DV til tops ved Det Fynske Dyrskue

14-06-2015 22:29
Avl

En kollektion på 18 Dansk Varmblods heste mødte fredag morgen op til bedømmelse i Store Ring på Dyrskuets første dag, hvor dommerne Kurt Kamuk og Laura Juul stod klar til at bedømme hestene

I holdet af følhopper stillede hoppen Okslunds Miss Hurricane e. Heraldik xx/Olympic Ferro fra Linda og Peter Bebe til bedømmelse. Hun havde desværre ikke et føl ved siden, da hun havde kastet kort før terminen. Okslunds Miss Hurricane fremstod i en fin udstillingsform og blev tildelt 23 point.

Holdet af goldhopper på 4 år og derover talte i år ni hopper. Fløjen på dette hold blev den 9-årige hoppe Isabell De Noir e. De Noir/Astaire fra Mie Jensen, Odense. Hun er en velrejst og harmonisk hoppe med en særdeles god skridt- og travbevægelse. Isabell De Noir blev tildelt 23 point og blev inviteret til at deltage i konkurrencen på tværs af racerne.

Der blev også udstillet to 2-års hopper. Hvor er det dejligt at se disse hopper på dyrskuerne. Det er muligt, at dommerne ikke ser hoppernes galop og springhopperne springe, men hopperne lærer en hel del af at være på dyrskue, hvilket ofte er en hjælp, når hun skal tilrides senere.

Fløjpladsen gik til Hjorth's Filippa e. Florestan I/Latimer fra Stutteri Hjorth v/Jørgen Pedersen, som blev tildelt 23 point. Hun er en ædel og feminin hoppe i en passende udvikling for en 2-års. Hendes skridtbevægelse viser lovende takter for fremtiden, mens traven er taktfast og endnu mangler lidt udvikling i form af sving og bæring. Hjorth's Filippa repræsenterede Dansk Varmblod i konkurrencen på tværs af racerne lørdag.

Derefter fulgte bedømmelserne af vallakkerne. Disse er på Det Fynske Dyrskue delt op i to grupper, hvor vallakker på 4 år og derover udgør en gruppe, mens vallakker på 2 og 3 år udgør gruppe to. I gruppe et gik fløjpladsen til Boccaccio e. Cento/Godehard fra Jens Godskesen, Agedrup. En særdeles god type med en flot, velrejst front. Bevægelsen savnede lidt bæring, men det er vel forventeligt for en springhest, som optimalt set burde vises i galop og over et par spring. Han blev tildelt 22 point.

I gruppe to stillede en enkelt 3-års vallak til bedømmelse Fresco e. Favorit Ask/Heraldik xx fra Linda og Peter Bebe, Langeskov. Han er en højtstillet og tilpas ædel vallak, som endnu ikke ser helt færdig ud i sin udvikling. Han viste en særdeles god skridtbevægelse med god smidighed, mens travbevægelsen savnede bæring og elasticitet. Han blev tildelt 22 point, og blev udtaget til at deltage i konkurrencen på tværs af racerne senere samme dag.

Konkurrencer på tværs af racerne
Dommerne har mulighed for at indstille en kandidat med 23 eller 24 point til konkurrencer på tværs af racerne i sin kategori - dog må heste på 2 og 3 år indstilles med blot 22 point. For Dansk Varmblods vedkommende betød det, at følhoppen Okslunds Miss Hurricane, goldhoppen Isabell De Noir, 2-års hoppen Hjorth's Filippa og vallakken Fresco blev indstillet i deres kategorier.

I konkurrencerne på tværs af racerne dyster de bedste dyr fra hver race om at blive den bedste. Konkurrencerne bedømmes af seks erfarne dommere fra hver deres afdeling (dvs. dommere fra afdelingen af svære heste, specialracer og ponyracer). Dommerne foretager åben votering og afgiver karakterer for type og racetilhørsforhold, bevægelsen og mønstring. Der gives point fra 1-10 fra hver dommer.

Fredag eftermiddag skulle såvel goldhopperne som vallakkerne i konkurrence. Fra Dansk Varmblod var det således den 9-årige Isabell De Noir og 3-årige Fresco, som deltog.

I et felt på 19 goldhopper skulle Isabell De Noir overbevise dommerne om, at hun var bedste goldhoppe på tværs af racerne. Konkurrencen i disse tværgående klasser er hård, så der skal både en god hest og en dygtig mønstrer til for at få topkarakterer.

Isabell De Noir blev fremvist af den erfarne mønstrer Peter Bebe, som formåede at vise hoppens smidige bevægelse helt optimalt på trekantsbanen, hvilket da også udløste topkarakterer hos alle dommerne. Samlet opnåede hun 165 point, men da hun blev vist frem i den første del af klassen, blev spændingen trukket til det sidste.

Heldigvis var der ingen af de øvrige hopper, der kunne slå hende, selvom de lå tæt i toppen, og Isabell De Noir løb således med titlen som skuets bedste goldhoppe.

3-årige Fresco lagde for i konkurrencen om at blive bedste vallak. Han skulle dyste mod 14 andre vallakker. Han opnåede samlet 157 point, og placerede sig midt i feltet. For en 3-års hest, som knap er helt færdigudviklet, er det svært at gøre sig mod de ældre mere færdige vallakker.

Dagen blev sluttet af med træning til gallashowet, som foregik både lørdag og søndag.

Kilde: Dansk Varmblods region 3

Det Fynske Dyrskue

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen