Sådan hjælper du din hest med strækøvelser

12-01-2019 08:31

En god træningstime kan faktisk begynde dagen forinden, såfremt man har giver sig tid til at strække hesten godt ud efter endt træning. Gitte Andersen Søby fra Mysir Osteopati og Hestemassage giver en række gode råd til udstrækningsøvelser til hesten, som man kan udføre efter endt træning

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

 

Grunden til at udstrækningsøvelserne bør udføres efter ridning og ikke før, skyldes det faktum, at musklerne efter træning er opvarmede og dermed også mere modtagelige for en udstrækning som kan være medvirkende til at øge hestens smidighed. Hvis man laver udstrækningen, når hesten kommer direkte fra boksen, hvor hestens muskler er kolde, så kan man risikere at lave nogle mindre fibersprængninger i musklerne, såfremt hesten rykker benet til sig under udstrækningen.

Gulerodsøvelser
Man kan lokke hesten til at lave udstrækningsøvelser ved brug af en gulerod, hestebolsje, æble eller andet, der lige falder i ens hests smag.

Copyright Ridehesten.com


I denne øvelse animerer man hesten til at strække sin nakke ved at bremse hesten fremaddrift, med en hånd på hestens bringe, og så lede hesten til at strække hals og nakke ud efter guleroden. I denne øvelse får man trukket halshvirvlerne væk fra brysthvirvlerne, og ligeledes strækkes hestens store nakkeligament.
Grundet hestens holdning under ridning kan halshvirvlerne klemme ned mod brysthvirvlerne, hvilket kan resultere i, at hesten bliver spændt og usmidig i området i overgangen mellem hals- og brysthvirvler. Ligeledes kommer der ofte spændinger i nakkeligamentet, som kan løsnes og gøres smidigere med denne øvelse.
 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

 

I denne øvelse står hesten nogle sekunder i rollkur-position. Ved denne øvelse får man løsnet de små muskler mellem ribben, brystben og de første halshvirvler. Når hesten går i en høj holdning i træningen, er den faktisk overspændt, og får man ikke løsnet hesten op g lagt den lidt dybere indimellem i træningen, så kan man risikere, at hesten bliver usmidig i sin forpart. Dermed ikke sagt, at hesten skal rides i rollkur, for så får man andre problemer, understreger Gitte, men øvelsen er rigtig god til at strække og løsne de føromtalte muskler op.
En anden fordel ved denne gulerodsøvelse er også, at når hesten får sin mule helt ind mod bringen, så går brystryggens torntappe fra hinanden, så der bliver et stræk også i hestens ryg.

Copyright Ridehesten.com

Ved at vise hesten guleroden og på den måde lede hestens hoved hen mod dens hoftehjørne, skaber man et stræk i hestens modsatte side. Det er vigtigt at hesten bliver stående og i stedet blot flytter halsen. Det er ikke alle heste som har den smidighed, at de kan nå så langt, som modelhesten her, så det må man langsomt opøve med sin hest.
Hvis hesten bliver ved med at reje, kan man få en til at hjælpe med at støtte op på hestens udvendige side, så den ved den skal blive stående, eller placere hest med den ene side op ad en væg. 

Copyright Ridehesten.com

Denne øvelse giver en ekstra bøjning af hestens hals i foreningen mellem hoved og hals. På den måde får man strakt de små nakkemuskler.

Få flere gode råd og udstrækningsøvelser af Gitte Søby i marts-nummeret af magasinet Ridehesten fra 2012.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen