Som "gårdvagt" hos Blue Hors

02-02-2018 08:01

Løsdriftsstalde er blevet tiltagende populære, fortrinsvis til opdræt, men også på rideskoler, hvor elevhestene nyder godt af bevægelse og friheden på folden. Erfaringer fra Blue Hors har vist, at man kan optimere for øget holdbarhed

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

 

Adskillige føl har fået deres opvækst på Blue Hors gennem årene. I 1995, da der kom fokus på fordelene af opdræt i løsdriftsstalde, var Blue Hors omgående med. I praksis er den form for opdræt langt mere rationel og samtidig langt bedre for hestenes fysiske og psykiske udvikling.

Når målet er at producere avlshingste og rideheste i absolut topkvalitet, som det er tilfældet på Blue Hors, så skal der være stort fokus på hestene opvækst. Det nytter ikke noget at have en unghest i absolut topkvalitet af de bedste blodlinjer, hvis man ikke samtidig konstant er opmærksom på at managere dem bedst muligt. Det gælder i valg af foder, adgang til motion, selskab med andre heste, regelmæssig beskæring af kompetent beslagsmed, ormekure med meget mere.
 

Copyright Ridehesten.com
Fra plagene er et til tre år, eller to år såfremt de skal til forbesigtigelsen, lever de på de store døgnfolde omkring Blue Hors. Her får de fri adgang til wraphø, kraftfoder og gulerødder, og så kan de gå i læ i store skure på folden.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskelligt underlag
I de første år var løsdriften udformet således, at føllene kunne gå inde i løsdriften, på halmbund, eller ude i luftefoldene, der alle havde sandbund. Det fungerede rigtig godt, men så alligevel ikke. For det viste sig senere, at flere af hingstestationens ungheste i 3-4-års alderen fik seneskader, gaffelbåndsskader eller tilhæftningsskader, selv af meget let arbejde. Noget var helt klar ikke optimalt i hestenes opdræt, og på Blue Hors begyndte man at se, hvad andre gjorde med deres opdræt.
Det resulterede i, at luftefoldene foran løsdriften blev asfalteret tilbage i 2002-2003. Det er sundt for heste i alle aldre at gå på et fast underlag. Siden luftefoldene blev asfalteret, har de på Blue Hors ikke haft de skader på sener og gaffelbånd, som tidligere.
 

Copyright Ridehesten.com

Med OL-hest som gårdvagt
- Har vi en ældre ridehest, som ikke skal gå konkurrencer mere, så kommer den ud at fungere som "gårdvagt" i flokken af unghingste. Det fungerer super godt. Der er ro i flokken og de unge hingste følger de ældre heste, fortæller Esben i en artikel i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten.
En af de heste, som har fungeret som gårdvagt for unghingstene med stor succes er Blue Hors Cavan.

Vil du vide meget mere om løsdriftsstalde og folde? Så find denne måneds udgave af magasinet Ridehesten frem.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner