thorning Jørgensen (grad III) og Jolene Hill e. Blue Hors Schufro Hit/ Windsor (opdr. Hanne Andreasen) – Reservehest: Blue Hors Zackorado e. Blue Hors Zack/ Florencio I
Karla Dyhm-Junge og Miss Daisy (grad III) e. De Noir/ Blue Hors Future Cup (opdr. Marianne Brinck Stengaard)
Pia Wulff Jelstrup og Zafia (grad IV) e. Blue Hors Zee Me Blue/ Caretino (opdr. Gitte Elkjær Kjeldsen)
Reserve: Nicole Johnsen (grad V)
Red på lånte heste
Paradressur kom for første gang på PL-programmet i 1996, hvor der var OL og PL i Atlanta. Dengang lånte rytterne en hest fra værtslandet og red på den et par gange, før de konkurrerede. Det scenarie er utænkeligt i dag, hvor rytterne bruger måneder og år på at træne for at etablere det særlige bånd til deres hest, der er nødvendigt for at præstere på det niveau, der skal til, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at vinde medaljer.
Snart ridning igen på Versailles
Årets PL finder sted fra 28. august til 8. september, og rytterne skal første gang i ilden den 3. og 4. september., hvor de første sæt individuelle medaljer i de forskellige grader uddeles. Efter den indledende runde er det landstrænerens rolle at vælge, hvilke tre af de fire ekvipager, der skal repræsentere landet i selve holdkonkurrencen. Alle fire ekvipager kan kvalificere sig til den individuelle kürfinale, som de otte bedste ekvipager fra hver grad går videre til. Den finale afvikles den 7. september, hvor der herefter igen bliver uddelt individuelle medaljer. Du kan altså godt begynde at glæde dig, især fordi de danske pararyttere har leveret gode resultater gennem de seneste år og bl.a. vandt en sølvmedalje til VM i Herning i 2022 - men det er PL, og alt kan ske.
PL i Paris indledes den 28. august 2024 på Champs-Élysées og Place de la Concorde og afsluttes 12 dage senere den 8. september. Der forventes deltagelse af 4.400 para-atleter fra 184 paralympiske komitéer, der skal konkurrere om 549 medaljesæt i 23 sportsgrene. Den danske PL-trup forventes at tælle ca. 30 atleter i ni sportsgrene.
Kilde: Paralympiskelege.dk
Kilde: Pressemeddelse fra FEI samt Ridehesten.com