Heste og ulve: Kan de leve sammen?

08-12-2020 06:57

Merete Haahr

Forholdet mellem heste og ulve er et meget omdiskuteret spørgsmål blandt hesteejere, landmænd og biologer. Holdet fra Equine Science Talk International dykker ned i dette emne med deres seneste dokumentar: ”Er ulve en trussel mod heste?"

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ulven er fredet, men hvad er omkostningerne for dem, der bor lige ved siden af de områder, hvor ulven færdes? I hvilket omfang skal et rovdyr som ulven leve i et område med husdyr? Er ulven en reel trussel imod et dyr, der er så stort som hesten?

Konstanze Krüger fra Nurtingen Geislingen Universitetet i Tyskland tog til Italien for at møde forskere, hesteejere, landmænd og naturforvaltere i Abruzzo regionen. Der har ulve været en del af landskabet i årevis, men de øges nu i antal og er nu på vej til at gøre deres indtog i området. Forskerne undersøgte, hvor stor en trussel ulven er, hvilke dyr der er i risikozonen, og hvad der kan gøres for at beskytte heste og andre byttedyr. 

Læs artiklen i Magasinet Ridehesten:  "Om at leve med ulve"

De undersøgte også, hvorfor ulven er en kritisk del af økosystemet, og hvordan den også er værdifuld og har øget omsætningen for National Parken Abuzzo, hvor ulven lever. 

Krüger, som selv har instrueret og indtalt videoen, var forbavset over, at selv de husdyrejere, der havde lidt store tab af husdyr på grund af ulven, følte, at ulven skulle bevares, fordi den var en del af det naturlige miljø i området.

– Når du hører deres begrundelse, så giver det god mening, fortæller Konstanze Krüger.  Vi har også lært at forskellige ulve specialiserer sig i forskellige typer bytte. Det kræver en flok ulve, hvis de skal nedlægge en hest, mens en enkelt ulv kan angribe mindre dyr. Det er derfor ulve og heste ofte kan leve side om side i fred og fordragelighed, tæt på hinanden. 

Videokanalen Equine Science Talk International er blevet skabt af tre tyske forskere, som prøver at finde svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål, som hesteejere tumler med, og de arbejder på at afkræfte nogle af de mange myter, der findes omkring heste. 

Holdet består af Konstanze Krüger, Tyskland, første professor i hestevidenskab og specialist i hesteadfærd og kognition. Desuden har hun to tidligere ph.d.-studerende, en hestetræner og en instruktør, Isabell Mar, og en dyrlæge, der ligeledes er hestetandplejer, Laureen Esch. Sammen kan de kombinere deres ekspertise og give hesteejere og ryttere en unik indsigt i hestevidenskab og dens praktiske anvendelse.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Videoerne er blevet oversat fra tysk af en journalist ved navn Kate Farmer, som selv er hestetræner og uafhængig hesteadfærdsforsker. 

Indtil nu har serien seks film: 

Ulve og heste

Er der en førerhest? Social organisation hos heste

Dræberhingste og aggressive heste

Hvorfor stress gør heste venstre-sidet

Dækken og klipning

RollKur 

Forstærkning og straf. 

Du kan se dem alle på Equine Science International

Læs også temaet om ulve og heste i magasinet Ridehestens majnummer 2019.

Mille Albinus Hjermitslev

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Mille Albinus Hjermitslev