Træner du kondition med hesten?

20-12-2024 10:28

Hvornår har du sidst trænet kondition med din hest? Konditionstræning kan faktisk have en positiv effekt på hestens generelle sundhed og være med til at forbedre dens præstationsevne. Men hvordan konditræner man nu lige? 

Copyright Ridehesten.com
Husker du at konditionstræne din hest? Det er vigtigt for dens generelle sundhed. Foto: Ridehesten.com/ Thomas Bach Jensen

Her om vinteren har man nemt tendens til, at den daglige træning bliver ret ensformigt. Vi har ofte tendens til at fokusere på at lære hesten bestemt øvelser, eller at træne dem til et bestemt niveau, men konditionstræning er faktisk også en rigtig vigtig del af hestens udvikling og træning. Konditionstræning kan nemlig forbedre hestens ydeevne og dens generelle sundhed. 

Fordelene ved konditionstræning
Der er mange fordele ved, at din hest er i god kondi, og heldigvis er det noget, du selv kan træne. En af fordelene ved at konditionstræne er at det styrker din hest kardiovaskulære sundhed. Kardiovaskulær sundhed handler med andre ord om, hvor godt hjertet og blodkarrene fungerer. Ved en god kardiovaskulær sundhed pumper hjertet altså effektivt blod rundt i kroppen, blodtrykket er stabilt og blodkarrene er i god stand. Det betyder dermed, at hvis hesten har en stærk kardiovaskulær funktion, får den lettere ved at håndtere fysisk anstrengelse, ligesom det øger dens udholdenhed. 

Konditionstræning er ikke kun godt for den kardiovaskulære sundhed, det hjælper også til at udvikle hestens muskelstyrke. Konditionstræning kan forbedre hestens præstation i de forskellige discipliner, hvor der kræves fysisk arbejde. Det vil altså sige, at alle de discipliner, hvor hesten skal præstere og have pulsen op, der gavner konditionstræning. Uanset om det er dressur, springning, military eller distanceridning. 

Selvfølgelig hjælper konditionstræning også med at undgå overvægt hos hesten, som er et stigende problem. Hesten får pulsen op, og hvis din hest allerede er en smule overvægtig, kan konditionstræning være en rigtig god måde at slanke hesten på. Derudover styrker det led og knogler, og dermed reducerer konditionstræning altså også risikoen for skader. 

Hvordan kan jeg konditionstræne min hest? 
Der er mange forskellige måder, hvorpå du kan konditionstræne med din hest. Herunder kan du læse nogle forslag. Det er dog vigtigt at huske på, at konditionstræning skal bygges gradvist op i det niveau, som hesten kan holde til. Hvis hesten har en mindre god kondition, skal du starte langsomt op, så du ikke overbelaster hesten. 

Skovturen
Selvom vintervejret ikke just byder på så meget ridning i naturen, så kan en god skovtur altså være en rigtig god måde at opbygge hestens kondi på. Afhængigt af hestens øvrige form vil både ture i skridt og trav samt ture med mere trav og galop være en god måde at bygge kondition på hesten. Når hesten er kommet i endnu bedre form, kan længe strækninger med mulighed for en god galop i højt tempo være et godt redskab, hvor blodet kan få lov at pumpe og hestens puls stige. Husk dog at skridte din hest godt af efterfølgende. 

Copyright Ridehesten.com
En god tur ud i det blå er også en god måde at træne hestens kondi på. Foto: Ridehesten.com/ Trine Askjær Jensen

Ridning i bakket terræn
Kuperet terræn er et andet godt redskab til at forbedre den kardiovaskulære sundhed. Ofte kan en god tur i skoven eller naturen kombineres med muligheder for at ride op og ned ad bakker og stigninger. Her handler det sommetider om at være kreativ og tænke udenfor stierne. Vær dog sikker på, at du må ride der, og at underlaget passer til hesten. 

Ved at variere tempoet op ad bakker kan man få hestens puls op samtidig med at bakkearbejdet styrker musklerne. Hesten har også godt af at skridte op og ned ad bakkerne, idet det aktiverer nogle andre muskler og træner hestens balance. Med andre ord, behøver træning af den kardiovaskulære sundhed altså ikke at foregå i højt tempo. 

Intervaltræning
Som kendt fra mennesker, er intervaltræning en god måde at få pulsen helt i vejret og derved forbedre konditionen - også hos hesten. I stedet for at ride længere ture eller træningssessioner med lav intensitet, kan man med fordel have korte intervaller med høj intensitet, altså intervaltræning. Intervaltræningen består af galop i højt tempo X antal minutter, efterfulgt af en skridtperiode. Herefter gentages proceduren X antal gange alt efter hestens nuværende kondi. 

Når hesten bliver stærkere og konditionen dermed bedre, kan man lægge mere pres på intervaltræningerne ved for eksempel at forkorte skridtpauserne og forlænge perioderne, hvor hesten arbejder med høj intensitet. Det er dog ikke en træningsform, man bør benytte hver dag, da overdreven brug af intervaltræning kan føre til overbelastninger af muskler og led.

Longerings- og bomarbejde
At longere sin hest, med eller uden bomme, er en anden god måde at træne kondition med sin hest. De to teknikker udgør et godt alternativ til de heste, der ikke trives med skovture, eller som for eksempel bliver for vilde ved at galoppere i højt tempo i naturen. 

Ved at bruge bomme eller lave spring som en del af træningen, inviteres hesten til at arbejde i et højere grundtempo, samtidig med at forskellige muskelgrupper aktiveres. Ideen er ikke, at hesten skal arbejde højintenst, men snarere at hesten skal arbejde i forskellige tempi og reagere hurtigt på benene, samtidig med at andre muskelgrupper bliver brugt. 

Longering uden bomme eller spring er et andet alternativ, der også egner sig godt til de unge heste. Her kan hesten, uden vægt fra rytteren, få lov at opbygge kondition, og longering kan altså være en rigtig god måde at tilpasse træningen til hestens individuelle niveau. Ved at variere tempoet og arbejde med overgange, kan man gradvist opbygge hestens kondition. Husk igen, at longering kan være hårdt, og derfor skal man, ligesom med alt andet, tænke sig om, når man longerer sin hest. 

Copyright Ridehesten.com
Longering er også en nyttig måde at konditionstræne med hesten. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Restitution
Husk at hesten også har brug for at restituere. Ligesom os mennesker, kan heste også få ømme og trætte muskler. Muskler og led har altså også brug for at restituere, da manglende restitution kan føre til træthed og dermed øge risikoen for skader. Konditionstræning er altså et supplement til den daglige træning, og ikke noget, der skal gøres hver dag. God fornøjelse!

Kilde: FEI. 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen