Er ponyer sundere end heste?

20-07-2013 07:16

Spørger man dyrlægen, om vedkommende behandler flest ponyer eller heste, så vil svaret altid være heste, men betyder det, at ponyer er sundere

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Ridehesten.com

Det samme vil formentlig være svaret, hvis man spørger beslagsmeden eller hestetandlægen mv. og det ser derfor ud som om, at ponyer ganske simpelt har færre helbredsmæssige problemer.

Indtil flere studier har peget på, at ponyer fysiologisk er hestene overlegne og resultaterne viser blandt andet, at:

  • Ponyer er bedre i stand til at matche deres vejrtrækning til deres stofskifte end heste, hvilket gør dem langt bedre til at trække vejret under træning. I 1999 fandt forskere fra Washington, USA, ud af, at ponyer, modsat heste, ikke får iltmangel under træning.
  • Ponyer lever længere end heste. Forskere fra Minnesota, USA, opdagede, at der i gruppen af ældre heste var væsentligt flere ponyer end heste. Kolik, tandsygdomme, svulster og sygdomme i hypofysen var blandt de hyppigste dødsårsager hos ældre heste.
  • Særlige dele af ponyers knæknogler er tykkere og med højere knogletæthed end hos heste. Australske studier har fundet frem til, at ponyer er bedre i stand til at bære vægt også når de bevæger sig hurtigt, relativt i forhold til deres størrelse, end fuldblodsheste. Ved at avle heste med fart for øje er knogletætheden blevet reduceret, hvilket har resulteret i tyndere, lettere knogler, som lettere brækker.

Kilde: Horse & hound

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen