Husker du at strække din hest ud?

31-05-2024 09:48

Trine Askjær-Jørgensen

Udstrækning er med til at øge muskellængde, fleksibilitet, smidighed og leddenes bevægelighed. Her får du nogle strækøvelser, der er gode for alle heste at lave, og som hjælper med at forbedre smidigheden

Copyright Ridehesten.com
Vil du gerne læse mere om strækøvelser og træning fra jorden? Så bragte vi i magasinet Ridehesten maj 2023 en artikel med fysioterapeut Rikke Riis. Bladet kan du få adgang til via vores e-magasin. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

At vide, hvordan du strækker din hest ud, er en nyttig færdighed for enhver hesteejer og rytter at have. Strækøvelser kan hjælpe med at bevare hestens mobilitet og øge stabiliteten i kernemuskulaturen.

Det er vigtigt, at du ikke beder en kold hest om at strække sig. Hestens krop skal varmes op først, enten ved en form for motion eller gennem massage.

Formålet med at strække ud
Når du strækker din hest ud, er det med formålet om at øge muskellængde, fleksibilitet, smidighed og leddenes bevægelighed (rækkevidde), som alle sammen har stor effekt på hestens skridtlængde.

Benstræk

  1. Løft hestens forben op og med begge hænder på kodeleddet før forsigtigt benet frem mod hestens næse og hold i 10 sekunder.
  2. For bagbenstrækket før forsigtigt bagbenet frem mod forbenet og hold i 10 sekunder.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Start disse øvelser tæt på jorden, og når hesten bliver mere smidig, kan du gradvist bede om større bevægelighed. Hvis din hest river benet væk, har du muligvis bedt om for meget, så prøv næste gang med en mindre bevægelse.

Forsøg ikke at holde benet i position, hvis hesten modstår bevægelsen. Bevæge dig med hesten, vent på at spændingen i benet aftager, og gentag derefter øvelsen. Hvis hesten har svært ved strækkene, så lad den sætte benet tilbage på jorden og hvile, før du prøver igen med en mindre bevægelse.

Gulerodsstræk

  1. Brug en gulerod eller en anden godbid til at opmuntre hesten til langsomt at strække hovedet ned mellem forbenene. Opfordr den til at strække sig så langt, som det er behageligt, og hold strækket i 10 sekunder. Du kan variere hovedets position mellem benene fra lige under brystbenet til mellem knæene og ned mellem kodeleddene. Gå ikke så dybt, at hesten bøjer knæene, eller at forbenene begynder at ryste.
  2. Dernæst, stå med ryggen til hestens skulder og opmuntr den til at bøje hovedet og halsen rundt om dig, ideelt set holde hovedet lodret og sigte mod bagkoden. Sigt efter et jævnt stræk – ikke et ryk – og hold i 10 sekunder. Gentag dette på begge sider.

Tips og faldgruber, når du strækker din hest ud

  • Udfør altid disse øvelser, når hesten er varmet op først.
  • Undgå voldsomme ryk i bevægelserne.
  • Sørg for, at hesten holder hovedet lige i gulerodsstrækkene, da enhver tipning eller vridning af næsen er en undvigelse.
  • Tving aldrig hesten til at strække, guid den kun.
  • Efter du har spændt gjorden på din hest, er det vigtigt forsigtigt at strække dens forben fremad for at undgå, at gjorden klemmer huden og musklerne omkring gjordlejet, hvilket kan føre til alvorlige smerter og følsomhed.
  • Stræk ikke ud med din hest, mens den står bundet, og sørg for, at underlaget ikke er glat.

/Horse & Hound

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen