Folingen stresser ikke hoppen

22-03-2016 08:01

Østrigsk forskning viser, at mens kvinder godt kan opleve en fødsel som en stressfyldt og hård oplevelse, så tager hopperne helt anderledes på det 

Copyright Ridehesten.com

Det går lynhurtigt

En foling går meget hurtigt. Veerne og selve folingen tager som regel kun 10 til 20 minutter og er væsentlig kortere end fx en menneskefødsel. Hvorvidt denne korte periode er stressende for hopperne eller om heste er mere afslappede end mennesker under en fødsel, satte de østrigske forskere sig for at finde ud af.

Det gjorde de ved at observere 17 folinger hos Brandenburg Statsstutteri i Neustadt, Tyskland, og her optage elektrokardiogrammer før, under og efter folingen. De udtog også spyt- og blodprøver og analyserede mængden af stresshormoner som cortisol og epinephrin (adrenalin), for ved hjælp af pulsmålinger og stresshormon at kunne vurdere, om hopperne viste tegn på stress eller ej.

En afslappende oplevelse

Undersøgelsen viste, at hoppernes puls ikke steg under foling, og nogle af hopperne missede endda nogle enkelte hjerteslag grundet forsinket stimulans i hjertet. Dette er en behandlingskrævende tilstand hos mennesker, mens mange raske heste oplever dette i hvile. Det faktum, at folende hopper viste dette indikerer, at hopperne er stærkt påvirkede af det parasympatiske nervesystem, hvilket normalt medfører en afslappet eller hvilende tilstand. Dets modstykke, det sympatiske nervesystem, forbereder normalt organismen på en stressreaktion, men ser ikke ud til at være aktivt, når hoppen foler.

Dertil fandt forskerne ud af, at mængden af stresshormon forblev lavt hos de folende hopper, og man observerede ikke nogle adrenalinsus på noget tidspunkt. Behovet for at tage sig af det nyfødte føl blev heller ikke oplevet som stressfyldt: Kontakten mellem hoppen og føllet blev associeret med en endnu højere grad af lettelse og afslapning.

Forskerne begrundede den afslappende oplevelse med, at folingen hos heste fra naturens side faktisk kræver, at hoppen er i en afslappet tilstand. Det er nemlig en stor fordel for vilde heste, fordi det gør hopperne i stand til at udsætte folingen indtil de vurderer, at omgivelserne er rolige og sikre. Når det sker, kan folingen overstås inden for kort tid.

Læs meget mere i magasinet Ridehesten fra februar måned 2015. 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen