Mettes hest blev skamferet på folden

13-08-2024 21:16

Den 5. august 2024 blev enhver hesteejers mareridt virkelighed for Mette Brandt, der fandt sin pensionerede dressurhoppe med blod fra snitstår mellem benene. Et sandt mareridt, der viste sig at være menneskeligt påført

Copyright Ridehesten.com
Hoppen Hungry Heart Firfod blev udsat for skamfering på folden. Foto: Privat.

Mette Brandt, der til dagligt driver Brandt Dressage i Ringsted, hvor hun underviser, uddanner og sælger dressurheste, oplevede i sidste uge enhver hesteejers mareridt, da hun fandt sin pensionerede dressurhoppe, Hungry Heart Firfod, med blod løbende ned af begge bagben. Først troede Mette, at der var sket en ulykke, men desværre var sandheden en anden: 

Jeg var hjemme i stalden, og havde egentligt været det hele dagen. Vi bor på stedet, og der havde faktisk været ret mange mennesker inde og ude hele dagen, blandt andet smed, dyrlæge og en osteopat, der var der, da vi opdagede det. Vi ville lukke de sidste heste ind fra fold, og følge osteopaten ud til hendes bil, der holdt ude i gårdspladsen, der ligger lige foran, hvor hestene går. Her kunne jeg se, at to af dem løb rundt, og den ene havde blod ned mellem ballerne, fortæller Mette om det syn, der mødte hende mandag aften i sidste uge. 

Copyright Ridehesten.com
Mette Brandt driver til dagligt Brandt Dressage, hvor hun både uddanner og sælger dressurheste. Foto: Ridehesten.com/ Maria Lerche Mortensen.

Mette og hendes ansatte skyndte sig selvfølgelig at få hestene ind fra folden, og der opdagede de skaderne ret hurtigt: – Vi får selvfølgelig taget hestene ind fra fold. Alle mine kunders heste var lukket ind, så det var mine avlshopper og en 2-årig hingst og hans foldkammerat, der gik ude. Da jeg fik dem ind, ser jeg, at der er skader på skeden. På det tidspunkt, havde jeg ikke set, at der var noget indvendigt i skeden, så jeg ringer bare til dyrlægen og sender nogle billeder til hende. Vi beslutter så, at hun skal komme forbi for at se til hoppen, fortæller Mette. 

Hvad dyrlægen her kunne fortælle Mette, kom som et chok: – Dyrlægen kommer forbi, og troede egentligt først, at hoppen var blevet sparket, lige indtil hun tjekkede hende og kunne se, at der var en rigtig stor flænge indvendigt i skeden, der var 1,5-2 centimeter dyb, og det derfor var meget usandsynligt, at det var et uheld. Det her var højest sandsynligt menneskeligt påført, fortæller Mette og fortsætter: – Jeg tænkte bare, at det kunne ikke være rigtigt. Sådan noget sker ikke, fortæller en meget chokeret Mette. 

Mette var noget chokeret over den rystende besked, men dyrlægen og Mette blev sammen enige om, at det skulle meldes til politiet. I mellemtiden undersøgte Mette og de ansatte folden, som hoppen havde gået på, for at være sikre på, at der ikke var sket en ulykke: – Selvom dyrlægen havde sagt, at det med alt sandsynlighed var menneskeligt påført, så troede jeg ikke på det. Vi undersøgte hele folden for at tjekke, om der var nogle grene, sten eller noget hegn, der var gået i stykker. Vi fandt ingenting, andet end en 3-4 centimeter lang tot fra halen, der var blevet revet ud, hvor der stadig sad hårsække på. Her gik det op for os alle, at der var tale om en kriminel handling, fortæller Mette. 

Copyright Ridehesten.com
Mette har nu overvågning på hele ejendommen, og får en notifikation hver gang, der er bevægelse. Foto: Privat.

Da politiet ankom, var de også ret sikre på, at der var sket en kriminel handling. Der havde nemlig været et lignende tilfælde i Faxe et par dage forinden, og i går blev et tilfælde i Amager også anmeldt, fortæller Mette: – Der har været tre tilfælde nu, og chancen for at det er fem heste, der lige er blevet sparket eller kommet til skade ved en ulykke på den måde, mener politiet er meget usandsynligt. Politiet tager det heldigvis meget alvorligt, og de efterforsker nu sagen. De har både fået den tot hale, vi fandt på folden, samt dyrlægens handsker, så de forhåbentligt kan spore DNA. 

Til trods for, at Mette og hestene bor på en ret befærdet vej, på et sted, hvor der er mennesker hele dagen, skete det altså hos hende, og derfor kommer Mette nu med en opfordring til alle: – Jeg kan kun opfordre alle til at få overvågning ved deres heste. Vi bor et sted, hvor der kommer så mange mennesker hele tiden, så folk tænker nok ikke over, hvis der står nogen ved hestene på folden, men man skal virkelig være opmærksom. Hvis lignende sker, så skal man kontakte politiet hurtigst muligt, så de kan få indsamlet eventuelle spor, siger Mette. 

Mette priser sig lykkelig for, at det ikke gik værre. Hungry Heart Firfod er heldigvis på toppen igen, og hygger sig igen på samme fold: – Heldigvis har hun det helt fint igen. Hun blev syet og var lidt mut et par dage, men hun har det rigtig godt igen. Hun går på den samme græsfold og hygger sig nu, men nu har jeg bare overvågning. Hver gang der bare er den mindste bevægelse, så får jeg en notifikation på min telefon, fortæller Mette og fortsætter: – Det kan selvfølgelig blive til rigtig mange notifikationer på en dag, men hellere det, end at jeg skal være paranoid hele tiden. Ligesom overvågning giver ro, har Mette det bedst, hvis der altid er folk til stede på ejendommen, der kan holde øje med stalden. Da Mette var til kåring i weekenden, havde hun en ansat og sin kæreste til at holde øje med stedet: – Jeg er meget hysterisk med hestene, og det har jeg altid været. Men nu har jeg følt, at jeg har været nødt til at have folk til at holde øje med hestene hele tiden. 

Copyright Ridehesten.com
Det var kun Mettes egne heste, der ikke var lukket ind fra fold, da hændelsen fandt sted. Foto: Ridehesten.com/ Maria Lerche Mortensen.

Mette havde dagen forinden måtte aflive sin trofaste hund gennem 10 år. Da Mette og hendes ansatte mandag morgen sad og snakkede om den hårde dag, blev de enige om, at ugen ikke kunne blive værre. Desværre blev ugen indledt med den chokerende hændelse, hvilket har holdt Mette vågen om natten: – Jeg har virkelig ikke sovet ret meget denne uge, griner Mette og fortsætter: – Jeg har bare lagt vågen om natten og spekuleret over, hvordan sådan noget kunne ske. Jeg forstod det ikke. Det er så surrealistisk og skræmmende. Jeg forstår det stadig ikke, men jeg har måtte accpetere, hvad der er sket, og komme videre herfra. 

På trods af en uge med minimal søvn, en afsked med en trofast ven og en chokerende besked fra dyrlægen, formåede Mette at stille imponerende seks heste til kåring i weekenden, hvoraf to af dem blev udtaget til eliteskue og flere af dem blev kåret i RDH: – Nogle gange kører man bare i et ekstra gear, og det har jeg haft brug for denne uge. Det har været en sindssyg uge med minimal søvn og seks heste til kåringer, der heldigvis klarede sig rigtig godt, så nu glæder jeg mig til at få lidt ro på igen, afslutter Mette. 

Copyright Ridehesten.com
Til trods for en yderst udfordrende uge, formåede Mette at stille seks heste til kåring i weekenden med imponerende resultater. Her ses hun i sadlen på Santalina Foto: Ridehesten.com/ Mie Thorup Pedersen.

 

 

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen