Alsidig træning med målrettet fokus

13-08-2022 12:22

Maja Hach

Med kun 3 uger til DM, er træningen for alvor ved at være på sin slutspurt, og lige nu midt i sæsonen træner vi alsidigt, med et målrettet fokus på dressur og kondition

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Jeg har lige nu ramt tiden midtvejs mellem to stævner. Senest deltog vi i en 2* national konkurrence i Sverige den 23.-24. juli, og vi har en ny 2* i vente den 21. august i Haslev. I Sverige gik det rigtig godt, vi vandt på vores dressur resultat, hvilket i military sprog betyder, at man afslutter konkurrencen med fejlfri spring og terræn inden for tiden. Jeg var virkelig godt tilfreds med Raffi, vi havde den bedste terræntur nogensinde, hvor flowet var supergodt og vi fik testet nogle gode linjer og det lidt højere tempo som vi skal bruge i de 3* konkurrencer. Da Haslev stævnet ligger tæt på DM med kun 2 uger imellem, er det planen at bruge det stævne som en træning, uden at lægge pres på tiden i terrænet. 

Her midt i sæsonen er fokus i min daglige træning på dressur/grundridning, samt kondition. Vi springtræner og terræntræner ikke ofte. Jeg er heldig idet min hest har en god indstilling til dressuren, men jeg er udfordret fordi jeg som barn og ung ikke fik lært grundridningen godt nok. Jeg bliver nok aldrig inkarneret dressurrytter, men jeg er med tiden begyndt at holde af træningen takket være min dressurtræner Camilla Bekkevold Tinning. Jeg har måtte sande at dressuren bare er supervigtig, ikke kun for at få et godt resultat i den disciplin, men også for at få bedre kontrol og respons når de 3* linjer skal rides i terrænet. 

Copyright Ridehesten.com

Hestens kondition og træning er virkelig vigtig i military, for at den har overskud og kraft til at gennemføre uden blive overbelastet. Der er meget individuelt, hvordan militaryryttere konditionstræner. Det fungerer for mig at styrke grundkonditionen ved Raffi går 45 min i skridtmaskine de fleste hverdagsmorgener inden hun kommer på græsfold. Vi galoptræner efter de grundprincipper jeg har lært hos min terræntræner Mikkel Jørgensen.  Dvs. hver 5. dag galoperer jeg hvor tempo, tid og antal intervaller varierer alt efter hvor jeg er i sæsonen og hvilket niveau jeg skal ride. Før og efter et stævne galoptræner jeg ikke i 7-8 dage for at Raffi kan restituere. Jeg forsøger at variere konditionstræning så bundforhold dels er på græs, dels på skovstier med grus/slagger og på galopbane. Det gør jeg fordi et varieret terræn, efter min opfattelse, er med til styrke hestens sener, knogler og muskler. I den daglige grundridning rider jeg de fleste dage forholdsvis længe, mellem 1 time og 15 til 30 minutter med en lang skridtopvarmning og afskridtning, det giver lidt ekstra km i benene, uden at slide for meget på Raffi.

Raffi har også fridage og lette dage, hvor vi fx skridter en tur i skoven, rider en let træning eller min datter Rose på 10 år rider Raffi. Jeg er lykkelig for jeg kan dele min hest med min datter og giver hende nogle gode ride oplevelser. Ugen efter Raffi og jeg vandt i Sverige, red Rose og Raffi to fejlfrie runder i 80 og 90 cm sløjfespring. Jeg må ind i mellem knibe mig selv lidt i armen over hvor god en hest jeg har. 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Fordringer til DM i military, kort fortalt …

Senior DM i military afholdes i CCI3*S som en del af en international konkurrence. Jeg vil mene at dressurprogrammet i 3* svare ca. til LA5/6 og springningen er en LA** / 120 cm bane. Terrænet består af op til 32 faste forhindringer på en bane der måler mellem 3020-3575 meter. Tempoet, der i gennemsnit skal rides er 550 meter/min. På en terrænbane med fuld banelængde betyder det at idealtiden er 6 min og 30 sekunder, som skal overholdes for ikke at få tidsstrafpoint. De faste forhindringer på terrænbanen er 115 cm på den faste del af springet, derudover må der være gennemslag så springet bliver op til 135 cm. Bredden på springene må i toppen være 160 cm og i bunden 240 cm. Et nedspring med dyb landing må være op til 180 cm. Der er selvfølgelig mange flere komponenter og tekniske udfordringer man skal mestre på en 3* terrænbane. Essensen er at man skal være god til alle tre discipliner, på et ret fornuftigt niveau, uden at det forventes man rider grand prix dressur eller spring. Det vigtigste er selvfølgelig at man har en klog, modig og udholdende hest. 

I næste afsnit vil jeg inddrage min terræntræner, Mikkel Jørgensen, til et par visdomsord om, hvad der kræves for at blive klar til ride konkurrence på 3* niveau.  

De bedste hilsner,

Maja 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner