Hesteildsjæl og forretningsmand er gået bort

14-06-2024 09:42

Thilde Alsing og Astrid Østergaard Sørensen

Den driftige iværksætter og passionerede hestemand Poul-Jørn Lindberg er gået bort efter et liv fyldt med både briller og hesteinitiativer. Han blev 93 år gammel

Nyheden fortsætter efter annoncen

En stor personlighed i dansk hestesport er gået bort. Poul-Jørn Lindberg er i en alder af 93 år sovet ind, og blev i går bisat fra Fuglslev Kirke nær Ebeltoft

Poul-Jørn Lindberg var uddannet optometrist/optiker og står sammen med sin kone Hanne Lindberg bag en af Danmarks største brillevirksomheder, Lindberg Optik. Den århusianske virksomhed blev stiftet i 1969 og er siden blevet et internationalt anerkendt mærke, hvilket gjorde virksomheden til en millionforretning. Hans briller bliver især husket for sit stilrene design og for udviklingen af letvægtsbriller i 1980'erne. Letvægtsbrillerne var skabt med et titaniumsstel, som gjorde brillerne betydeligt lettere. Sønnen Henrik var senere med til at videreudvikle brilleforretningen. Lindberg Optik blev en indbringende virksomhed, som gav Poul-Jørn og Hanne mulighed for at investere i hestesporten.

Copyright Ridehesten.com
Lindberg brillerne blev til et anerkendt verdensbrand - og selv Dronning Margrethe kunne lide brillerne. Foto: Officiel nekrolog

Poul-Jørn blev nemlig smittet af datteren Pernilles glødende hesteinteresse, og det medførte et livslangt kærlighedsforhold til hestene med dertilhørende initativer, der kom hesteverdenen til gavn. Han var primus motor omkring "Hestegården" ved Søsterhøj i Højbjerg, hvor der blev rideskoler og mange aktiviteter for hesteinteresserede. Han involverede sig desuden i arbejdet med Århus Rideklub på hjørnet af Marselis Boulevard og Skanderborgvej. Bygningen skulle dog rives ned, så det var et projekt på lånt tid – men det skabte basis for en endnu større idé om at skabe et anerkendt ridecenter på herregården Vilhelmsborg. Sammen med andre ildsjæle som Bent Neergaard, Steffen Bruhn og advokat Carsten Lorentzen mfl. havde Poul-Jørn en ikke ubetydelig andel i æren for at få gjort Vilhelmsborg til Danmarks Nationale Hestesportscenter.

Poul-Jørns interesse for heste strakte sig lige fra dressur til kørsel med firspand og til jagtridning. Allerede da Hingstekåringen rykkede til Herning i 1980, var Poul-Jørn og Pernille med til start i Unghestechampionatet, og det varede ved i årtier frem. Interessen for heste blev også afspejlet i Hovedgården, der ligger på Djursland nær Ebeltoft, som Poul-Jørn boede på.

Poul-Jørn red selv indtil en sen alder og nød ofte køreture for vogn i skovene omkring sit hjem. I en alder af 80 år modtog Poul-Jørn stadig dressurundervisning af berider Mikael Stevn

Poul-Jørns barnebarn, Rikke Lindberg, delte også passionen for heste, og hun er i dag en aktiv dressurrytter med starter på Grand Prix-niveau og flere starter på både nationalt og internationalt plan. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Poul-Jørn blev ved flere anledninger hyldet for sin rolle i erhvervslivet, og i 2014 blev han tildelt titlen som Ridder af 1. grad i Dannebrogsordenen. Det skyldtes Dronning Margrethes forkærlighed for LINDBERG brillerne, og hun kom ofte i Poul-Jørns butik på hjørnet af Frederiksgade og Åboulevarden. 

I 2018 gik hans kone, Hanne Lindberg, bort efter et kort sygdomsforløb. Parret var gift i 72 år, da de mødte hinanden allerede som 14-årige.

De sidste mange år har Poul-Jørn haft et dygtig personale til at passe hestene, og under ledelse af Karen Secher kunne Poul-Jørn til det sidste tage på køreture med sine pragtfulde heste. En blodprop i 2015 begrænsede hans udfoldelser noget, men køre med hestene skulle han; så Poul-Jørn blev hejst direkte fra kørestolen og over på det bomstærke hestespand, hvorpå turen gik gennem de fantastiske skovområder omkring hans hjem.

Poul-Jørn sov stille ind i sit hjem 30. maj og vil blive husket som en driftig iværksætter og som en passioneret hestemand. Han efterlader sig børnene Henrik og Pernille Lindberg samt fire børnebørn og tre oldebørn.

Poul-Jørn Lindberg blev bisat fra Fuglslev Kirke den 13. juni kl. 12. Ved samme kirke ligger hans kone Hanne også begravet. 

Æret være Poul-Jørn Lindbergs minde. 

Copyright Ridehesten.com
Kirken var fyldt til bisættelsen i går, hvor familie, venner, bekendte og forretningspartnere, der alle har spillet en rolle i Poul-Jørns lange liv, var dukket op for at sige et sidste farvel. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen