Eksklusivt interview med Beezie Madden

20-11-2019 14:20

Astrid Sørensen

I september i år vandt amerikanske Beezie Madden en Rolex Grand Slam ved Spruce Meadows ’Masters’ stævnet. Hun jagter nu en sejr og hermed en stor pengebonus ved det næste Rolex Grand Slam stævne, som afholdes i Geneva i Schweiz i december. Læs et spændende interview med hende her

Copyright Ridehesten.com
Foto: Rolex Grand Slam, Ashley Neuhof

Elisabeth Madden fra USA, bedre kendt som Beezie Madden, har fået en række spørgsmål fra arrangørerne i forbindelse med hendes deltagelse i Rolex Grand Slam, læs hendes svar nedenfor.

Det er svært at vinde en Rolex Grand Slam i springning. Var du selvsikker før klassen ved Spruce Meadows ’Masters’ stævnet?

– Jeg havde haft en virkeligt god uge med min hest Darry Lou. Han vandt den store klasse om fredagen, så han virkede til at være i god form, hvilket gav mig tro på, at han også ville være god om søndagen. Han er en så stabil og konsekvent hest, så selvom det altid er svært at vinde ’The Masters’, tænkte jeg, at jeg havde en god chance.

Hvordan føltes denne sejr i forhold til din tidligere Grand Prix sejr ved samme stævne for 14 år siden?

– Første gang jeg vandt den store Grand Prix ved Spruce Meadows, var vejret virkeligt dårligt, og der var problemer i Nations Cup klassen dagen før, så det var dejligt at slutte ugen på en god måde.
I år var vejret så godt, og jeg følte, at hesten fortjente en stor sejr. Derfor var det virkeligt nervepirrende og bestemt en sejr, som jeg vil huske i mange år.

Hvordan forbliver du i toppen af springsporten?

– Jeg synes, at jeg er meget heldig med mit fantastiske team bag mig. Fra min mand, til ejerne af hestene og til sponsorerne - de gør mit liv så meget bedre og lettere. Jeg har mulighed for at arbejde med en masse gode heste, hvilket altid er super dejligt og inspirerende for mig. Selvfølgelig hjælper lidt økonomisk opbakning også. Nogle af medlemmerne af mit team har været her i mere end 20 år. Det er et fantastisk team, og de støtter mig konstant.

Hvordan har sporten forandret sig, siden du begyndte at konkurrere professionelt?

– Hestene, avlen, typerne af banerne og sporten generelt har alle ændret sig massivt. Så mange ryttere over hele verden konkurrerer nu på lige vilkår, hestene er lettere og finere og banerne er sværere og mere tekniske. Grundet det højere niveau i sporten tager det længere tid at lave en Grand Prix hest. Tidligere så man nogle gange 6-års heste i Grand Prix, men disse dage er ovre. Pengepræmierne er også steget massivt, hvilket gør sporten mere konkurrencedygtig.

Vil du fortælle om den gang, du blev nødt til at vinde en pengepræmie for at komme hjem?

– Min mand havde en salgsvirksomhed, så vi ejede de fleste af vores heste selv. Vi betalte udgifterne på alle hestene, så da vi tog på vores første tur til Europa, havde vi nok penge til turen derhen, men ikke nok penge til at komme hjem. Derfor var det nødvendigt at vinde nogle pengepræmier - intet pres! Heldigvis var vi med til at vinde Nations Cuppen i Rom og vandt selv nogle andre stævner. Jeg tror, vi vendte hjem med penge til overs.

Hvordan har muligheden for at transportere heste langvejs rundt ændret sporten?

– Muligheden for at flyve heste rundt over hele verden har gjort det muligt for mange flere lande at konkurrere på topplan. Da ryttere ikke kunne komme så langt omkring, var de begrænset til at konkurrere på eget kontinent. Nu er der mange flere ryttere i topsporten, og grundet det bliver niveauet i sporten også højere. Når vi let er i stand til at sende heste ind og ud af steder som Kina og Indien, vil vores sport vokse hurtigt.

Hvordan har Rolex Grand Slam springturneringen forbedret sporten?

– Turneringen er et godt koncept, der skaber mere spænding inden for sporten. Denne turnering har også bragt nogle utrolige pengepræmier ind i sporten, og opfordret andre konkurrencer til at hæve pengepræmierne. Jeg synes, at Grand Slam stævnerne er nogle af de bedste og største stævner i verden, så derfor drømmer enhver rytter om at vinde Grand Prix'en til stævnerne. Rytterne tager ikke bare til stævnerne for at vinde de store pengepræmier, men nærmere fordi det er nogle så specielle stævner. Muligheden for bonus gør det bare endnu mere spændende.

Vil du tale lidt om din hest Darry Lou, om hans personlighed og hvordan han er derhjemme?

– Han er en rigtig speciel hest. Han har meget selvtillid, men samtidigt er han rigtig sød og ønsker altid at gøre det rigtige. Han havde en vidunderlig opvækst i Mexico, så det var nemt for mig at blive partner med ham. En ting han elsker, er at rulle. Jeg ved ikke, om han elsker at rulle, eller om han bare elsker at være beskidt.

Hvor vigtig er ejernes rolle i sporten?

– Hesteejerne er en virkelig vigtig del af sporten. I disse dage har vi brug for økonomisk støtte mere end nogensinde før, så vi kan have de god heste. Selv det at købe unge heste er sværere i dag, end det var for ti år siden. Når vi finder en talentfuld unghest, kræver det også, at vi har råd til at beholde den. Så selvom man godt kan komme til tops uden at være millionær, er ejerne og den økonomiske støtte yderst vigtig.

Hvis du kunne give et råd til dit yngre jeg, hvad ville det så være?

– Jeg synes, det er lidt svært at komme ind i topsporten, men sporten udvikler sig hele tiden, hvilket giver flere og flere muligheder for mange mennesker. Jeg tror, det er vigtigt for unge mennesker at gøre et godt indtryk på andre mennesker. Du ved aldrig, hvem der bliver din næste sponsor eller partner. Man kan altid prøve at skabe sin egne muligheder.

Hvad er dit tidligste ride minde?

– Da jeg var cirka fire/fem år, fik mig og min bror ponyer i julegaver, og min mor havde også parkeret en lille hestetransporter udenfor vores hus. Så julemorgen var vi ude og møde vores nye ponyer. Det var så spændende.

Er der en sportsmand/dame udenfor ridning, som du ser op til?

– Det er svært at sige, men jeg er Green Bay Packers fodboldfan, så jeg vil nok sige Aaron Rogers.

Hvordan forbereder du dig til Geneva (det næste Grand Slam stævne)?

– Jeg har redet tre indendørs stævner i Nordamerika med mine heste Coach og Garant. Nu er der en kort pause, før vi rejser til Europa, hvor vi vil ride en 2* klasse på Sentower Park for at varme op til Geneva. Planen er både at bringe Coach og Garant til Geneva både for Rolex Top 10-finalen og selvfølgelig Grand Slam Grand Prix'en.

Hvad er springturneringen Rolex Grand Slam?
Rolex Grand Slam er en af springsportens største stævner. Det er et stævne for verdens bedste topryttere, der kæmper for den legendariske status det er at vinde Rolex Grand Slam.

Formatet på Rolex Grand Slam er simpelt: Enhver, der vinder tre Grand Slams i træk, modtager Rolex Grand Slam-trofæet og en million euro i bonus oveni klassernes præmiepenge. Hvis den samme rytter derefter fortsætter deres succes ved at vinde den fjerde sejr i træk, vil de blive belønnet med en ekstra million euro i bonus. Hvis to shows vindes i træk, er bonussen 500.000 euro. Hvis en rytter vinder 2 sejre i træk over fire følgende stævner, er bonussen 250.000 euro.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen