Hest formodentligt ramt af romerlys

08-01-2023 15:55

Annika Knudsen Lorentsen

Lærke Svenningsen vågnede natten til den 2. januar ved, at en tunet bil kørte frem og tilbage langs en af hendes folde. Om formiddagen opdagede hun, at den ene hest fra folden havde forbrændinger i hovedet

Copyright Ridehesten.com
Billede af skaderne på hoppen. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Natten til den 2. januar, vågnede Lærke Svenningsen ved, at en bil ræsede frem og tilbage langs den ene hestefold, men da hun kiggede ud, så hun bilen køre derfra og hun gik derfor i seng igen. Om morgenen opdagede hun, at den ene hest var kommet til skade. 

– Om morgenen kunne jeg se, at min 14-årige drægtige frieserhoppe var hårløs i hovedet. Jeg antog, at hun havde slået sig på folden eller i stalden, og da min veninde kom gennemgik vi fold og stald nøje, for at finde steder, hvor den kunne have pådraget sig skaden, forklarer Lærke og fortsætter:

– Da vi kiggede nærmere på hestens hoved, kunne vi se, at pandelokken var helt sveden i spidserne og ved nærmere eftersyn, havde den noget, der lignede en forbrænding i hovedet, og hoppen var tydeligt præget af, at noget var sket. 

Copyright Ridehesten.com
Billede af skaderne på hoppen. Foto: Privat

Politiet blev tilkaldt
– Hun ville ikke rigtig lade os komme til hende, og hun reagerede tydeligt med sit kropsprog, hvor hun viste, at hun ikke brød sig om mennesker. Hun lagde ørerne, flygtede og bed ud. Hun er en hest, der i forvejen har haft det hårdt, hun er sensibel og følsom, og det var tydeligt, at hun havde mistet en stor del af den tillid, vi har brugt tid på at bygge op, forklarer Lærke og fortsætter: 

– Vi kontaktede landbetjenten Peter Norup i Jelling, som samme eftermiddag kom og kiggede på hesten og for at tale med os. Han var ikke i tvivl om, at det var hærværk og han var virkelig rar og hjælpsom. Det var superdejligt at mærke, hvordan politiet tager sådanne sager seriøst. 

Gennem flere gange, har Lærke og hendes familie observeret, at der er biler, der har holdt ind ved deres hestes folde, som ligger langs Vejlevej. 

Copyright Ridehesten.com
Lærke Svenningsen med de to heste der gik på folden. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Alle disse ting tog politiet med i deres rapport, og de formoder, at det er et romerlys der kan have skabt skaderne på hesten. Måske er den blevet skudt direkte efter hesten, men det kan også være en raket der er faldet nedover hesten. Vi har altid hestene inde nytårsaften, og de var først kommet ud igen, da der ikke burde være flere der skød af. 

Reglerne lyder, at man må fyre fyrværkeri af i perioden fra den 27. december til den 1. januar, og der skal være minimum 100 meter til dyrehold. 

– Vi på Egely undrer os meget over fyrværkeriloven i Danmark, som foreskriver, at man må fyre krudt af fra den 27. til den 1. januar. I andre lande er lovene meget strammere. Jeg havde op til nytårsaften opridset retningslinjerne for dyrehold og fyrværkeri på min Facebook-profil, i et håb om, at naboer ville tage hensyn til vores heste, forklarer Lærke. 

Copyright Ridehesten.com
En af hestene hos Egely. Foto: Privat

Særlige heste
På gården Egely i Jelling ved Vejle, bor Lærke Svenningsen med sin mand Simon Bech og to børn. Her avles friesere og tinkere, og målet er heste med et fantastisk temperament og en unik udstråling. 

34-årige Lærke arbejder som socialpædagog med speciale i hesteterapi på et bosted. I sin fritid bruger hun mange timer på hesteavl, og drømmen er at avle en hest speciel hest. 

– Jeg drømmer om at avle en stor frieser i en unik farve. En hest med et unikt temperament og unikke gangarter. Jeg har i mit voksne liv arbejdet hårdt for at lave netop denne hest, og i år venter vi to føl efter vores silver-frieser-hingst Sir Rickon af Egely, som er 50 procent frieser og 50 procent Gypsy Vanner. Føllene laves på to renstammede frieserhopper, og drømmen er at lave en sølv-frieser, som har så høj en frieser-procent som muligt. Nogle vil kalde det piratavl, men jeg kalder det liebhaverheste, som ingen andre har, forklarer Lærke. 

Lærke avler i et tysk forbund, hvor hestene DNA-testes, psm1 testet, og der avles lignende heste i større grad i både Frankrig og Tennesee i USA. Se mere på Lærkes Instagram.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen