Paralympisk sølv til Katrine Kristensen

03-09-2024 13:31

Trine Askjær-Jørgensen

I denne nyhed opdaterer vi løbende fra paradressuren ved PL i Paris, når de danske ryttere har været på banen. Så læs med og hold dig opdateret her

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Så er der taget hul på ridesporten ved de paralympiske lege i Paris, der ligesom ved OL for en måneds tid siden også finder sted på den imponerende bane ved Versailles-slottet.

Det er grad III-rytterne, der åbner ballet med deres indledende klasse, mens grad II og I følger efter senere i dag. I morgen står den så på de indledende klasser for grad IV og V, inden der torsdag er hviledag. Fredag er det tid til holdkonkurrencen på tværs af alle graderne, mens den individuelle finale afvikles i kür lørdag.

Danmark stiller med ryttere i grad III, II og IV, hvorfor vi altså skal have to ekvipager i ilden i dag og én i morgen. Tobias Thorning Jørgensen og Jolene Hill kommer som bekendt ikke til start, da hoppen har fået transportsyge.

De resterende tre ryttere er stadig med i holdkonkurrencen for Danmark på fredag, og bliver de hver især blandt de otte bedste i deres grader, kvalificerer de sig direkte til de individuelle finaler lørdag.

Opdateret kl. 09.53:

Som anden rytter på banen kom 21-årige Karla Dyhm-Junge, der var med på det sølvvindende VM-hold i Herning 2022, men er PL-debutant og ovenikøbet den yngste rytter i feltet. Hun startede med at ride i en tidlig alder og blev som 14-årig klassificeret som paradressurrytter i grad V og tog hul på disse konkurrencer.

Karla har medfødt rygmarvsbrok, hvilket giver nedsat koordination, styrke og følelse i benene, og efter nogle tilbagefald i sygdommen er hun siden rykket til grad IV og derefter III, som gennem flere år nu har været den rette hylde for hende, og hvor hun med hoppen Miss Daisy e. De Noir/ Blue Hors Future Cup (opdr. Marianne Brinck Stengaard) har haft stor succes. Det er også Miss Daisy, Karla er til start med ved PL, og parret har netop haft deres debut på den flotte bane i Paris.

De leverede et rigtig flot udlæg for Danmark i den indledende konkurrence. Den 14-årige dansk varmblodshoppe gik med god energi, svinge og rytme i travbevægelsen, men blev momentvis lidt urolig fortil. Den første skridtpiruette blev lidt stor, men den anden var bedre, og generelt viste Karla og Daisy et flot og flydende ridt med særligt velfungerende skridtovergange. De fem dommere omkring banen var ret enige og gav parret 69,600%.

Guldet gik til amerikanske Rebecca Hart med Floratina e. Fidertanz, som red til hele 77,900%.

Klassens resultat.

Opdateret kl. 13.31:

Som allersidste ekvipage i klassen for grad II-ryttere skulle 28-årige Katrine Kristensen på banen med Gørklintgårds Quater e. Quaterback/ Blue Hors Don Schufro (opdr. Jørgen Ravn). Hun er en erfaren rytter i mesterskabssammenhæng og tog dobbelt individuelt guld samt holdsølv ved VM i Herning 2022 med det dengang meget nye bekendtskab Quater. I mellemtiden har Katrine, der lider af muskelsvind, været på barsel, hvorfor DM i maj måned i år var ekvipagens comeback på stævnebanerne.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er Katrines andet PL, idet hun også deltog i Tokyo 2021 med sin tidligere hest Welldone Dallas, men det er Quaters første PL, og i og med parret har været ude af stævnesammenhæng i 1,5 års tid, og den 16-årige danskvarmblodsvallak er en frisk herre, var det uvist, hvor godt de ville kunne præstere i dag. Planen var ifølge landstræner Astrid Gemal en stabil og rolig tur, hvilket lykkedes til fulde.

Quater gik med en dejlig energi, lethed og sving i traven. Han stod forbilledligt fortil med næseryggen i lodret eller lidt foran og var dejligt fremme til rytterens hånd i både trav og skridt. Der kom en lille taktfejl i den anden middeltrav, men ellers fik parret vist flotte parader, middeltrav, schenkelvigning, volter, slangegang mv., og det høje niveau var nok til at sikre Danmark og Katrine og Quater en individuel sølvmedalje i paradressur for grad II med 73,966%.

– Det er så stort det her. Jeg er så glad, beæret og stolt. Jeg er stolt af Quater, jeg er stolt af mig selv, men jeg er allermest stolt af hele mit team og alle de mennesker, der har været med til at få det hele til at lade sig gøre. Det er slet ikke til at forstå, siger Katrine selv om præstationen.

Guldet gik til amerikanske Fiona Howard, der med Diamond Dunes e. De l'Or red til 76,931%.

Klassens resultat.

– Vi vidste, det ville blive udfordrende at komme ind i disse omgivelser med Quater i dag, så planen var, at Katrine skulle gøre alt, hvad hun kunne for at få ham tryg. Det gik lige efter planen, og vi kan ikke drømme om mere, siger landstræner i paradressur, Astrid Gemal og tilføjer:

– Katrine er et powerhouse. Jeg har aldrig mødt nogen som hende. Når hun har sagt, at hun vil noget, så gør hun det ikke bare 100 eller 120%. Hun gør det 300% hver eneste gang, og at tro på, at det lader sig gøre, og så gøre det på den måde, hun gør det, med overskud og ro. Det er fuldstændig unikt.

Fakta
Graderne i paradressur

Der findes fem grader, grad I, II, III, IV og V, i paradressur. Grad I er for de ryttere, der har den mindste kropsfunktion, og her rides kun i skridt. I grad II og III rides der i skridt og trav, og i grad IV og V, hvor rytterne har den højeste kropslige formåen, består dressurprogrammerne af øvelser i alle tre gangarter.

Ridningens korrekthed forventes at være den samme som i raskridning, så et handicap er altså ingen undskyldning. Rytterne skal derfor finde løsninger og arbejde med deres udfordringer for at udføre dressur på højt niveau, hvilket er et af de imponerende elementer ved paradressur.

Fold up

Følg de danske paradressurryttere
Karla Dyhm-Junge endte på en individuel sjetteplads i grad III i dag og Katrine Kristensen på andenpladsen, og dermed er begge videre til den individuelle kürfinale på lørdag.

I morgen skal tredje og sidste, danske rytter Pia Wulff Jelstrup og med den 10-årige dansk varmblodshoppe Zafia e. Blue Hors Zee Me Blue/ Caretino (opdr. Gitte Elkjær Kjeldsen) til start i grad IV kl. 11.40.

Stævnets start- og resultatlister.

Fakta
Tidsplan for paradressuren
  • Tirsdag den 3. september kl. 9.00-17.30:
    Indledende, individuel paradressur grad III, II og I
  • Onsdag den 4. september kl. 10.00-15.40:
    Indledende, individuel paradressur grad IV og V
  • Fredag den 6. september kl. 9.30-18.00:
    Holdkonkurrence i paradressur
  • Lørdag den 7. september kl. 9.30-18.00:
    Individuel finale i kür for grad I, II, III, IV og V

De paralympiske lege i Paris kan følges på DRTV, DR1, DR2 og dr.dk.

Fold up
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner