Det er værd at forebygge mod virusabort

11-05-2019 12:16
Avl

Infektion med herpesvirus er en af de mest almindelige årsager i Danmark til abort hos hopper forårsaget af virus, og herpesvirus type 1, der er almindeligt udbredt over hele Europa, er den største synder. Man kan vaccinere hopperne mod denne virus, men der er ingen garanti mod latent infektion

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der findes som hoppeejer ikke noget mere ærgerligt, end når hoppen aborterer. Det er ikke bare glæden ved et nyt føl, der på denne måde går tabt. Det er et helt års planlægning og hoppens årsproduktion, der ødelægges for stutteriet. En abort hos hoppen har dermed både følelsesmæssige og økonomiske konsekvenser for ethvert stutteri, uanset om det er drevet som ren hobby eller på mere professionelt plan.

Der kan være mange årsager til, at hoppen aborterer. Der findes både infektiøse og ikke-infektiøse årsager. De mest almindelige er nok de ikke-infektiøse årsager som problemer med navlestrengen eller fosterhinderne, problemer eller misdannelser i fosteret, tvillinger, stress eller trauma. Blandt de infektiøse årsager kan nævnes bakterie- og svampeinfektioner samt virusinfektioner.

Herpesvirus type 1
En af de mest almindelige årsager i Danmark til abort forårsaget af virus, er infektion med herpesvirus. Det er specielt hestens herpesvirus type 1, der forårsager abort hos hopperne. 

Den mest almindelige smittevej for herpesvirus er gennem luften via mikroskopiske dråber indeholdende virus, en såkaldt aerosolsmitte. Herpesvirus kan sandsynligvis kun overføres via luftsmitte i en afstand af maksimalt 50 meter. Den kan dog overleve og smitte på overflader og i hestens omgivelser i op til en måned. Smittede heste leverer således virus videre via aerosol, når de hoster og efterlader virus på overflader, strøelse, redskaber og mennesker til videre smitte. 
Hopper, der har aborteret som følge af herpesvirus, udskiller store mængder smitsom virus til omgivelserne via fostervand, fosterhinder og selve det aborterede foster. Hoppen kan også levere smitte via luftveje eller kontakt med fødselsvejen. Management og desinfektion efter en abort som følge af herpesvirus bliver derfor helt afgørende for eventuel videre spredning af infektionen. 

Læs meget mere om de kliniske tegn på herpesvirus, diagnose, kontrol med infektion og vaccine i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen