DRF har opdateret Q&A om herpesvirus

01-04-2021 18:58

Dansk Rideforbund får forståeligt nok mange spørgsmål, efter at de forleden var nødt til at lukke ned for stævner og aktiviteter under DRF frem til den 26. april, og derfor har de nu opdateret Q&A med svar på de oftest stillede spørgsmål

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Får man de 40 kr. refunderet, hvis man har meldt til kommende stævne(r) inden nedlukningen blev offentliggjort?
Nej, de 40 kr. er et administrationsgebyr på lige fod med det, man f.eks. betaler, når man bestiller koncert- eller biografbilletter. Gebyret går til løbende vedligehold og udvikling af det IT-system, der understøtter alle funktionerne forbundet med stævner og aktiviteter i Go!
Dato tilføjet/rettet: 30/3-2021

Må vi afholde små interne Estævner, hvis det kun er egne ryttere/heste fra stedet, der deltager?
I sådan et tilfælde vil der være tale om heste, der allerede går sammen i en besætning, og der vil ikke være nogen øget smitterisiko. Derfor vil det godt kunne lade sig gøre. Dog skal I sikre jer, at det udelukkende er heste fra stedet, der deltager. DRF har ikke mulighed for at tjekke dette i praksis, så derfor appellerer vi meget kraftigt til, at man ikke forsøger at omgås reglerne, da det kan få negative konsekvenser for hele ridesporten i Danmark.
Dato tilføjet/rettet: 30/3-2021

Bør vi som klub/opstaldningssted/elevskole lukke ned for adgang for heste, der kommer udefra og får udendørs undervisning hos os?
Dansk Ride Forbund kan kun reglementsmæssigt regulere aktiviteter under DRF, herunder eksempelvis stævner, ponymålinger m.v., men det er vores anbefaling, at man ikke har åbent for adgang for heste udefra i perioden frem til den 26. april. På den måde sikrer man sig, at heste fra forskellige besætninger ikke mødes.
Dato tilføjet/rettet: 30/3-2021

Må man tage til udendørs undervisning andre steder, end hvor hesten står opstaldet?
Formålet med DRFs nedlukning af stævner i en periode er at undgå kontakt mellem heste, som ikke normalt er i kontakt med hinanden. Dansk Ride Forbund kan kun reglementsmæssigt regulere aktiviteter under DRF, herunder eksempelvis stævner, ponymåling m.v., men det er vores klare anbefaling, at man ikke tager til undervisning o.l. med sin hest, hvis det betyder, at hesten opholder sig på et sted med andre heste, den ikke normalt er i besætning med.
Dato tilføjet/rettet: 30/3-2021

Gælder nedlukningen klub- og elevskoleaktiviteter såsom udendørs undervisning?
Nej, nedlukningen gælder DRF's stævner, samlinger, banetræninger, ponymålinger o.l., hvor heste kan møde andre heste, de ikke normalt omgås, hvilket øger risikoen for smittespredning. Heste der allerede går sammen i en besætning kan lave alle de aktiviteter, som de normalt laver, under forudsætning af at hestene er sunde og uden symptomer på sygdom.
Dato tilføjet/rettet: 30/3-2021

Er det forsvarligt at afvikle og deltage i danske stævner på nuværende tidspunkt?
Nej, pr. 29. marts har DRF – på baggrund af rådgivning fra vores veterinærkonsulent Mette Uldahl - besluttet at lukke ned for alle nationale stævner og aktiviteter under DRF med øjeblikkelig virkning frem til den 26. april, da vi er blevet bekendte med alvorlige brud på karantænereglerne i forhold til at hindre spredning af smitsom sygdom, herunder herpesvirus. Vi følger fortsat situationen nøje og melder naturligvis ud, såfremt der er nyt. Læs hele pressemeddelelse om nedlukningen her.
Dato tilføjet/rettet: 29/3-2021

Hvordan er reglerne for karantæne ift. Herpesvirus-1 (EHV1)?
Jævnfør DRF's Fælles Bestemmelser gælder følgende regler for karantæne i forbindelse med udbrud af Herpesvirus-1 (EHV1). Vær opmærksom på, at der er særligt skærpede krav til karantæneperioden i den nuværende situation:
• Karantæne minimum 28 dage fra sidste hest er raskmeldt (Ingen til- eller afgang af heste til stalden).
• Isoler syge heste, så vidt muligt.
• Temperaturtagning morgen og aften.
• Desinfektion og tøjskift for alle med kontakt til stalden.
• Desinfektion af udstyr og staldoverflader inden genåbning af stalden.
• Skriftlig plan for ophør af karantæne før genoptagelse af deltagelse i samlinger.

OBS! I forbindelse med det nuværende udbrud af Herpesvirus-1 i Europa er der krav om 28 dages karantæne i stedet for 21. Læs mere nedenfor.
Dato tilføjet/rettet: 11/3-2021

Er der særligt krav om 28 dages karantæne på nuværende tidspunkt?
Ja, det er der. Da Herpesvirus-1 er en særdeles aggressiv version af virussen og har en lang inkubationstid (helt op til 28 dage), skal alle heste, der i den kommende tid ankommer til Danmark fra stævner i andre lande, i 28 dages karantæne. Opstalder man ved hjemkomst sin hest sammen med andre heste, er det ikke nok blot at isolere sin hest – her vil karantænen også gælde alle andre heste på matriklen, hvor den pågældende hest er opstaldet.
Dato tilføjet/rettet: 11/3-2021

Gælder karantænereglerne også for f.eks. importerede heste?
Med udgangspunkt i DRF’s Fælles Bestemmelser, kræver DRF 28 dages karantæne af heste fra udlandet, hvis de enten har deltaget i stævner på vegne af DRF i udlandet, eller hvis de f.eks. importeres til Danmark og herefter skal deltage i nationale stævner og aktiviteter under DRF. Vi opfordrer derudover kraftigt til, at alle andre heste, der kommer til Danmark fra udlandet, men som ikke har relation til DRF, også sættes i 28 dages karantæne. Dato tilføjet/rettet: 11/3-2021

Må heste i karantæne starte danske stævner?
Pr. 29. marts er dette afsnit ikke længere relevant, da der er lukket ned for nationale stævner og aktiviteter frem til den 26. april.

Nej, det må de ikke. DRF har fuldt overblik over alle ryttere, der siden 9. februar har været til stævner i Sydeuropa samt fra den 22. februar og fremad har været til stævner i andre dele af Europa, og disse er blevet kontaktet og informeret om kravet til 28 dages karantæne ved hjemkomst. Derudover holder vi naturligvis øje med, at heste i karantæne ikke meldes til danske stævner i den kommende tid, og skulle det ske, bliver rytterne kontaktet med det samme og får at vide, at de ikke må stille til start. De vil altså ikke kunne få lov til at møde op på stævnepladsen. På den måde sikrer vi, at smitten ikke bliver bragt med ud til danske stævner. 

Det er ikke muligt for os at kontrollere, om heste fra stalde i karantæne, som ikke selv har været i udlandet at ride, melder til start ved danske stævner. I den forbindelse appellerer vi derfor - som vi altid gør, når der er udbrud af smitsomme sygdomme blandt heste i Danmark - kraftigt til, at ALLE overholder den påkrævede karantæne.
Dato tilføjet/rettet: 11/3-2021

Senest opdateret den 30. marts 2021

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen