Britt Carlsen
På Sveriges Landbrugsuniversitet, SLU har man undersøgt elevheste og ponyers sundhed i forhold til deres opstaldning. 8 til 10 heste pr. rideskole, ialt 327 heste, indgik i undersøgelsen, hvor man sammenlignede heste i løsdrift med heste opstaldet i spiltov/boks. Over en periode på seks måneder, holdt man øje med hestenes sundshedstilstand, scorede deres kropskondition, ligesom der blev sat fokus på rideskolens management af hestene (rutinemæssig helbredstjek, fodring, opstaldning og de risikofaktorer det kan medføre, tid på fold)
De mange registreringer afslørede, at halthed var det mest almindelige problem i begge systemer. Luftvejsproblemer og kolik var signifikant mere almindelige hos hestene i spiltov/boks. Procentdelen af heste med luftvejsproblemer var 5,8 i spiltov/boks og 1,1 i løsdrift. Procentdelen med kolik var 2,38 i spiltov/boks og 0,38 i løsdrift.
Overvægt et problem
Klinisk undersøgelse af 158 heste afslørede 207 bemærkninger hos disse heste, hvor den mest almindelige var mindre hudskader i områder, der var påvirket af udstyr (dvs. sadel og trense, bid). Sådanne skader havde en tendens til at være mere udbredt hos heste, der var opstaldet i (1,8 ) end i løsdrift (0,5)
Konklusionen på undersøgelsen blev, at svenske rideskoleheste generelt er ved godt helbred, især når de opstaldes i løsdrift. Imidlertid var 25% –32% overvægtige. Rideskoler ville således drage fordel af at have en uafhængig fodringsekspert, der udfører regelmæssig konditionsscoring af alle heste og rådgiver om fodring.
Hele undersøgelsen kan læses HER